Vrijdag 14/08/2020
Jeroen Van Horenbeek.Beeld DM

StandpuntJeroen Van Horenbeek

Te veel beleidsmakers erkennen de simpele regels van de strijd tegen het coronavirus nog altijd niet

Jeroen Van Horenbeek is journalist bij De Morgen.

In de strijd tegen het coronavirus gelden een aantal simpele regels.

Draag een mondmasker. Je neus en mond bedekken op drukke plaatsen vertraagt de virusoverdracht. De mondmaskers uit het ziekenhuis werken het best, maar ook zelfgemaakte mondmaskers genieten het wetenschappelijke voordeel van de twijfel. Het is een goede zaak dat de draagplicht donderdag is uitgebreid naar onder meer de horeca en markten. Vraag is of een algemene draagplicht buitenshuis niet eenvoudiger, duidelijker en doeltreffender is. Wellicht wel. Onder meer de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) pleit hiervoor. Hij maakt zich in de krant terecht druk over het uitblijven van verregaande nationale richtlijnen.

Bescherm de ouderen in de rusthuizen. Ruim 4.800 Vlamingen zijn de voorbije zes maanden overleden door het coronavirus. Twee op de drie daarvan komt uit een woon-zorgcentrum. Een dramatisch en huiveringwekkend cijfer. Het is een goede zaak dat het Vlaams Parlement vrijdag een eerste pakket aanbevelingen heeft goedgekeurd voor de woon-zorgcentra. De Vlaamse partijen dringen er onder meer op aan dat elke zorginstelling ten laatste tegen 21 augustus een gedetailleerd draaiboek opmaakt, om voorbereid te zijn op een piek van een tweede coronagolf. Vraag is of zo’n piek nog zo lang op zich zal laten wachten. De huidige statistieken vertellen: wellicht niet. Nu al zijn er een aantal besmettingen opgedoken in de woon-zorgcentra. We kunnen alleen hopen dat die hun huiswerk klaar hebben en dat het personeel voorbereid is.

Luister naar de wetenschap. Niemand beweert dat de virologen de waarheid in pacht hebben. Laat staan dat zij het werk van de verkozen beleidsmakers moeten overnemen. Maar het zijn wel de virologen die het best kunnen inschatten wat het coronavirus in zijn schild voert. Zoals een dokter de pols neemt van zijn zieke patiënt, zo tasten zij de dagelijkse besmettingscijfers af. Dat de aanbevelingen van specialisten zoals Erika Vlieghe, Marc Van Ranst en Pierre Van Damme al een week genegeerd worden door de politiek is dus ab-so-luut geen goede zaak. Of we ons dit binnenkort vreselijk gaan beklagen? Wellicht wel. Wanneer iemand zoals Vlieghe – een werkmier zonder sterallures – in een interview met deze krant openlijk met haar ontslag moet dreigen om alsnog gehoord te worden, dan zegt dat eigenlijk alles.

Straks, binnen enkele weken, weten we of België deze zomer door een tweede dodelijke coronagolf overspoeld wordt. Wat de afgelopen dagen alvast duidelijk hebben gemaakt, is dat te veel vooraanstaande beleidsmakers de simpele regels van de strijd tegen het coronavirus nog niet erkennen. Dat is pijnlijk en gevaarlijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234