OpinieLezersbrieven
‘Terwijl iedere wandelaar wordt opgedragen om niet te roken en op de paden te blijven, laat men onze rekruten schietoefeningen doen’
Belgenmop
Ware het niet zo dramatisch, het kwam in aanmerking voor de betere belgenmop. 600 hectare natuurgebied in de vlammen opgegaan na een militaire schietoefening op een militair domein. Terwijl iedere wandelaar in het kurkdroge heidegebied wordt opgedragen om niet te roken en op de paden te blijven, terwijl de Vlaamse regering nog recent miljoenen heeft geïnvesteerd om meer natuurgebieden te realiseren, laat men onze recruten met zogenaamde ‘lichte projectielen’ schietoefeningen doen zonder de beschikbaarheid van een ‘defecte’ bluswagen, waarvan daarenboven de getrainde bemanning al enkele jaren met pensioen is.
Wat nu? Misschien kan de Vlaamse regering een schadeclaim indienen op het budget van Defensie om het natuurherstel te bewerkstelligen. Iemand die rookt in natuurgebied krijgt ook een boete.
Laurent Bursens, Sinaai
Versoepelen
Voorzichtig versoepelen op een moment dat de ziekenhuizen tot de nok vol liggen, het klinkt als voorzichtig rijden met een glaasje te veel op. Je voelt aan je theewater dat dit niet klopt. Onze helden van de zorg werken al veel te lang in overdrive. Deze mensen hebben geen nood aan de heropening van de pretparken : ze zitten al meer dan een jaar op een emotionele rollercoaster. Maar nog meer gaat mijn medeleven uit naar alle mensen die met covid in het ziekenhuis liggen én naar wie dringend medische hulp nodig heeft. De meest kwetsbare mensen hebben ons nodig, ze hebben jullie nodig. Het zijn de mensen zonder lobbygroep, zonder vertegenwoordigers, het zijn de mensen voor wie ik graag opkom.
Graag roep ik iedereen op om de regels nauwgezet op te blijven volgen, nu meer dan ooit. We richten ons op de regels, maar we laten vooral ook het gezond verstand primeren want enkel op die manier vermijden we een ineenstorting van het gezondheidssysteem. Met z’n allen dansen we op een slappe koord, het is nog net iets te vroeg om het glas te heffen, meer dan ooit moeten we stabiel op onze benen staan.
Jo Maes, Bertem
India
43 Indiase studenten komen naar ons land om in de toekomst in de zorg te werken. Heeft India dan geen zorgpersoneel nodig? Dat is het nieuwe soort kolonialisme. Na het roven van grondstoffen gaan we de gestudeerden inpikken.
In de pandemie is elke verpleegster in India goud waard. Gaan we hen even Nederlandse les geven om met onze oudjes te kunnen praten. Schaamte moet ons deel zijn.
Lucienne Colpaert, Dendermonde