Donderdag 01/12/2022
Kopje voor online en editie Mark Coenen Beeld DM
Kopje voor online en editie Mark CoenenBeeld DM

ColumnMark Coenen

Toen gaven Harry en Meghan hun dochter de koosnaam van de koningin: marketingtechnisch geniaal

Mark Coenen is columnist.

Mark Coenen

Lilibet ‘Lili’ Diana Mountbatten-Windsor: veel mooier wordt het niet qua naam. Het wicht dat sinds vorige week met die naam aangesproken wordt is de jongste dochter van een nazaat van het huis van Windsor. Dat heb je met die notabelen: ze moeten geen klop doen voor hun geld, maar ze grossieren wel in welriekende namen met vele lettergrepen.

Hij klinkt als een klok en is zo politiek als de pest: de naam, niet het kind – voorlopig, al kan dat nog veranderen. Lilibet is immers de koosnaam van haar overgrootmoeder. Die van The Crown. Naar verluidt pinkte Zij een traantje weg toen Zij het hoorde. Gelukkig heeft Zij altijd een discrete bediende met een doos Kleenex bij de hand.

Elisabeth is wereldrecordhoudster tiara-dragen, als langst regerende monarch aller tijden van over de plas: een sympathiek en graag gezien reliek van vroegere tijden toen de mensen nog eerbied hadden voor land en vlag. Nog altijd sjokt zij ijverig rond om de zaak en het Commonwealth bij elkaar te houden, met haar eeuwige sacoche die zij van arm wisselt als zij vindt dat het gesprek met een plebejer lang genoeg geduurd heeft. Dan komt men haar ontzetten en wordt de spreker zonder pardon en diep buigend afgevoerd. In de middeleeuwen werd de arme man dan vervolgens onthoofd, aan een spies geregen en gekruisigd, maar nu doet men dat niet meer, of toch niet meer altijd.

Harry, zesde in lijn voor de troon, heeft zich met de steun en volgens iedereen op initiatief van zijn Amerikaanse vrouw Meghan losgerukt uit de verstikkende klauw van het koningshuis en alles wat daarmee gepaard gaat. De hondsbrutale en gatachterlijke pers bijvoorbeeld, die ook zijn moeder jarenlang opjoeg als was zij aangeschoten en grijpgraag wild in een deux-pièces van Chanel.

Zelfs de goedheilige BBC deed graag mee aan de ratrace voor primeurs. Met leugens en vervalste bankafschriften weefde journalist Martin Bashir een web rond de wijfelende Diana, die in een historisch interview uiteindelijk zichzelf en de monarchie te kijk zette en haar huwelijk op virtuoze wijze torpedeerde.

Ook het gemene gestook van de oppermachtige boulevardpers zijn haar kinderen nooit vergeten en terecht: de manier waarop die sujetten in het Verenigd Koninkrijk werken is crapuleus en zonder weerga.

Dat Harry en Meghan van Sussex de vlucht vooruit namen toen ze voelden dat ook zij in die fuik van ranzigheid werden gezogen, siert hen, maar zorgde voor stennis en ongemak in Buckingham Palace. The queen was not amused. Toen gaven Harry en Meghan van Sussex hun dochter de koosnaam van de koningin: marketingtechnisch geniaal. Niet haar officiële naam, voor als ze de sacoche omgordt, maar de naam voor intimi en zij die haar graag zien. Hoe kan Zij nu ooit nog kwaad of lastig zijn op die roodharige slungel en zijn querulante vrouw?

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234