Woensdag 19/02/2020

Opinie

Stroom duurder of goedkoper? Volgt u nog?

Alex Polfliet.Beeld rv

Alex Polfliet is energie-expert en zaakvoerder Zero Emission Solutions.

Eerst was er de afschaffing van de Turteltaks. Dan besliste de VREG vorige week dat de distributienetbeheerders volgend jaar minder inkomsten uit hun tarieven mogen halen. Tegelijk trekt de CREG aan de alarmbel: als de federale regering het ‘vangnetmechanisme voor energie’ niet verlengt, kan dit leiden tot hogere prijzen. Hoe zit het nu?

Wie er zijn stroomfactuur even bijneemt, zal merken dat die is opgebouwd uit vele elementen: er is de prijs voor de elektriciteit, er is de kost voor het transport ervan en er zijn de vele heffingen.

Dat de Vlaamse energieheffing, goed voor zowat 450 euro per jaar voor een gemiddeld gezin, zo goed als volledig verdwijnt, was de voorbije weken ruim in het nieuws. Voortaan kost die nog slechts 9 euro. Van ‘Turteltaks’ naar ‘Tommekleintje’, dus. Maar andere heffingen zullen ongetwijfeld stijgen: in de federale energiebijdrage is bvb. een deel bestemd voor de berging van nucleair afval door het NIRAS. Die heeft echter die bergingskosten ruim onderschat en dus stijgt die heffing wellicht vanaf 1 januari 2018. Idem dito voor de kosten voor offshore windenergie : naarmate er windturbines op zee bijkomen stijgt ook de totaal uit te keren steun. Al wil de federale regering die steun graag, a posteriori, verlagen. Wat de projectontwikkelaars uiteraard doet… euh… molenwieken.

De distributiekosten dan: de Vlaamse energieregulator VREG zegt dus dat de netbeheerders 3,4 procent minder mogen ontvangen. Toch wil dat niet zeggen dat de factuur evenredig daalt. Want die totale netkosten moeten gedeeld worden door alle verbruikers. Als het totaalverbruik daalt, zal het tarief dus stijgen. Als uw verbruik niet evenredig mee daalt, betaalt u het gelag. Bovendien kan dat distributietarief héél sterk verschillen naargelang uw woonplaats. Want de ene netbeheerder heeft een laag, de andere een hoog tarief, niettegenstaande de geleverde dienst identiek dezelfde is.

De energiekosten tenslotte: het kan vreemd klinken, maar je elektriciteitsfactuur slaat slechts voor maximum 30 procent op de kosten voor productie en verkoop van stroom. De regering Di Rupo besliste destijds dat de tarieven slechts één keer per jaar mochten worden geïndexeerd en dit volgens welbepaalde transparante parameters. De federale energieregulator CREG wil dat zogenaamde ‘vangnetmechanisme’ graag behouden, temeer het blijkbaar niet marktverstorend werkt. Maar dan moet federaal Energieminister Marghem actie ondernemen. En die geeft niet thuis. Ook de energieleveranciers willen liever zo weinig mogelijk regulering op hun prijzen. En dus bestaat de kans dat bepaalde leveranciers misbruik maken van die situatie en u ‘en stoemelings’ maandelijks meer gaan factureren.

Kan u zich wapenen? Jawel! Doe regelmatig de prijsvergelijkende V-test en switch van leverancier indien nodig. Of plaats zonnepanelen, dan bespaart u op alle onderdelen van uw factuur en doet u nog een goede zaak voor het klimaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234