Woensdag 16/10/2019

Opinie John Crombez

Tot spijt van wie het benijdt: onze rekening klopt. Ons nieuw pensioenmodel is haalbaar en betaalbaar

John Crombez tijdens zijn 1 meitoespraak in Gent. Beeld Belga

John Crombez is de voorzitter van sp.a.

“De goede huisvaders in ons politiek bestel hangen een verouderde pedagogische visie aan. Wat we nodig hebben in het pensioendebat is een moderne goede ouder”, schreef onderzoeker Wouter De Tavernier (KULeuven) in De Standaard. Gelijk heeft hij.

Nu de pensioendiscussie woedt, buigen experts en anderen zich over de vraag waar we nu naartoe moeten. Ieder met zijn of haar waarheid. Ik juich dat toe, want alleen met constructief debat kunnen we de pensioenen van de toekomst verzekeren. Precies daarom kwam mijn partij al ruim een jaar geleden naar buiten met een nieuw en modern pensioenmodel dat de bakens wél verzet.

Vergrijzingsgolf

Over één zaak zijn we (pensioenexperts en politici over de partijgrenzen heen) het eens: we zullen allemaal samen langer moeten werken om de vergrijzingsgolf het hoofd te bieden. Alleen is de manier waarop we dat in de praktijk moeten brengen – of beter: langere carrières écht mogelijk en werkbaar maken – een cruciaal element dat te vaak over het hoofd wordt gezien. Als je weet dat vandaag een gemiddelde carrière 39 jaar lang is, dan los je dat niet op door vanuit de Wetstraat te beslissen om de pensioenleeftijd te verhogen tot 67 jaar. Dat was ook het uitgangspunt van onze maandenlange denkoefening in 2017: hoe dan wel?

Vandaar dat wij als eersten hebben gefocust op de koppeling van de pensioenen aan het aantal gewerkte jaren. Dat leek ons zinvoller dan altijd maar die pensioenleeftijd als maatstaf te hanteren. Zeker als je in overweging neemt dat een laagopgeleide vrouw gemiddeld achttien jaar minder lang in goede gezondheid leeft dan een hoger opgeleide vrouw.

Betoging in Brussel tegen de pensioenplannen van de federale regering. Beeld Tim Dirven

We kwamen toen uit op een loopbaan van 42 jaar die zekerheid moet bieden op een pensioen van minstens 1.500 euro. Voor elke werkende, ook zelfstandigen. Dat is gemiddeld – en effectief – drie jaar langer werken dan nu het geval is. Maar daar staat dan weer minstens 1.500 euro pensioen tegenover. En wie meer werkt dan die 42 jaar verdient gewoon meer pensioen, zo simpel is het. Dat is ook het enige dat rechtvaardig is, als je van mensen vraagt om langer te werken en langer bij te dragen. Dan moet daar iets tegenover staan en moeten we die prikkel weer invoeren en niet afvoeren, zoals de Zweedse partijen in 2015 deden.

Kortom, werken moet weer lonen en net daarom staren wij ons in ons nieuw pensioenmodel niet langer blind op de leeftijd. De focus bij ons ligt op die 42 jaar loopbaan, waarbij de grendel van 65 jaar de grens is waar je zeker met pensioen moet kunnen, als je dat zelf wilt.

Rekening klopt

En dan rest de eeuwige vraag naar de betaalbaarheid. Uiteraard hebben we ook die oefening minutieus gemaakt. Het Planbureau heeft ze nagerekend. En tot spijt van wie het benijdt: onze rekening klopt. Ons nieuw pensioenmodel is haalbaar en betaalbaar. En we steken ons niet weg: zekere pensioenen vragen een forse investering. Politiek is niet alleen een kwestie van eerlijkheid of van moed, maar ook van keuzes maken. Wel, wij kiezen er resoluut voor om die investering te doen, door onder meer een solidariteitsbijdrage te vragen van de allerhoogste pensioenen.

Samen met de pensioenexperts  ben ik ervan overtuigd dat je met enkel kortetermijnoplossingen geen pensioenstelsel bouwt dat de tand des tijds doorstaat. De enige boodschap die jongeren vandaag krijgen, is dat ze altijd maar langer zullen moeten werken voor een steeds lager en vooral onzeker pensioen. We moeten dat omdraaien: nu zekerheid bieden over de lengte van de loopbaan en het pensioenbedrag dat ze daarmee kunnen verdienen. En laat dat nu net zijn wat we met ons nieuw pensioenmodel doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234