Zaterdag 29/02/2020
Frederik De Backer.Beeld Stefaan Temmerman

Column

Tot de duizenden op straat er honderdduizend werden, en honderdduizend een miljoen

Frederik De Backer schrijft elke donderdag over de grauwe wereld die we zo veel mogelijk proberen te negeren.

Hoogmoed komt voor de val, zo lieten ze al lang niet meer op school aanleren. Want hoe dommer het volk, hoe banger het volk, en hoe banger het volk, hoe makker het volk. Tot de duizenden op straat er honderdduizend werden, en honderdduizend een miljoen. Miniatuurtirannie.

Waar Binnenlandse Zaken sloeg op wie één taal en Veiligheid op wie een andere sprak. Waar Economie draaide om verkoop- en niet om koopkracht. Waar Buitenlandse Zaken ging om valse grijnzen voor de lens en royale diners ernaast. Waar de Noordzee een ideale bestemming was voor vijf jaar vakantie.

Waar Financiën draaide om die van de rijken en Fraudebestrijding om die van de armen. Waar Consumentenzaken sloeg op de prijs en niet de waarde. Waar Defensie ging om wie de grootste had, Privacy om wie de minste had en Ambtenarenzaken om wie de grootste met de minste resultaten voor het meeste belastinggeld had. Waar Administratieve Vereenvoudiging van elke mop de punchline was.

Waar Begroting Onderschatting was, net als Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling, en Justitie enkel voor wie ze kon betalen.

Waar Mobiliteit en NMBS niet snel genoeg konden worden geprivatiseerd. Waar Pensioenen, Sociale Zaken en Volksgezondheid niet diep genoeg konden worden uitgehold en Ontwikkelingssamenwerking al helemaal weggesmeten geld was. Waar kleine zelfstandigen tot fraude werden gedwongen en grote ertoe werden aangespoord. Waar Middenstand een melkkoe was en Landbouw een kadaver.

Waar Buitenlandse Handel het enige goede was wat uit den vreemde kwam. Waar Asiel was weggelegd voor wie blank genoeg was en Migratie een vuil woord. Waar Armoedebestrijding een lege doos was voor wie daarin sliep en werd verjaagd uit de stations van onze Grote Steden. Waar Personen met een beperking beperkt werden geholpen. Waar een Wetenschapsbeleid bestond voor wat opbracht, niet voor wat redding bracht. En waar een premier danste naar de pijpen van een burgemeester.

Tais-toi et sois Belge.

Niet lang meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234