Maandag 21/10/2019
Alexander Soros. Beeld Bloomberg via Getty Images

Opinie

“Te veel mensen voelen de kracht van deze boosaardige geest”: Alexander Soros over de bombrieven

Alexander Soros is de ondervoorzitter van Open Society Foundations. Hij is de zoon van de Hongaars-Amerikaanse zakenmagnaat en filantroop George Soros.

Op 22 oktober werd bij mijn vader thuis een bompakket afgegeven. Een alert personeelslid herkende de dreiging en belde de politie, die de bom gelukkig onschadelijk kon maken. Op 24 oktober vernamen we dat de geheime dienst bombrieven had onderschept die naar de kantoren van voormalig president Barack Obama en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton waren gestuurd.

We zijn allemaal blij dat er geen slachtoffers zijn gevallen en dankbaar tegenover de mensen die onze veiligheid hebben verzekerd. Maar dit zijn zorgwekkende incidenten. Ze bedreigen niet alleen onze familie, buren, collega’s en vrienden maar ook de Amerikaanse democratie.

De politie van New York waakt bij het Time Warner Center nadat een bom was aangetroffen. Beeld AFP

Mijn familie is vertrouwd met de vijandschap van mensen die onze filosofie, onze politiek en zelfs onze identiteit verwerpen. Mijn vader is opgegroeid in de schaduw van het nazibewind in Hongarije. Zijn familie overleefde de vervolging van de Joden in Boedapest omdat mijn grootvader valse papieren kon bemachtigen – hij heeft veel anderen geholpen om dat ook te doen. Toen de communisten na de oorlog aan de macht kwamen, ontsnapte mijn vader naar Londen, waarna hij aan een buitengewoon succesvolle loopbaan in de financiële wereld begon.

Maar hij is de lessen van zijn jeugd nooit vergeten. De Open Society Foundations, zijn grootste filantropische initiatief, speelden een leidende rol in de overgang van het communisme naar meer democratische samenlevingen in delen van de voormalige Sovjet-Unie. Vandaag beschermen ze democratische praktijken in bestaande democratieën. Mijn vader erkent dat zijn filantropie ‘politiek’ is, in de ruime betekenis van het woord: ze steunt mensen die ijveren voor een maatschappij waarin iedereen een stem heeft.

Een lange lijst van mensen vindt dat idee onaanvaardbaar en mijn vader heeft veel aanvallen moeten verduren, vaak druipend van antisemitisch gif.

Keerpunt met Trump

2016 was een keerpunt. Vroeger kwam het vitriool voornamelijk van marginale blanke racisten en nationalisten. Maar met de presidentscampagne van Donald Trump veranderde dat en werd het erger. Zijn spotjes bevatten vaak verholen antisemitische boodschappen. Blanke nationalisten en Jodenhaters als David Duke steunden zijn campagne.

De geest is uit de fles en het zou generaties kunnen duren om hem er weer in te krijgen.

Het probleem beperkt zich niet tot de Verenigde Staten. In Hongarije heeft premier Viktor Orbán een antisemitische postercampagne gelanceerd die mijn vader er vals van beschuldigt dat hij Hongarije met migranten wil overspoelen. Ze hebben zelfs portretten van mijn vader op de vloer van de trams in Boedapest geplakt, zodat de mensen hem vertrappen. Dat allemaal om Orbáns politieke agenda te dienen.

En nu komen de bombrieven. De verantwoordelijkheid ligt natuurlijk bij de daders zelf, maar ik kan de incidenten van de voorbije dagen niet los zien van de nieuwe norm van politieke demonisering die ons teistert.

De haat is niet alleen tegen ons gericht. Te veel mensen in de Verenigde Staten en de wereld voelen de kracht van deze boosaardige geest. Het is ‘normaal’ geworden dat mensen die hun mening uiten het voorwerp zijn van persoonlijke vijandigheid, haatboodschappen in de sociale media en doodsbedreigingen.

Haat

Het is normaal geworden dat organisaties die belangrijk werk voor de democratie verrichten worden bedreigd, alleen maar omdat zij steun van de stichtingen van mijn vader aanvaarden. Het is normaal geworden dat politieke leiders, die gezworen hebben alle burgers te beschermen, in plaats daarvan haat en verdeeldheid zaaien.

Wat een verschil met de verkiezingen van 2008, toen senator John McCain zijn eigen aanhangers trotseerde door als een echte patriot zijn tegenstander, Obama, te verdedigen – omdat hij de gezondheid van onze democratie belangrijker vond dan zijn persoonlijke politieke winst.

We moeten een nieuw politiek discours vinden dat politieke tegenstanders niet demoniseert. Als eerste stap kunnen we in het stemhokje de politici afwijzen die cynisch onze democratische instellingen ondermijnen. En dat moeten we nu doen, voor het te laat is.

© The New York Times

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234