Vrijdag 03/12/2021

Griet Op de Beeck

Tegen de dood, angst en tristesse is er geen beter wapen dan echte gehechtheid

Ricky Gervais kijkt als Derek met grenzeloos positivisme naar de dingen en de mensen, ook diegenen die niet meteen aaibaar zijn. Beeld kos
Ricky Gervais kijkt als Derek met grenzeloos positivisme naar de dingen en de mensen, ook diegenen die niet meteen aaibaar zijn.Beeld kos

Griet Op de Beeck is schrijfster en columniste voor De Morgen.

Terwijl onze politici hun eigen electorale belangen laten voorgaan op het alsnog redden van de planeet en zich belachelijk hebben gemaakt op de klimaattop in Parijs. Terwijl alle politici diezelfde belangen laten meespelen in hun reactie op de terroristische aanslag in dezelfde stad en alle naschokken daarvan, met gevolgen voor ons allemaal. Terwijl er in ons land weer vluchtelingen buiten hebben moeten slapen en Theo Francken zich voorneemt om extra plaatsen te creëren in gesloten centra waaruit mensen gedwongen moeten terugkeren. Terwijl er in de Verenigde Staten op meerdere plekken zomaar personen zijn neergeschoten en Obama, de president hemzelf toch, alleen maar kan oproepen dat de Amerikanen hun stem laten horen tegen wapens.

Griet Op de Beeck. Beeld Jonas Lampens
Griet Op de Beeck.Beeld Jonas Lampens

Terwijl dat allemaal speelt, wil ik het hebben over Derek, de serie die Ricky Gervais voor Netflix maakte. En niet alleen maar omdat dat zo'n wonderlijk ontroerend, geestig stukje fictie is, maar ook om wat het toont, en hoezeer we dat nodig hebben, net nu, ook al wordt er inhoudelijk niks gezegd dat we eigenlijk al niet weten.

Derek is in klinische termen een man met een niet nader gedefinieerde - tja, hoe het te noemen - gedragsstoornis of beperking. Hij loopt voorovergebogen, zoals oude mensen doen, hij houdt zijn mond consequent minstens een centimeter of wat open, de kin een tikje vooruit, hij kijkt van onder zijn wenkbrauwen de wereld in, hij heeft een kapsel dat je tijdloos zou kunnen noemen, en hij zet consequent een 's' achter het werkwoord dat na 'I' komt: I loves, I works.

Hij werkt in een klein verzorgingstehuis voor bejaarden, houdt er zonderlinge vrienden op na waar hij voluit van houdt, en is helemaal dol op Hannah, de manager, die voor hem als een soort oermoeder op het hoogste voetstuk staat. Hij is ook gek op dieren, en op filmpjes op YouTube waar dieren wonderlijke stunts uithalen. Hij neemt de dingen at face value, zoals kinderen ook wel doen.

Derek is een man van wie je alleen maar kunt houden. Omdat hij met grenzeloos positivisme naar de dingen en de mensen kijkt, ook diegenen die niet meteen aaibaar zijn. Omdat hij zo fanatiek probeert het goede te doen, ook voor dat vogeltje dat uit de boom gevallen is, waar hij stante pede de 112 voor belt. Omdat hij niet anders kan dan altijd weer vergeven. Omdat hij simpelweg niet in staat is tot liegen, zelfs niet om bestwil. Omdat hij intens blij wordt van de kleinste dingen. Omdat hij verdriet, en alle andere lastige emoties, voluit durft te beleven. Omdat hij als vanzelf in staat is tot onvoorwaardelijke soorten van liefde, en almaar uitlegt, op zijn manier dan, hoe dat alles is in dit bestaan.

En ik zit te kijken naar Ricky Gervais die zo heerlijk gestalte geeft aan dat unieke personage, en ik vergeet Ricky Gervais. Ik word week en warm, en ik moet lachen, en ik word geraakt door zoveel puurheid die dan in strikte termen naïviteit zou heten. Net in de uitvergroting zit de kracht van die houding. Net in zijn simpele waarheden herinnert Derek ons eraan hoe een mens ook in het leven kan staan.

Het is ook een optie dat we onszelf leren begrijpen en oplossen wat ons in de weg zit. Het leven tegemoet treden met alle deuren en ramen open, en ons durven laten raken, door al het goeie én door het pijnlijke. Benaderbaar zijn voor anderen en teruggeven, alleen al omdat je daar zelf vrolijk van wordt. Nieuwsgierig kijken naar al wat en wie je nog niet kent, en daar een kans in zien om zelf rijker te worden en meer te weten. Onthouden dat er geen beter wapen is tegen dood, afscheid, tristesse en angst dan echte gehechtheid.

Het zijn de oerwaarheden - clichés zouden de nuchteren onder ons zeggen - maar we dreigen ze in ons leven van alledag wel massaal te vergeten. Derek herinnert ons, op een heel bijzondere manier dan ook nog eens, aan wat we wél kunnen doen. Beginnend bij onszelf, en van daaruit de ander tegemoet tredend. En dat is veel. Die reminder kunnen we gebruiken in periodes als deze. Dus, kijk naar Derek, en word beter.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234