Vrijdag 30/09/2022
Aya Sabi Beeld rv
Aya SabiBeeld rv

NieuwjaarsbriefAya Sabi

‘Troost je, nu kan het alleen maar beter gaan.’ En toch gaat het altijd maar slechter

Schrijver en De Morgen-columnist Aya Sabi kijkt uit naar een jaar waarin ze meer dan nu ‘in het moment’ zal gaan leven.

Aya Sabi

Al drie jaar lang zegt mijn vriendin, nadat ik haar op de hoogte heb gebracht van de zoveelste al dan niet kleine catastrofe in mijn leven: ‘Troost je, nu kan het alleen maar beter gaan’ en toch gaat het sindsdien altijd maar slechter.

Je zou denken dat ze nu gestopt is met die zin uit te spreken, maar nee, ze is een volhoudertje. Ze heeft slechts enkele aanpassingen gedaan: ‘De kans is wel héél klein dat het nog slechter kan gaan’ zegt ze nu en dan krijgen we de slappe lach, want ze wéét het helemaal niet. Ze zegt maar wat. Het dak van het sushi-restaurant waar we altijd zitten zou ieder moment naar beneden kunnen vallen en we zouden erom kunnen lachen, omdat het zo belachelijk is dat het tóch slechter kan gaan alsof we een weddenschap hebben met het universum. En dan zouden we treuren. Om de sushi natuurlijk.

Het positieve aan zo’n zware tijd achter de rug hebben, is dat het makkelijker is om uit te kijken naar de kleine dingen. Deze nieuwjaarsbrief zit vol met clichés, het spijt me, maar ik kan niet anders. Ik weet nu meer dan ooit hoe belangrijk het is om te genieten van de rust en de vrede die je in je hoofd hebt, omdat ik nu weet dat deze onbetaalbaar zijn. Hoe belangrijk het is dit te beschermen.

Ik begon 2020 met grote voornemens en nog grotere ambities. Ik zou véél lezen (niet gelukt, ik heb niet eens weinig gelezen). Mijn roman zou gepubliceerd worden in augustus (niet gelukt, ik werk er nog steeds aan). Tegen iedereen heb ik gezegd dat ik liever een échte boekvoorstelling had en daarom nog even heb gewacht, maar de waarheid is dat ik emotioneel uitgeput was en niet de ruimte had om creatief te zijn. Mijn energie werd opgeslokt door toxiciteit, toxische mensen, toxische situaties en voor ik het wist stroomde het gif door mijn eigen aders en had ik het niet eens in de gaten. Nu zit ik in een detox. Niet met sapjes of een selfcare-routine, maskertjes of massages, maar een echte detox, door het werk te doen: intense therapie. Terug naar mijn kindertijd, dieper duiken in de pijnen, waar ik dankbaar voor ben, want dat betekent dat ik gevoel heb. Een hart. Dat ik leef.

 Als de horeca weer opent, ga ik taart eten, alleen een koffie drinken, voor een raam, ergens onzichtbaar zodat ik schaamteloos naar voorbijgangers kan staren. Beeld Philippe Callant
Als de horeca weer opent, ga ik taart eten, alleen een koffie drinken, voor een raam, ergens onzichtbaar zodat ik schaamteloos naar voorbijgangers kan staren.Beeld Philippe Callant

We kunnen natuurlijk ook met z’n allen beslissen om 2020 uit de geschiedenis en onze eigen leeftijd te knippen. Dat we niet een jaar ouder zijn geworden, dat we volgend jaar gewoon opnieuw dezelfde leeftijd vieren, omdat de wereld heeft stilgestaan, maar hebben we wel echt stilgestaan? Ik niet. Mijn roman is misschien niet gepubliceerd en ik heb niet genoeg gelezen, maar 2020 heeft me zoveel geleerd wat ik niet in de boeken zou kunnen vinden (cliché nummer 291 in deze column). En ik ben dit jaar met veel dankbaarheid en trots 25 jaar geworden en ik kijk met veel hoop uit naar 2021 want, wat kunnen we anders?

Er is maar één weg en dat is de weg vóor ons. Na 2020 is er nu eenmaal 2021. En ja, je weet heel goed wat ik nu ga schrijven: na het afgelopen jaar is de kans wel érg klein dat het nog slechter zal gaan. Klop nu even af op hout voor het dak naar beneden valt!

Ik heb voor het komende jaar geen grote voornemens, geen ambities. In 2021 hoop ik niet op veel. 2020 heeft me nederig gemaakt en simpel. Als de horeca weer opent, ga ik taart eten, alleen een koffie drinken, voor een raam, ergens onzichtbaar zodat ik schaamteloos naar voorbijgangers kan staren. Maar vooral ga ik in het moment leven, want dat is het enige wat ons echt gegeven is, wat echt van ons is. Dus tot die tijd, bak ik mijn eigen taartjes en kijk ik door mijn raam naar buiten en troost mezelf dat het nu al beter is, dat het niet per se beter hoeft te gaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234