Dinsdag 28/09/2021

OpinieNicholas Kristof

Trump is de helper van de Chinezen

Trump en Xi Jinping in Peking, november 2017.  Beeld AFP
Trump en Xi Jinping in Peking, november 2017.Beeld AFP

Nicholas Kristof is columnist bij The New York Times, waar dit stuk eerst verscheen.

“Niemand heeft China zo hard aangepakt als ik”, heeft president Trump al meer dan eens verklaard, terwijl hij anti-Chinese gevoelens tracht te exploiteren om te worden herkozen. Hij beweert dat Joe Biden te lief is voor China en zijn aanhangers zenden spotjes uit waarin de tegenkandidaat als ‘Beijing Biden’ wordt aangevallen.

Dat is allemaal bespottelijk, want net Trump is de stroman van China, de kruiperige vleier en de helper van president Xi Jinping. Als dat nog niet duidelijk genoeg was, portretteert John Bolton Trump in zijn nieuwe boek, The Room Where It Happened, als een slaafse hoveling van Xi. Het boek schildert hem af als een stroop smerende Amerikaanse president die in het openbaar verklaart dat president Xi “van het Chinese volk houdt” en die niets dan lof heeft voor Xi’s “heel capabele” aanpak van het coronavirus.

Nicholas Kristof. Beeld rv
Nicholas Kristof.Beeld rv

Ik snakte naar adem toen ik een persexemplaar van Boltons boek las – vooral dan zijn hoofdstuk over de betrekkingen met China. Want Trumps Chinabeleid is de volmaakte illustratie van zijn duizelingwekkende hypocrisie en corrupte incompetentie. De meest ophefmakende passage gaat over een telefoongesprek tussen Trump en Xi, vorig jaar.

Ik citeer Bolton: “Hij (Trump) begon toen verbazend genoeg over de aanstaande presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten te praten. Hij zinspeelde op het economische vermogen van China om de verkiezingscampagne te beïnvloeden en vroeg Xi om hem te helpen. ‘Zorg ervoor dat ik win’, zei hij.”

“Op 4 juni, de dertigste verjaardag van het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede, weigerde Trump een officiële verklaring af te leggen”, schrijft Bolton nog. “Wie kan dat wat schelen?”, zou de president hebben gezegd.

Moderne concentratiekampen

Xi heeft in de provincie Xinjiang ongeveer een miljoen moslims in moderne concentratiekampen opgesloten, misschien wel de grootste internering van mensen op religieuze gronden sinds de Holocaust. Bolton schrijft: “Xi legde aan Trump uit waarom hij dat deed. Volgens onze tolk antwoordde Trump dat de Chinese president zijn gang moest gaan met de kampen en dat hij het helemaal de juiste aanpak vond.”

Trump heeft ook niets gedaan voor twee Canadese burgers die China gegijzeld houdt om te beletten dat Canada een invloedrijke zakenvrouw, Meng Whanzhou, aan de Verenigde Staten zou uitleveren. De Amerikaanse president zou Canada moeten steunen om een einde te maken aan die gijzeling. In plaats daarvan heeft hij ze gevalideerd, door te suggereren dat hij tussenbeide kan komen bij het gerecht om zo het probleem op te lossen.

Trump ontkent sommige van Boltons beweringen, maar dat zegt niets. De man heeft ten slotte volgens de telling van The Washington Post al meer dan 19.000 leugens en halve waarheden verteld sinds hij in het Witte Huis zit. Bovendien beschuldigt hij Bolton ervan dat die in zijn boek geheime informatie lekt – maar citaten kunnen alleen geheim zijn als ze kloppen. In feite bewijst het Witte Huis dus indirect dat het boek in grote lijnen waarachtig is.

Het is belachelijk dat Trumps campagne zijn tegenstander als ‘Beijing Biden’ aanvalt, terwijl de president zelf in het openbaar meer affectie voor Xi toont dan voor Melania. Alleen al dit jaar noemde hij de Chinese president onder meer “buitengewoon bekwaam”, “sterk, scherp en krachtig gefocust”, een man die “uitstekend werk neerzet” en “die oprecht van zijn land houdt”.

Knoeiboel

Mijn eigen mening, als een Chinakenner die jaren in Peking gewoond heeft, is dat we Xi weerwerk horen te bieden waar dat nodig is, maar dat we ook over de handel moeten praten en moeten samenwerken om oplossingen te vinden voor de klimaatverandering, pandemieën enzovoort. Trump doet net het omgekeerde: hij maakt een knoeiboel van de handelsbetrekkingen en bereikt daar niets mee, slaagt er niet in om samen te werken rond het klimaat of de gezondheid, ondermijnt de bondgenootschappen van de Verenigde Staten en ziet Xi’s ergste wandaden door de vingers. Dat alles terwijl hij zijn Chinese tegenhanger vleit, in de hoop dat die hem aan een verkiezingsoverwinning zal helpen.

Een grap die in China al een poos de ronde doet, luidt dat Trumps Chinese naam Chuan Jianguo is, oftewel ‘Bouw-het-land-Trump’. ‘Bouw-het-land’ is namelijk een geliefde revolutionaire naam bij de communistische patriotten: het grapje suggereert dat Trumps wanbeleid in de Verenigde Staten het bewind van Xi versterkt.

Met andere woorden, Trump lijkt zijn uiterste best te doen om een land weer groot te maken. Maar dat land is niet Amerika.

null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234