Vrijdag 21/01/2022

OpinieTom De Cock

Tom De Cock vulde het formulier voor terugkeerders in: ‘Hoera, een bevestigingsmail. Vol taalfouten’

Tom De Cock. Beeld Bob van Mol
Tom De Cock.Beeld Bob van Mol

Tom De Cock is VRT-radiomaker en is met zijn gezin op vakantie in Frankrijk. Deze bijdrage over het identificatieformulier voor terugkeerders naar ons land schreef hij in eigen persoon voor De Morgen.

Tom De Cock

Mijn man en ik hebben, geef ik met enig schaamrood toe, toch nog een week vakantie met onze dochter geboekt op een leuke camping-met-zwembad, pal in het midden van Frankrijk. Het nieuws op de voet gevolgd, tot het laatste moment getwijfeld, dan toch maar vertrokken met bagage die voor de helft bestond uit alcoholgel en mondmaskers. Nu zijn we, na een fijne, relatief veilige week, klaar om morgen terug naar huis te keren.

De terugreis begint op de website van de FOD Buitenlandse Zaken, die ik al dagen in de gaten houd op zoek naar het Formulier voor Terugkerende Reizigers dat vanaf 1 augustus verplicht is.

Vooreerst die website. Toen ik eind jaren 90 zelf met html experimenteerde, zag het eindresultaat er ongeveer uit zoals deze homepage van één van onze belangrijkste en duurste federale departementen. Een afzichtelijk oubollig uithoekje van het internet, dat baadt in een waas van wolligheid, onoverzichtelijkheid, massa’s ambtenarentaal in eindeloze blokken tekst-zonder-opmaak. Je moet echt van heel veel goede wil zijn om dat kluwen te dissecteren op zoek naar een antwoord op je vraag. En laten we eerlijk zijn: de meeste burgers hebben in 2020 terecht dat geduld niet.

Dan dat zogenaamde ‘Passenger Locator Form’. Na enig zoekwerk vond ik het terug bij de FOD Volksgezondheid, wiens webmaster eveneens in 1999 met pensioen lijkt gegaan te zijn. Soit, ik klikte met een open geest op die link. Ik ben het namelijk roerend eens met de nood aan contactopsporing. Ik vind ook dat onze overheid in deze crisis kosten noch moeite mag sparen. Op deze hele coronamiserie moeten we de beste professionals loslaten, de duurste bureaus, de meest betrouwbare experts. Laat mijn geld maar rollen. We’re in this together.

Nee dus. Het begint met een verwarrende inleiding, die voor de doorsnee gebruiker al onverteerbaar is. Eigenlijk staat er: iederéén moet dit formulier invullen, maar dan in drie onbegrijpelijke alinea’s. Dan begint het formulier, dat een aaneenschakeling van basisfouten in online programmeren is. Ik reis per wagen, maar moest toch een stoelnummer invullen voor mijn kind. ‘Achterbank 1', heb ik dan maar getypt (dit technisch probleem is ondertussen opgelost, red.). Ik moest ook aanduiden of ik een terugvlucht had gepland. En invullen waar ik mijn veertiendaagse quarantaine wou doorbrengen. Terwijl ik uit een gebied terugreis waarvoor helemaal geen quarantaine geldt. Het formulier wéét dat. Denk ik toch. Want waar ik onze regio in Frankrijk moest invullen, verscheen een lijst met departementen. En dat zijn géén regio’s. Ik zwijg nu nog even over het feit dat het hele formulier ook spuuglelijk en uiterst ouderwets ingedeeld is. De TikTok-generatie – die ook op reis is – zal even moeten slikken.

Hoera, een bevestigingsmail. Vol taalfouten. Een onderwerp in het Engels: ‘Your corona tracing request.’ Dan in een soort Frans Vlaams: ‘Deze QR-code moet bij vertrek aan de vervoerder worden tonen.’ Wat betekent dat, FOD Volksgezondheid? En het is lief dat jullie mij drie kusjes geven door de mail te ondertekenen met ‘XXX’, maar gewoon een generieke ambtenaarsnaam als Safia of Dieter of een elleboogje met een knipoog waren ook al goed geweest.

Heeft werkelijk niemand dit nagelezen voor het live ging? Heeft de IT-dienst van de FOD dit zelf in elkaar geknutseld, zonder één van de briljante communicatiespecialisten die ons land rijk is in te schakelen? Is dat echt mogelijk? Dat ik mij een vreemdeling voel op de website van mijn eigen land? Dat ik hier zero vertrouwen door krijg? Dat ik mij schaam voor het kneuterige gepruts waarmee we een echt belangrijk wapen tegen het virus aanpakken? En vooral: dat we dit met z’n allen zagen aankomen, als een oubakken Belgenmop die nooit lijkt te eindigen?

Dit is geen first world problem. Dit is ook niet de schuld van één ambtenaar. Dit kleine voorbeeld is symptomatisch voor het schouderophalen, de négligence, het wegkijken van onze verkozen leiders. Over het hele spectrum. Ik dacht nooit dat ik zo’n onnozele trol zou worden die dit verzucht, maar hier gaan we: ‘ze’ zijn alleen met hun eigen agenda bezig. Met Vlaams-nationalistische thema’s die werkelijk niemand interesseren. Met het redden van hun zieltogende partij. Met zelfbehoud, met uitkijken naar die ene Europese fauteuil. Maar niet met ons.

Ik ben een kiezer en belastingbetaler. En samen met miljoenen andere belastingbetalers bevéél ik u: herpak u, haal uw schouders niet meer op, blaas niet zo verwaand elke keer er een lastige vraag wordt gesteld. Doe waarvoor wij, fiere Belgen, Vlamingen en Europeanen – in mijn geval met plezier – veel centen betalen: geef leiding. Laat jullie daarbij omringen door professionals, en zet jullie eigen kleine agendaatjes aan de kant. Dan staan we als één man/vrouw achter jullie. In deze crisis, en ook bij de volgende verkiezingen. Beloofd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234