Dinsdag 20/08/2019
Dimitri Verhulst. Beeld DM

Column Dimitri Verhulst

‘Strip-Tease’, die vrees zit er bij mij dik in, zal degraderen van cult naar kut

Dimitri Verhulst (46) is schrijver. De pruimenpluk is zijn jongste boek.

De velden liggen er weer proper gecoiffeerd bij, met krulspelden van hooi. Dát seizoen. Op de vlucht voor de dorsmachines vluchten de konijnen onze tuin in. Tegen de tijd dat ze daar aankomen ruiken ze reeds gebraden. Het is eenenveertig graden in de schaduw en ik denk aan alle romans waarin de hitte triomfeert: De weg van Cormac McCarthy, Hydromania van Assaf Gavron, De vlucht van Jésus Carrasco. Zou Heart of Darkness verkoeling brengen? En net wanneer ik geloof in de boekenkast als airconditioning krijg ik het nog warmer, maar dan omdat ik verneem dat Strip-Tease, het indrukwekkend goede programma dat jarenlang de RTBF zeer bekijkelijk maakte, is verkocht aan het Franse RMC, en wel zonder dat de bedenkers van het programma hiervan op de hoogte werden gebracht. Want wie de rechten bezit, bezit daarom nog geen fatsoen.

Strip-Tease is een iconisch programma. Documentaires van een kwartiertje, gefilmd op pellicule (!), met cinematografische eisen die zelden voor het kijkbakje zijn bestemd, gestut door research en regie, gestut door denkwerk ook. Gemaakt door mensen die begrepen dat het tijd vergt om een film van vijftien minuten te maken, en die deze benodigde tijd ook namen: Jean Libon, Marco Lamensch, Manu Riche, Benoît Mariage, Philippe Dutilleuil… Toptalenten, ijkpunten in de televisiegeschiedenis. Er zou geen C’est arrivé près de chez vous zijn zonder Strip-Tease. Er zou veel niet zijn. Het concept dat de pioniers in de jaren tachtig bedachten wordt nu, bij de gratie van de handel, als bijdrage aan de götterdämmerung, en met een totale afwezigheid van de elementairste beleefdheid, al was het nog maar een plichtspleging uit hypocrisie desnoods, achter hun rug verpatst aan een radiozender die meent ook eens iets met bewegend beeld te moeten proberen. Een zender die meent met vier keer minder tijd en minder middelen en minder hersenen en minder talent tot een gelijkaardig resultaat te zullen komen. Strip-Tease, die vrees zit er bij mij dik in, zal degraderen van cult naar kut.

Je voelt het aan alles, je ruikt het uren in de wind: Strip-Tease wordt spoedig het zoveelste rondje uitlachtelevisie. Ze gaan weer wat marginaaltjes op een hoop gooien en die dan filmen. Domme blonde slettenbakken, er moet een kweekprogramma voor bestaan, weten straks niet meer voor welke opnameset ze zich moeten bepoeieren, maar dat er een nieuw programma voor hen is bijgekomen lijkt nu wel vast te staan. Alcoholisten, tandelozen, smurfenverzamelaars, peperkorreljongleurs en spijkerbedhoeren: er breken gouden tijden aan! Opdat de debielen die zich hieraan vergapen zich minder debiel zouden voelen.

De walging van Sartre is anders ook een goed verkoelend boek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden