Donderdag 02/02/2023

MeningenBirgit Pelsmaekers

Toelatingsexamen arts en tandarts schiet doel voorbij

Toelatingsexamen tot de opleiding tandarts en geneeskunde in Brussels Expo. Beeld Photo News
Toelatingsexamen tot de opleiding tandarts en geneeskunde in Brussels Expo.Beeld Photo News

Birgit Pelsmaekers is tandarts-specialist in de orthodontie.

Birgit Pelsmaekers

Geachte minister van Volksgezondheid,

Mijn dochter, vlot afgestudeerd in de richting Latijn-wiskunde aan een Leuvens college in 2021, nam vorige week voor de tweede keer deel aan het toelatingsexamen voor arts, sinds kindsbeen af een droom van haar. Verleden jaar in juli had ze één puntje te weinig voor het onderdeel fysica en hoewel ze overall een hele hoge score had, was ze dus niet geselecteerd. Jammer maar helaas.

Na een jaar biomedische studies dachten we dat het dit jaar wel ging lukken. We leven nog op hoop, maar vrezen ervoor want het examen dit jaar bleek nog zoveel keer moeilijker dan verleden jaar en alle online-proefexamens die ze in tussentijd aflegde.

Waarom wordt het examen zo extreem moeilijk gemaakt zodat er zo weinig mensen geselecteerd worden? Zeker nu al enkele jaren duidelijk is dat er een tekort aan artsen is? En tandartsen voeg ik er graag aan toe, want ik spreek uit ervaring. Voor ons is de toestand echt dramatisch.

Ik heb in mijn orthodontiepraktijk een wachttijd voor nieuwe patiënten van een jaar, vele van mijn collega’s tot twee jaar en nog meer hebben gewoon al een patiëntenstop tout court. Dit heeft vaak als gevolg dat patiënten omdat ze veel te lang moeten wachten, te laat bij ons belanden en zich hierdoor voor bepaalde afwijkingen moeten laten opereren in plaats van dat we hen nog met een beugel kunnen behandelen. Dit betekent uiteraard ook een veel grotere kost voor de ziekteverzekering. Bijna alle algemeen tandartsen die ik ken, verzuipen in het werk. We zitten figuurlijk op ons tandvlees, zijn overwerkt en een burn-out nabij.

Voor huisartsen en geneesheer-specialisten is de situatie niet veel anders, zo dunkt me. Vele huisartsenpraktijken nemen ook al geen nieuwe patiënten meer aan. Er zijn lange wachttijden om bij bepaalde specialisten een afspraak te krijgen. Onaanvaardbaar in een land als België, zeker als er zoveel van onze jongeren staan te trappelen om de studie van arts/tandarts aan te vangen. Patiënten reageren niet zelden boos en gefrustreerd tegen ons omdat ze zo lang moeten wachten terwijl wij al jaren vragende partij zijn voor meer collega’s.

Wat mij betreft had dat toelatingsexamen nooit in het leven moeten worden geroepen; vroeger had je enkel wetenschapsvakken in de eerste kandidatuur en had je nog een jaar tijd om te groeien en je bij te werken, nu hangt je hele loopbaan van arts af van het feit of je een wiskundeknobbel hebt of niet, maar die knobbel zorgt er niet voor dat je later een goede arts wordt of niet. De nieuwe artsen en tandartsen die hier dan toch afstuderen, werken niet meer zoveel uren als onze generatie in onze beginjaren. Terecht misschien, maar ook dat is dus een aandachtspunt.

Ondertussen zijn er aan Waalse zijde geen toelatingsexamens of quota. Bovendien is er een vrije instroom van Europese artsen en tandartsen, die zomaar een Riziv-nummer krijgen en mogen beginnen werken. Straks zijn er nauwelijks nog artsen die de Nederlandse taal machtig zijn. Om nog te zwijgen van het opleidingsniveau uit sommige landen.

Het tij is nu al een hele tijd aan het keren: de tijd van overcapaciteit is lang voorbij; jaarlijks gaan massaal veel collega’s met pensioen. De situatie is echt problematisch. Hoog tijd voor actie. Tijd om het toelatingsexamen te herzien, de quota op te trekken, meer Vlaamse jongeren de mooie richting arts of tandarts te laten studeren en onze gezondheidsverlening veilig te stellen.

Hopend op een reactie, een bijsturing van de overheid, groet ik u vriendelijk,

Birgit Pelsmaekers

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234