Woensdag 26/02/2020
Beeld Bob Van Mol

Column

Tranen met kepie horen in het echte leven niet thuis

Dissidentie mag ook, onder die vlag vaart Hugo Camps elke week.

De afscheidsplechtigheid voor de vermoorde Luikse agentes Soraya Belkacemi en Lucile Garcia was emotioneel geladen. Alleen al door de erehaag van een duizendtal collega’s die in een ijzige minuut stilte salueerden. De Luikse korpschef Christian Beaupère zei in zijn hommage: “Als onze knieën de grond raken, zijn we niet gevallen en blijven we verder werken voor het volk, rechtop, met een zekere vrees, maar zonder angst.” Bij het uitspreken van de woorden trilde zijn stem.

Prins Laurent hoorde het in zijn eentje aan, op afstand, anoniem tussen de massa. Hij boog voortdurend het hoofd en staarde naar de grond. Monseigneur doet weleens gekke dingen, maar hij heeft wel gevoel voor slachtoffers. Natuurlijk hadden zijn broer en Mathilde op deze uitvaartplechtigheid aanwezig moeten zijn.

Een aantal politici recupereerde het verdriet. Ook zij die het politieapparaat ontmanteld hebben met ongekende bezuinigingsdrift. Het is des te schandelijker daar dienders de eerste frontlijn vormen in de strijd tegen terreur en geweld. Met gevaar voor eigen leven, zoals andermaal bleek in Luik. 

Het accent op repressief optreden zal verder worden aangescherpt. Dat is nochtans niet de eerste taak van politiebeambten. Zij zijn de seismografen van de samenleving, bewakers van de menselijke maat. De vroegere veldwachter was daarvan de exponent. Ik weet ook dat mocht hij nog bestaan hij vandaag een curiosum zou zijn, maar zijn taakopvatting hield vredigheid in. Die is er vandaag nog nauwelijks bij, zelfs niet bij de wijkagenten. De politie wordt steeds meer gemilitariseerd.

Ik kom uit de tijd dat politie pesten een nationale studentensport was. Stenen gooien tegen traangas. Soms werd het grimmig, zoals bij de mijnstakingen in de jaren zeventig, toen studenten en kompels een fictief verbond sloten. Met Julien Schoenaerts als fluitspeler. Ook het opkomende hooliganisme verzuurde de relatie tussen volk en ordehandhavers. Maar een echte matrakkenstaat zijn we nooit geworden.

Schraapzucht

Terrorisme heeft veel veranderd. Ineens werden criminele feiten met een georganiseerd karakter effectief georganiseerde misdaad. De scheidingslijn tussen ordehandhaving en misdaadbestrijding is afgebrokkeld. Alleen stelt zich hier een probleem van budgettaire begrenzing, zeg maar van schraapzucht. Er komt geen einde aan het feuilleton van onvoldoende capaciteit. 

Het sociale evenwicht van politiemensen wordt schaamteloos verstoord. Voor de veiligheid waar de overheid zo graag mee koketteert worden ze uitgeknepen als een citroen. In de korpsen heerst ingehouden sociale onrust en verruwing naar de burgers toe. De slogan ‘de politie is mijn vriend’ is bijna potsierlijk. De vertechnologisering van de politieaanpak heeft nog meer afstand gecreëerd tussen ordehandhavers en burgers. De politie trekt zich steeds meer terug uit haar brugfunctie in de jacht op terroristen.

De Luikse agentes Soraya en Lucile liepen vreedzaam op straat toen ze werden gepakt door hun moordenaar. Juist dat was zo schokkend. Ze waren in niets afschrikwekkend, in niets provocatief. Leuke dames keuvelend over de ochtend. Dan wordt sterven in uniform te absurd voor woorden.

Het is een moord met gevolgen. De gevallen agentes zullen her en der misbruikt worden voor nog meer militarisering van de samenleving. Bonhomie van de politieman/vrouw wordt ingeruild voor structurele achterdocht. Jan Jambon heeft weer nieuwe grondstof voor de uitbouw van een soort politiestaat.

De gezelligheid van de samenleving is in Luik mee vermoord.

Ik heb op de begrafenis politiemensen zien schreien. Het beeld achtervolgt me. Tranen met kepie horen in een cartoon thuis, niet in het leven.       

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234