Woensdag 29/01/2020

Bijgedachte

't Is weer ambras in tweede klas!

Beeld BELGA

Tom Waes is tv-maker en Antwerp-supporter.

Voetbal is een feest. Enfin, het zou een feest moeten zijn. Maar in tweede klasse is dat anders dit jaar. De bobo's van de bond hebben er een klucht van gemaakt. Onduidelijke regels, onrechtmatige transfers, onrechtmatige opstellingen, forfaitaire punten toegekend, forfaitaire punten opnieuw afgenomen.

Klassementen schuiven sneller dan beursnoteringen en de supporters staan aan de kant en zien hun clubs letterlijk van de nul naar de negen schuiven. Euforie en teleurstelling wisselen elkaar dagelijks meerdere malen af. Drie clubs kunnen kampioen spelen. Of niet. Of wel. Of niet. Of wel. Pfff.

Zo is voetbal geen feest. Het is een klucht. Een slecht deurenspel.

De spannendste eindstrijd in jaren gedecimeerd tot een onduidelijke strijd der advocaten, arbitraire spelcommissies en internationale sporttribunalen.

Ik ben Antwerp-supporter. Dat is duidelijk. Maar wat moet ik vandaag op de Bosuil gaan doen?

Sfeer zal er zijn. Doelpunten zullen vallen. Bengaals vuur zal worden afgestoken. Clubliederen gescandeerd. Maar wat doen we na 90 minuten Antwerp-Eupen?

Voorzichtig applaudisseren en de resultaten naar de bobo's sturen zodat die nog een paar weken of maanden kunnen discussiëren wie er nu recht heeft op die felbegeerde titel?

''t Is weer ambras in tweede klas!' het zou een mooie titel zijn voor het Echt Antwaarps Theater.

Komaan zeg, wat voor een feest is dat nu?

Sta me toe een kleine vergelijking te maken. Het is de tijd van de communiefeesten. Het hele jaar door hebben kinderen catechese gevolgd en het verhaal van Jezus geleerd. Communiekleed gaan kiezen, ijslammetje gekocht. Paternoster rond de nek gehangen en kruisje opgeblonken.

In de kerk staan alle kinderen in de rij: klaar voor hun plechtige communie. De kerk zit vol blinkende ouders; mijnheer pastoor heeft zijn mooiste kazuifel aan.

Jantje heeft zijn communiekleed strak rond zijn lijfje, zijn haren netjes gekamd. De grootouders kijken vol bewondering naar hun kleine schat. De kerk houdt de adem in. Straks zijn het allemaal nette katholieken. Er hangt spanning in de lucht.

Plots stapt de koster naar Jantje. 'Heb jij een D103-formulier waaruit blijkt dat er geen ongewettigde afwezigheden waren tijdens uw catechese het voorbije jaar? Want anders bent u niet gewettigd om op dit ogenblik uw communie te doen.' Jantje verbleekt. Grootmoeders kunstgebit valt op de grond. Ouders mompelen, iedereen verstijft. De koster kijkt de pastoor aan. Bobo's onder elkaar.

Jantje krijgt geen feest vandaag.

'Het was weer sterk in de kerk.' Een klucht. Echt Antwaarps Theater.

Zo ziet ons feest eruit dit weekend. 22 spelers vechtend op het veld. De twaalfde man roepend vanop de tribunes. En de dertiende man in het bondsgebouw. Op zoek naar de juiste papieren.

En wij? Wachten tot ze die gevonden hebben, zeker?

'Zijn ze allemaal blond op de voetbalbond?' Een klucht. Echt Antwaarps Theater.

Pfff.

Competitie of procedureslag?

Antwerp, Eupen of White Star Brussels: wie pakt de titel in de tweede voetbalklasse? De vraag is allang geen simpele zaak meer van winst of verlies, maar de competitie dreigt uit te monden in een procedureslag bij de bond. White Star kreeg enkele dagen voor de beslissende speeldag twee punten extra na een klacht bij de Geschillencommissie over een niet-speelgerechtigde speler bij een tegenstander. Maar door een beslissing van het Arbitragehof voor de Sport (BAS) na een gerechtelijke tegenzet van Eupen is hun virtuele leidersplaats alweer (even?) ongedaan gemaakt.

Bovendien heeft White Star Brussels zijn licentie nog niet gekregen, waardoor het niet in eerste klasse kan uitkomen.

De scenario's:

1. Antwerp is kampioen als het wint van Eupen en het BAS de beslissing van de Geschillencommissie definitief ongedaan maakt.

2. Eupen is kampioen als het minstens een punt haalt tegen Antwerp en het BAS de beslissing van de Geschillencommissie definitief ongedaan maakt.

3. White Star Brussels is kampioen als het wint tegen Patro Maasmechelen en het BAS straks oordeelt dat de Geschillencommissie het bij het rechte eind had.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234