Vrijdag 27/01/2023

Opinie

Trump beseft niet dat hij zich over Israël laat manipuleren om Iran en ISIS te helpen

"Op een dag zal Trump wakker schrikken en ontdekken dat hij gemanipuleerd is om samen met Netanyahu aan de wieg te staan van een Israël dat niet langer Joods is of niet langer democratisch. Maar dan zal het te laat zijn."Beeld AP

Thomas L. Friedman is columnist van The New York Times.

Thomas L. Friedman

Waarom hebben de VS vorige week geen veto uitgesproken tegen de VN-resolutie die de Israëlische nederzettingen op de Westoever veroordeelde? De verklaring is eenvoudig: Barack Obama en John Kerry bewonderen Israël en willen dat het een democratische Joodse staat blijft. Maar zij zijn er terecht van overtuigd dat premier Netanyahu zijn rechtse coalitie niet in gevaar wil brengen door de Joodse kolonisten te confronteren.

Thomas L. Friedman. Beeld kos
Thomas L. Friedman.Beeld kos

Het doel van de kolonisten is overduidelijk. Ze willen een tweestatenoplossing onmogelijk maken, in de hoop dat Israël de Westoever uiteindelijk zal annexeren. Dat kan op twee manieren uitdraaien: Israël wordt ofwel een binationale Arabisch-Joodse staat, ofwel een land dat een groot deel van de bevolking van zijn democratische rechten berooft om het Joodse karakter van de staat te behouden – een nieuw Zuid-Afrika. In beide gevallen zullen de problemen enorm zijn. Bibi Netanyahu weet dat, maar zijn hart ligt bij de kolonisten en zijn passie bij de macht. En dus laat hij de kolonisten begaan.

Israël is duidelijk op weg om de 2,8 miljoen Palestijnen van de Westoever op te slorpen. Er leven al 1,7 miljoen Arabieren in het land zelf, zodat de combinatie van de twee Arabische bevolkingen een belangrijke minderheid zou vormen, met een veel hoger geboortecijfer dan dat van de 6,3 miljoen Israëlische Joden. Dat schept een demografische en een democratische uitdaging.

Ik heb alle begrip voor de veiligheidsproblemen van Israël. Als ik Israël was, zou ik de controle over de Westoever niet opgeven – voorlopig niet. De Arabische wereld is te onstabiel en Hamas, dat in Gaza nog eens 1,8 miljoen Arabieren controleert, zou de Westoever maar al te graag overnemen.

Mijn kritiek op Netanyahu is niet dat hij geen afstand doet van de Westoever maar wel dat hij geen enkele verbeeldingskracht aan de dag legt, geen enkel verlangen om haalbare alternatieven te ontwikkelen, zoals een radicale politieke en economische autonomie van de Palestijnen in het grootste deel van de Westoever, zonder nederzettingen, terwijl Israël de controle over de grenzen en de dichtstbijzijnde nederzettingen behoudt.

Netanyahu heeft nooit een geloofwaardig vredesplan voorgesteld dat de bal in het kamp van de Palestijnen zou leggen. En wanneer iemand als Obama hem daarop wijst, noemt Bibi hem een vijand van Israël en geeft hij toe aan de kolonisten. En in de VS praten Joodse 'leiders' Bibi naar de mond.

Nog erger is het feit dat aankomend president Donald Trump totaal door rechtse extremisten wordt gemanipuleerd. Hij beseft niet dat hij zich laat manipuleren om Iran en ISIS te helpen. Want Iran wil niets liever dan dat Israël de Westoever blijft koloniseren. Dat zal immers het conflict in stand houden tussen Israël en de Palestijnen (en de rest van de islamitische wereld). Het zal de aandacht afleiden van de schendingen van de mensenrechten in Iran. Het zal Iran en ISIS de kans geven om zich voor te stellen als de beschermers van Jeruzalem – en om de soennitische Arabische bondgenoten van de VS af te schilderen als lakeien van een extremistisch Israël. Het zal de invloed van Iran en ISIS dus vergroten.

Op een dag zal Trump wakker schrikken en ontdekken dat hij gemanipuleerd is om samen met Netanyahu aan de wieg te staan van een Israël dat niet langer Joods is of niet langer democratisch. Maar dan zal het te laat zijn.

Benjamin Netanyahu. Beeld EPA
Benjamin Netanyahu.Beeld EPA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234