Woensdag 26/06/2019

Column

Terwijl alles zijn gewone gangetje gaat, blijft het gepauzeerde eeuwig jong

Beeld Bob Van Mol

Elke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.

Omwille van een telefoongesprek moet de radio even uit. Ik wijs naar de ‘POWER’-knop en doe wat hij me beveelt: krachtig drukken zodat het toestel stilvalt – een omgekeerde reanimatie van mijn plastic Japanner. Tien minuten later kan de radio weer aan. Het laatste nummer hangt nog half in mijn gedachten, maar meteen is er het besef dat de muziek niet verdergaat waar ik ze daarnet verliet. Ook zonder toestel zong de ether gewoon door, onverstoorbaar als een bundel straling naast en door mijn eigen getelefoneer.

Geconditioneerd als we zijn door de vele pauzeknoppen bekruipt me soms het gevoel dat het draaien van de wereld aan een leiband kan. Dat wat met televisie, het internet of broodmachines mogelijk is, ook geldt voor andere delen van de realiteit. Ik denk aan de parafix van Merlina of aan het portret van Dorian Gray: de fascinatie voor het bevriezen van tijd is tijdloos. Terwijl alles zijn gewone gangetje gaat, blijft het gepauzeerde eeuwig jong. Handig mocht iemand daarom snel een versie voor dagelijks gebruik maken, want smeltende gletsjers kunnen gerust even on hold, net als plensbuien tijdens het fietsen of aanstormende tsunami’s – we hangen kleefband aan de tijd en maken ons stilletjes uit de voeten. Toch laat eb zich niet tot vloed pauzeren of omgekeerd: vluchtelingen en wegdrijvende Britten leven in een dringend nu waar geen knop tegen opgewassen is, do or die. Maar kan een president dan misschien in pauzestand? Of een kruisraket of uitslaande brand? 

Een regenboog?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden