Zondag 28/05/2023

OpinieThomas L. Friedman

Trump is geen Superman maar een Superverspreider

null Beeld AFP
Beeld AFP

Thomas L. Friedman is columnist bij The New York Times.

Thomas L. Friedman

De grote vraag is niet wat president Trump van zijn ontmoeting met Covid-19 heeft geleerd, maar of de burgers – en in het bijzonder Trumps aanhangers – wijzer zijn geworden.

Over Trump zelf is er geen discussie meer: hij wou Superman zijn maar heeft zich ontpopt als een Superverspreider van het virus én van een rampzalig visie op de pandemie. Hem herverkiezen, zou collectieve waanzin zijn. Zijn aanhangers denken daar jammer genoeg anders over en Joe Biden zal hen op Trumps kleine en zijn grote fouten moeten wijzen.

De eerste lijst is lang: Trumps aversie tegen mondkapjes en lockdowns, zijn trivialisering van de pandemie, zijn onwil om naar de wetenschappers te luisteren, zijn illusie dat bleekmiddel een remedie tegen het virus is, noem maar op.

En dan zijn grote fouten. Dat zijn er twee. Eerst zijn leiderschap in deze pandemie. We hebben altijd goed leiderschap nodig, maar deze keer is het een kwestie van leven of dood. Heel veel mensen voelen zich gedesoriënteerd en machteloos. Ze verwachten een duidelijke sturing van leiders op elk niveau – leerkrachten, wetenschappers, schoolhoofden, ziekenhuisdirecteuren, zakenmensen, gouverneurs, media – maar vooral van hun president.

Donald Trump heeft gefaald als leider. In plaats van het goede voorbeeld te geven, heeft hij ons aangespoord om de adviezen van wetenschap in de wind te slaan en ons roekeloos te gedragen. Daardoor hebben we nu een gezagscrisis en weet niemand nog wie te vertrouwen en wat te geloven. Trump en Fox News en Facebook hebben de waarheid verkwanseld en het vertrouwen ondermijnd. Ze hebben niet alleen onze cognitieve immuniteit aangetast – ons vermogen om waarheid van verzinsel te onderscheiden – maar ook onze sociale immuniteit – ons vermogen om deze crisis samen te confronteren.

Blind

Trumps tweede grote fout is dit: Moeder Natuur laat niet met zich spotten.

Deze pandemie is een natuurverschijnsel, maar Trump is blind voor Moeder Natuur en ziet alleen de beurzen. Hij en zijn adviseurs hebben het virus keer op keer gerelativeerd om een beurspaniek te vermijden die zijn herverkiezing in het gedrang zou brengen.

Tijdens een briefing in het Witte Huis, in maart, snauwde Kellyane Conway een reporter letterlijk af toen ze suggereerde dat de pandemie niet was ingedijkt. “Denk je dat echt?” blafte Conway. “Ben jij soms een arts? Je liegt.”

Natuurlijk loog de journaliste niet. Terwijl Trump en zijn adviseurs het virus trivialiseerden om de beurzen te beschermen, was Moeder Natuur stil, onverbiddelijk, exponentieel en onstuitbaar haar ziekte aan het verspreiden. Conway heeft nu zelf Covid-19.

In een pandemie stelt Moeder Natuur ons en onze leiders drie elementaire vragen. (1) Ben je nederig? Respecteer je mijn virus? Als je dat niet doet, kan het jou of een geliefde treffen. (2) Heb je een gecoördineerde respons op mijn virus, dat ik heb laten evolueren om elk barstje in je persoonlijke of collectieve immuunsysteem te vinden?. (3) Is je antwoord op mijn virus gebaseerd op scheikunde, biologie en fysica? Want ik ben niets anders. Als je antwoord op politiek, ideologie, markten of een verkiezingskalender gebaseerd is, dan verlies je en zullen jij en je gemeenschap een hoge tol betalen.

Trump was niet nederig tegenover Moeder Natuur, hij zocht geen nationale coördinatie in de strijd tegen het virus, hij baseerde zijn strategie, als hij die al had, niet op scheikunde, biologie en fysica maar wel op ideologie, politiek, de beurzen en een verkiezingskalender. Ons land heeft er een hoge tol voor betaald.

Trump wil ons doen geloven dat er maar twee mogelijkheden zijn: de economie opengooien en het virus negeren – zijn optie – of de economie op slot doen en bang zijn voor het virus.

Thomas Friedman.  Beeld kos
Thomas Friedman.Beeld kos

Dat is bedrog. Onze echte keuzes waren de economie verstandig heropenen of dat roekeloos doen.

Daarmee bedoel ik: de economie herstarten met eenvoudige voorzorgen, zoals mondkapjes dragen en afstand te houden zodat de mensen weer kunnen winkelen, naar school gaan en werken met een redelijk vooruitzicht om niet ziek te worden, of ze roekeloos opengooien, zonder mondkapjes en andere maatregelen, zodat gaan werken of naar school gaan heel gevaarlijk is. De eerst optie is die van Biden, de tweede die van Trump.

De president heeft geen respect voor Moeder Natuur en evenmin voor ons. Ik kan alleen maar bidden dat voldoende van zijn aanhangers dat nu beseffen en niet op hem zullen stemmen. Het leven en de welvaart van veel Amerikanen staan op het spel.

© 2020 The New York Times Company

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234