Zaterdag 03/12/2022

Trek je broek op, beste ministers Schauvliege, Furlan, Frémault en Marghem

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Sofie Defour is communicatieverantwoordelijke van Climate Express.

Sofie Defour

Het contrast kon niet groter zijn. Ondanks het verbod op een mars kwamen zondag meer dan 5.000 Belgen op straat voor een ambitieus en rechtvaardig klimaatakkoord. Een dag later kregen onze politici in Parijs de beschamende eer van de eerste "Fossil of the Day". Deze award wordt sinds 1999 dagelijks uitgereikt aan de slechtste leerling van de klas tijdens de VN-klimaatonderhandelingen. Meer dan verdiend, vindt Climate Express. En toen was het nieuws over het langer openhouden van de kerncentrales nog niet eens bekend.

Onze politici raken het al zes jaar niet eens over de verdeling van de lusten en lasten van de Belgische klimaatinspanningen voor de periode 2013-2020. Met de billen bloot trokken ze naar Parijs, waar men een akkoord wil sluiten over de ambities na 2020. Het is beschamend dat ons land daar toekomt zonder zelfs nog maar haar huiswerk voor de vorige periode te hebben gemaakt. België zou als klein en welvarend land een voortrekkersrol kunnen spelen. Maar blijkbaar zitten we te sterk vastgeroest in onze eigen communautaire soap. Ook de afgelopen jaren kon België op een vast plekje rekenen tijdens de uitreiking van de "Fossil of the Day". Net als Australië, Canada en Japan zijn we een van de internationale klimaat-'laggards'. Op Twitter houdt men zich alvast klaar voor nieuw communautair gebekvecht over wie de trofee in de vitrinekast mag zetten.

Sofie Defour (midden). Beeld Sofie Defour
Sofie Defour (midden).Beeld Sofie Defour

Dat terwijl de Belgische klimaatbeweging sterker staat dan ooit. Bijna 10.000 belgen stonden klaar om op 29 november de grens over te steken voor het klimaat. Na de aanslagen mochten we echter geen klimaatmars meer houden. Noch in Frankrijk, noch in België. Gelukkig zijn de Belgen de dappersten der Galliërs: meer dan 5.000 man waagde zich toch op de Belgische straten, onder andere in Brussel voor een mensenketting van de Beurs tot aan het Justitiepaleis. De klimaatbeweging is niet te stoppen. In tegenstelling tot onze politici begrijpen wij wel de urgentie en weten wij wel om te gaan met tegenslagen.

Schauvliege, Furlan, Frémault en Marghem hebben duidelijk onze geschiedenisboeken niet goed gelezen. Dapper zijn, dat wil zeggen ambitie tonen en je eigen ego aan de kant zetten.
De allereerste stap, na zes jaar onderhandelen, is het sluiten van akkoord over de verdeling van de inspanningen. Dan begint het echte werk. Het moet gedaan zijn met het kopen van propere lucht in het buitenland, het overcompenseren van onze grootste uitstoters voor hun klimaatinspanningen en het complete gebrek aan toekomstvisie in ons energiebeleid.

En laat onze regering vannacht alweer precies het tegenovergestelde hebben gedaan. De levensduurverlenging van Doel 1 en 2 was niet nodig om het licht deze winter te laten branden. Minister Marghem heeft wel gelijk als ze zegt dat er na deze herfst nog een volgende en een volgende herfst komt, maar ze trekt de verkeerde conclusie. Net in het belang van onze toekomstige generaties moeten we nu werk maken van een transitie naar 100% hernieuwbare energie. En nee, zo'n transitie is niet niet complementair aan kernenergie. Kerncentrales hebben geen uit-knop. Door hun constante energieproductie leggen ze net een hypotheek op investeringen in hernieuwbare energie.

Trek je broek op, beste ministers en sluit een ambitieus akkoord! Toon voor de verandering eens visie en dapperheid. Neem afscheid van het verleden en maak de toekomst mogelijk. Kunnen we eindelijk op jullie rekenen?

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234