Dinsdag 09/08/2022

MeningenLezersbrieven

‘‘Stoppen met zeuren’ is ook een therapie’: lezers over hun motivatie

null Beeld AFP
Beeld AFP

De scholen gaan volgende week dicht, kappers en andere contactberoepen moeten opnieuw de deuren sluiten, winkelen kan alleen nog op afspraak... Geven die strengere maatregelen u een boost om toch nog een tandje bij te steken? Of hebben ze uw veertje finaal laten knappen? Wat betekenen de nieuwe verstrengingen voor de motivatie van onze lezers, vroegen we op DeMorgen.be. Een tweede selectie uit de inzendingen, na de eerste die al online verscheen.

Lezers

Grote steen

Voor mij is het niet het einde van de wereld, maar de motivatie om de maatregelen strikt op te volgen daalt. Als er nooit versoepelingen waren aangekondigd, zou ik het makkelijker kunnen begrijpen, maar een paar weken geleden beloofden ze licht aan het einde van de tunnel en nu valt er een grote steen voor. Ik keek ernaar uit de verjaardag van mijn zoontje voor de eerste keer te vieren met enkele familieleden. Het zal voor volgend jaar zijn.

Tiffanie Denolf (29), interne sales, Aarschot

Moest wel

Onze motivatie zit op de bodem, maar dat wil niet zeggen dat we geen voorstander zijn van de nieuwe maatregelen. We zagen ondertussen al een week of zelfs langer dat er iets moest gebeuren. De Britse variant is al twee weken aan een opmars bezig, ook dit hadden we kunnen voorspellen. Hopelijk zien we voor het einde van de paasvakantie wat verbetering. En worden er heel wat mensen gevaccineerd in de tussentijd.

Amin Khallouf (32), databasemanager, Brussel

Zomervakantie

Als student verandert er voor mij niet erg veel. Alleen de kappersafspraak waar ik al heel lang op wachtte, zal nog eens uitgesteld moeten worden. Ik zit al sinds maart 2020 thuis opgesloten in mijn kamer. Ik ben het op een manier al gewoon. Mijn motivatie is niet echt gedaald door de nieuwe verstrengingen. Ik heb momenteel examens en dan heb ik toch niet veel tijd voor andere dingen. Ik verkies een coronavrije zomervakantie, aangezien ik geen herexamens heb. Ik hoop vooral dat de jongeren voor de maanden juli en augustus gevaccineerd kunnen worden want ik wil heel graag opnieuw kunnen reizen.

Mayssa Coopman (20), student toerisme- en recreatiemanagement, Leuven

Geen alternatief

Er is gewoon geen alternatief. Wat zou iedereen graag zijn ‘gewone’ leventje hervatten. Wat zouden we maar al te graag foert zeggen en weer kunnen doen wat we al zo lang willen. Maar zijn we dan bereid opnieuw 50, 100, 300 of meer extra overlijdens per dag te aanvaarden?

Vijf jaar na de verschrikkelijke aanslagen in België (waar in één dag 22 mensen stierven...) worden die op gepaste wijze herdacht. Zijn we vergeten dat onze dagelijkse ‘tol’ van deze pandemie momenteel nog steeds meer bedraagt? Zolang dit cijfer abstract blijft, laat het de meesten onder ons koud. Anders wordt het wanneer mensen uit je directe omgeving je ontvallen. Vermijdbare sterfte, ook van jonge mensen, is dat niet iets waar we met zijn allen voor moeten vechten?

Gelukkig zijn daar de vaccins. Niet één, maar meerdere, en er komen er dagelijks bij. Nooit in de geschiedenis van de mensheid is er in zo’n korte tijd na het uitbreken van een nieuwe dodelijke ziekte een afdoende behandeling geweest. Die kinderziekten met leveringen waar we nu eenmaal door moeten, de ‘beleidsfouten’ van Europa waar de media het zo vaak over hebben, daar wordt te veel op gefocust. De cijfers tonen aan: als het even vooruitgaat, is het Rijk der Vrijheid over enkele maanden binnen handbereik.

Ja, we moeten dus gewoon nog even volhouden en genieten van alles wat we nog hebben, elke dag opnieuw, in plaats van te kankeren over alles wat we noodgedwongen moeten missen. Iets meer stilstaan bij de positieve zaken die zo’n pandemie ook met zich meebrengt, kan heus geen kwaad. We leven nog in een best aardig land waar gelukkig solidariteit bestaat met mensen die noodgedwongen hun activiteit opnieuw (tijdelijk) moeten staken... ‘Stoppen met zeuren’ is ook een therapie, en als je het toch niet kan laten, doe het dan – maar het zet echt niet meer zoden aan de dijk. Een positieve boodschap van hoop is nu meer dan ooit op zijn plaats.

Stefan Bande (58), arts, Asse

Lange korte pijn

De korte pijn is een mantra dat we al lang horen. Daarbij gaat men ervan uit dat de vaccinatiecampagne op wieltjes zal gaan lopen, iedereen zich zal laten vaccineren en het virus niet meer zal muteren. Meer en meer worden onze vrijheden (misschien zelfs voorgoed, mondmaskers nu voor altijd op het openbaar vervoer?) teruggedrongen, waar we ook psychologisch meer aan wennen. Alle persoonlijke zeggenschap, verantwoordelijkheid en vrijheid moet wijken voor het grootste gemene goed waarbij ‘mijn motivatie’ als pasmunt wordt gebruikt voor goed burgerschap. Dit is niet de hegeliaanse organische maatschappij waarbij de belangen van de maatschappij volledig samenvallen met de belangen van het individu.

Jef Verellen (41), data protection officer, Laakdal

Maar wat blij

Mijn motivatie is nooit veranderd. Ik werk als arts in de eerste lijn en ben maar wat blij dat de regering strenge maatregelen neemt. Door het harde werken het voorbije jaar ben ik in mijn schaarse vrije tijd allang blij met een knuffel van man en kinderen, een wandeling, een theetje en een goed boek. Al zie ik rond mij dat anderen het er moeilijker mee hebben, en daar heb ik alle begrip voor.

Ilse Ramboer (46), huisarts, Mechelen

Verse lucht

We hadden deze verstrengingen kunnen vermijden door vanuit het beleid open kaart te spelen en toe te geven dat verspreiding via aerosolen volop gebeurt in scholen en bedrijven. Men had daarop moeten controleren, ook in woon-zorgcentra trouwens. Maar nee, het beleid kiest voor imago en lobby, en vergeet dat er een zware tol betaald wordt op economisch en cultureel vlak. En dan weten we nog niet wat de langetermijngevolgen zullen zijn van Covid-19 zelf.

Toch zijn de verstrengingen een opluchting: mijn kinderen gaan minstens gedurende een week extra niet moeten strijden voor verse lucht in de klas. Een week extra dat ze niet ‘de zaag’ moeten spelen op school en een strijd moeten leveren die de hunne niet is.

Toni Verbeiren (44), zelfstandige, Lebbeke

Beter vroeger

De nieuwe maatregelen hebben weinig impact op ons. Ze hadden zelfs vroeger genomen mogen worden, want het was al weken duidelijk dat het de foute kant opging. Het niet nemen van maatregelen verhinderde alleen maar de mogelijkheid dat cultuur en horeca in mei kunnen openen. Daar zitten we op te wachten.

Danny Marchand (57), IT-consultant, Tollembeek

Voor de jongeren

De enige reden waarom ik mij aan de maatregelen ga proberen te houden, is omdat ik niet wil dat de scholen voor niets een week sluiten. De jongeren hebben het al lastig genoeg.

Belle van Begin (28), psycholoog, Gent

Zoek de logica

Mijn motivatie om de regels niet (meer) te volgen stijgt met de dag, aangezien de remedie stilaan erger wordt dan de kwaal. We zijn de toekomst van onze kinderen aan het verkwanselen door een onduidelijke ad-hocstrategie. Die wordt steeds opnieuw bijgestuurd, waarbij de logica van de opeenvolgende maatregelen mij volledig ontgaat.

Paul Verhaeghe (59), zelfstandige, Antwerpen

Algemeen belang

Ik blijf gemotiveerd. Net als iedereen ben ik deze situatie moe, maar ik besef hoe belangrijk het is om vol te houden. Alle respect voor de mensen die deze impopulaire maatregelen nemen. In het belang van iedereen.

Lucie De Jaegher (64), bediende, Brugge

Alles uit de kast

Ik ben me er maar al te goed van bewust dat we nu even alles uit de kast moeten halen om de cijfers niet exponentieel te doen stijgen. Misschien mocht het nog wel wat strenger, zoals in Australië en Nieuw Zeeland. Verder denk ik dat we geen datums, maar cijfers moeten vooruitschuiven om weer over versoepelingen na te kunnen denken. Lage cijfers, en ons daar dan ook aan houden. Naar mijn gevoel werd er het voorbije jaar te vaak rekening gehouden met de verzuchtingen van de grote massa. We hebben beleidsvoerders nodig die moeilijke beslissingen durven en kunnen nemen.

Suzy Stals (52), docent, Westerlo

Heelmeesters

Mijn motivatie blijft intact en gaat eerder in stijgende lijn, indachtig het spreekwoord ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’. Toegegeven, op pensioen zijnde heb ik beduidend minder last van deze pandemie dan de jeugd of de werkende medemens.

Jos De Boeck (71), gewezen industrieel ingenieur bouwkunde, Opwijk

Als, als, als

Het motiveert mij dat er harde en doortastende maatregelen zijn genomen. Ik word moedeloos van het eindeloos aanmodderen met halfslachtige maatregelen. Ik vind dat deze beslissing al veel eerder genomen had moeten worden in plaats van te wachten tot het huis weer stevig in de fik begon te staan. Mijn gedachten gaan vooral uit naar de mensen voor wie deze nieuwe maatregelen een zware impact hebben. Ik hoop dat er voldoende aandacht gaat naar hun mentale en financiële welzijn. Voor mezelf is de impact eerder beperkt; ik heb al maanden een routine gevonden die me door deze periode helpt. Als nu de vaccinatie nog op kruissnelheid komt en de maatregelmoeheid de motivatie niet keldert, geraken we hopelijk snel weer op de goede weg. Als, als, als…

Dirk Vandervelden (42), bediende, Wemmel

En de vaccinatiecampagne?

Wat écht een impact zou hebben, is de verstrengingen ook gepaard te laten gaan met een engagement van onze regering met betrekking tot de vaccinatiecampagne en het beschikbaar stellen van sneltests voor bedrijven en evenementen. Tot nu toe is de vaccinatiecampagne een aaneenschakeling van logistieke en organisatorische blunders en buitelen politici over elkaar heen in discussies over wie voorrang moet krijgen. Terwijl elke voorrang ertoe leidt dat de hele campagne vertraagt. Dit alles schaadt het vertrouwen. Het VK heeft een veel hoger vaccinatietempo en kan daardoor zijn heropeningsplan aanhouden. In combinatie met sneltests voor bedrijven en evenementen kunnen we sneller weer het gevoel krijgen dat we niet in een eeuwigdurende processie van Echternach zitten. Het is heel logisch dat we een nieuwe exponentiële curve nu willen platslaan met verstrengingen, maar die exponentiële curve had deels vermeden kunnen worden.

Vincent Andries (35), marketeer, Antwerpen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234