Vrijdag 18/10/2019
Bart Eeckhout Beeld rv

Standpunt

Tenzij het VB zijn hele programma inslikt, is het nog maar de vraag waarover een vergelijk kan worden gevonden

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Het is in een liberale democratie perfect legitiem dat burgers, zoals het pas verkozen VB-Kamerlid Dominiek Spinnewyn-Sneppe, de mening vertolken dat homokoppels niet mogen trouwen of geen kinderen mogen grootbrengen. De vrijheid van meningsuiting beschermt, binnen een zeer ruime grens, het recht op elke mening, ook, en soms vooral, het recht op een achterlijke of verwerpelijke mening. Laten we dat vooral zo houden. 

Meer nog: mevrouw Spinnewyn-Sneppe vertolkt wellicht de mening van een minderheid Vlamingen die homo’s en lesbiennes ook vandaag, na decennia strijd voor gelijke rechten, nog altijd ‘abnormaal’ vinden, om maar even het woord te gebruiken dat haar kersverse partijgenoot in de Kamer, ‘kansenparel’ Filip Brusselmans, doorgaans voor transgenders reserveert. En eigenlijk vertolkt mevrouw Spinnewyn-Sneppe ook maar gewoon de partijlijn, zoals ze meermaals door partijvoorzitter Tom Van Grieken is verwoord, weliswaar in een wat meer afgelikte taal. 

De ethische klok terugdraaien

Het Vlaams Belang is dus een partij die enerzijds meent dat de rechten van homo’s ‘verworven’ zijn, maar anderzijds toch elke gelegenheid te baat neemt om die rechten te ondergraven. De partij mag dat, maar het is hopelijk niet de bedoeling om op die vraag om de ethische klok terug te draaien ook in te gaan. Inzake gelijke rechten voor homo’s, lesbiennes en transgenders speelt België aan de internationale top. Elders in de wereld knabbelen fundamentalisten van allerlei slag aan die rechten. Dat is hopelijk nog altijd een reden te meer voor Belgische politieke leiders om de huidige positie trots te blijven verdedigen. 

De homo-uitspraken van VB-politici zijn interessant omdat ze een belangrijke inhoudelijk vraagstuk op scherp zetten. Stel dat een partij ook werkelijk een bestuursakkoord zou willen sluiten met het VB, waarover zou dat akkoord dan moeten gaan? Niet over homorechten, alvast. Niet over een mogelijke migratiestop, want die is enkel in een radicaal-rechtse droomwereld realiseerbaar. Niet over een sociaal-economisch programma, want dan kan je bijna net zo goed PVDA erbij nemen. Tenzij het VB zijn hele programma inslikt, is het dus nog maar de vraag waarover dan wel een vergelijk kan worden gevonden. 

De confederale kaart spelen

Tactisch is het begrijpelijk dat Vlaams formateur Bart De Wever het VB bij de hand wil houden, als hefboom om aan de federale onderhandelingstafel de confederale kaart te kunnen spelen. De scheuren in het behang bij het Vlaams Belang maken evenwel duidelijk dat dit niet meer is dan een spelletje blufpoker. Er is geen meerderheid voor N-VA en VB, CD&V noch Open Vld zal daar verandering in brengen, en wellicht en hopelijk wil ook Bart De Wever die meerderheid met VB nog altijd niet zoeken. 

Al de rest is tijdverlies. Tijdverlies heeft een rituele plek bij een regeringsvorming, maar het heeft ook zijn grenzen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234