Woensdag 17/08/2022

OpinieMeyrem Almaci

Tijd om te beschermen wat echt heilig is in Jeruzalem en Gaza: mensenlevens

Palestijnse civiele diensten meten de schade op, na een Israëlische luchtaanval op Gaza City.  Beeld EPA
Palestijnse civiele diensten meten de schade op, na een Israëlische luchtaanval op Gaza City.Beeld EPA

Meyrem Almaci is voorzitter bij Groen.

Meyrem Almaci

Vorige week vierden christenen over de hele wereld Onze-Lieve-Heer Hemelvaart. Traditiegetrouw wordt die dag ook Rerum Novarum herdacht, de pauselijke brief die de opkomende christelijke vakbewegingen het sociaal engagement steunt. In dezelfde week valt dit jaar ook het einde van de Ramadanmaand, Eid Al-Fitr als feestelijk hoogtepunt waarbij in normale tijden families in groten getale bij elkaar komen. Een week dus, van bezinning, solidariteit en vrede. Dat was zo bij ons. Helaas was dat niet zo elders. Tussen het coronanieuws door kwamen berichten van haat, doodslag en geweld.

Het begon met Afghanistan waar religieuze fanatici een bloederige bomaanslag pleegden op schoolmeisjes. Minstens 94 kinderen werden door de drie (!) bommen vermoord, met nog vele tientallen anderen die gewond raakten. De pers meldde dat sommige lichamen niet meer teruggevonden konden worden, omdat de kracht van de bommen te groot was. Zo nietsontziend was de haat dat deze kinderen tot stof moesten worden herleid. Zelfs het recht om je kind ten grave te dragen, werd aan de ouders ontzegd.

Meyrem Almaci. Beeld Joris Casaer Photography
Meyrem Almaci.Beeld Joris Casaer Photography

Ik bedacht me hoe weinig echte ophef dit nog maakte. Een nieuwsbericht zoals we er ondertussen al zo veel uit Afghanistan gewend zijn... De enige reacties die het nog echt teweeg brengt, is de stroom aan racistische commentaren op nieuwssites en sociale media die zonder mededogen of onderscheid tussen aanvaller of slachtoffer stellen dat “het altijd miserie is ginder”, dat “ze daar al 2000 jaar mekaar de kop inslaan” en meer van dat fraais. Haat van ginds, die haat voedt hier...

En dan kwamen de beelden uit Jeruzalem.

Het begon met korte berichtjes over “onlusten in Jeruzalem”, ergens tussen de terrasjesdiscussies en de vaccinatievoorstekers. Maar die “onlusten” gingen gepaard met beelden van de Israëlische politie die de El-Aqsa moskee binnendrong en op gelovigen rubberkogels afschoot. Al-Aqsa is niet zomaar een moskee, het is een van de heiligste plaatsen in de Islam. Het is de ‘koepel van de Rots’ waar volgens de overlevering Mohamed opstijgt tot bij God, en alle moslimgelovigen via hem de opdracht krijgen om vijfmaal per dag te bidden.

Je hoeft geen moslim te zijn, je moet zelfs niet gelovig zijn, om te begrijpen dat een inval op net deze plek recht naar het hart van elke moslim gaat. Het is alsof je in volle kerstperiode het Vaticaan zou binnenvallen. De beelden werden nog hallucinanter toen er plots brand uitbrak op de Tempelberg. Het bleek slechts een boom, maar het beeld van Israëli’s die met wapperende vlaggen feest vieren onderaan de Tempelberg terwijl er brand was op een van de heiligste plekken voor joden, christenen en moslims, was hallucinant. Nu waren die feestvierders daar niet om de brand te vieren, maar om de verovering van Oost-Jeruzalem te herdenken. Want ja, ook dat vond deze week plaats.

En die verovering van Oost-Jeruzalem in 1967, dat is waar het eigenlijk allemaal om draait. Israël voert al jaren een sluipende illegale annexatie uit van huizen en gronden van de Palestijnen. Het is daarvoor meermaals veroordeeld door de VN-veiligheidsraad, maar zonder veel gevolg. Het meest recente voorval deed zich voor in de wijk Sheikh Jarrah, waar enkele Palestijnse gezinnen op basis van een Israëlische wet die regelrecht tegen de internationale rechtsregels ingaat uit hun huis gezet werden om plaats te maken voor Israëli’s. Dit soort diefstal van eigendom is helaas schering en inslag in de bezette gebieden, waaronder Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever nog steeds vallen. De rechtszaken worden gedreven en gefinancierd door het kolonistenbedrijf Nahalat Shimon International, gevestigd in Delaware in de VS.

Het is niet de eerste keer dat organisaties in een land of continent, conflict en haat zaaien elders. In maart 2019 publiceerde openDemocracy.net een onderzoek naar geldstromen van Amerikaanse christelijk-fundamentalistische groeperingen – niet toevallig gelinkt aan toenmalig president Trump – naar groepen, instellingen en advocaten in Europa om haat te zaaien tegen de LGBTQI-gemeenschap, tegen seksuele opvoeding en tegen het recht op abortus. En die groepen vinden niet toevallig regelmatig steun bij extreem-rechtse partijen in Europa. De gedeelde doelstelling is het uitvoeren van een extremistische reactionaire agenda die de gelijkheidsgedachte tussen mensen, de democratische verworvenheden van de Verlichting en de legale waardering van diversiteit al haar vormen en uitingen, wenst tegen te gaan en dat op een steeds driestere manier doet overal ter wereld.

Ondertussen ettert de burgeroorlog in Israël verder, met nietsontziende aanvallen van zowel het Israëlische leger en Hamas. Beide kanten beroepen zich op het recht op zelfbescherming, terwijl onschuldige burgers sterven. Tekstschrijvers voor politici in de EU en de VS halen voor de zoveelste keer de zinnen “we zijn diep bezorgd om de situatie” en “we dringen aan op kalmte bij beide partijen” boven. De woorden zijn zo leeg en hol dat het haast beledigend is. Welke troost biedt “diep bezorgd zijn” aan de verwoeste gezinnen in Kabul? Aan de families van de Israëli’s die getroffen worden door de raketten van Hamas? Aan de ondertussen 174 burgerdoden - onder hen maar liefst 74 kinderen- die vallen onder de luchtaanvallen van Israël op Gaza?

Historische schuld

Diep bezorgd zijn volstaat al lang niet meer. Het is tijd om de oorzaak van dit conflict aan te pakken.

De historische schuld van Europa tegenover het Joodse volk is enorm. Eeuwen van systematische discriminatie, pogroms en uitroeiing hebben eindelijk geleid tot het besef dat de Joodse medemensen beschermd moeten worden tegen de gruwel van de haat. In dat licht is het dan ook onbegrijpelijk dat Europa nu gelijkaardige fouten maakt met het Palestijnse volk. Ook zij zijn onze medemens en verdienen evenzeer bescherming en mededogen. Dat is iets anders dan de pijnlijk ongebalanceerde tweet van Ursula Von der Leyen van 15 mei.

Uiteraard moet Hamas de massale raketaanvallen stoppen. Maar dat geldt evenzeer voor de nietsontziende bombardementen van het Israëlische leger op de Palestijnse burgerbevolking.

Niet erkennen dat Israël zich in Palestina als een koloniale bezettingsmacht gedraagt, is de ogen sluiten voor de realiteit. En dus ook voor elke mogelijk einde aan deze bloederige strijd. Wel de Israëlische, maar niet de Palestijnse bevolking vaccineren tegen covid-19 is apartheid. Net zoals de eigendomswet waar de kolonisten zich op baseren een apartheidswet is. Elke duurzame oplossing begint met een onmiddellijk staakt-het-vuren van beide kanten. Maar een nieuwe opflakkering voorkomen kan enkel als de Israëlische Staat en Palestijnse autoriteiten bereid zijn zich aan een onderhandelde vredesoplossing te houden. Dat begint met het ondubbelzinnig respecteren van het internationaal recht, en impliceert dat de Israëlische regering als bezettingsmacht per direct stopt met de gedwongen uithuiszettingen, de annexaties en de systematische discriminatie van Palestijnen; en een internationale gemeenschap die daarvoor de nodige druk durft zetten.

Ook ons land heeft daar een rol te spelen. Het federale regeerakkoord stelt dat ons land niet enkel multilateraal verdere stappen kan zetten in het differentiatiebeleid ten opzichte van de Israëlische nederzettingen via bijvoorbeeld de EU, maar ook rechtstreeks. Bilateraal, in Wetstraat-jargon. Het is de verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap om nu de voorwaarden voor een duurzame oplossing af te dwingen. Niet met woorden, maar met daden. Met maatregelen zoals een importverbod voor producten uit de Israëlische nederzettingen, labeling , visasancties, tot het overwegen van een asset freeze.

De afgelopen week had een week moeten zijn van bezinning, solidariteit en vrede. Laten we vanuit die gedachte doen wat nodig is: de straffeloosheid stoppen, tot zolang nodig om het geweld te stoppen en de voorwaarden voor vrede te creëren.

Het is tijd om te beschermen wat echt heilig is: mensenlevens.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234