Maandag 24/01/2022

Opinie

Stop de terreur binnenshuis

null Beeld rv
Beeld rv

Bianca Debaets is staatssecretaris voor Gelijke Kansen in Brussel.

Bianca Debaets

De kans dat iemand doodgebliksemd wordt, is vier maal groter dan de kans dat u sterft bij een terroristische aanslag. Rudi Vranckx wees er al op dat er meer Belgen doodgaan door overstekende everzwijnen dan door aanslagen. Het is begrijpelijk dat in deze turbulente tijden mensen ongerust zijn. Toch is het belangrijk om sereen te blijven, en onze aandacht niet te laten verslappen voor andere risico's.

Eén van die risico's is partnergeweld. Bijna anderhalve maand geleden liepen twee kinderen bij hun buren in de Kazernestraat in Brussel binnen. Ze waren hun eigen huis ontvlucht. Hun vader had net - terwijl ze erbij waren - hun moeder verschillende keren gestoken. De moeder had te veel bloed verloren en overleed aan haar verwondingen. De vader gaf zich zelf in de loop van de dag aan bij de politie.

En zo lieten in 2013 in België niet minder dan 162 mensen (!) het leven bij partnergeweld, waarvan het overgrote deel vrouwen. Dat is onaanvaardbaar. Het spreekwoord gaat: als je een man leert vissen, kan hij zichzelf heel zijn leven onderhouden. Maar als je een vrouw leert vissen, dan kan ze een heel dorp onderhouden. Zo zijn meer dan honderd dorpen verdwenen. Kinderen blijven vaak gebroken en wanhopig achter.

Met onze campagne SOS Geweld willen we via posters, theatervoorstellingen, workshops en films vrouwen aanmoedigen om te getuigen over het geweld. Om familie, vrienden, huisarts, of ondersteunende verenigingen zoals het CAW, de hulpijnen van Tele-onthaal of 1712 te contacteren. Het is meer dan nodig.

In Brussel gaf 12 procent van de vrouwen in 2010 aan slachtoffer te zijn geweest van partnergeweld. Dat is hoger dan het Europese gemiddelde. En erger nog: 34 procent van de vrouwelijke slachtoffers houdt haar probleem voor zich. Als het misbruik niet uitgesproken wordt, dan riskeren slachtoffers het te verdringen, tot de situatie uitzichtloos wordt of drastisch uit de hand loopt.

Vaak is er sprake van beledigingen, intimidatie of obsessieve controledrang totdat het escaleert in fysiek geweld. Maar voor veel vrouwen komt dat besef te laat. Ze minimaliseren wat er gebeurt en bedekken het met een al te grote mantel der liefde. Met de campagne willen we vrouwen de moed geven om zich uit te spreken en desnoods klacht in te dienen. Maar ook als maatschappij moeten we waakzaam zijn.

Bianca Debaets. Beeld PHOTO_NEWS
Bianca Debaets.Beeld PHOTO_NEWS

Suzanne Vega zong in 'Luka': "Walked in to the door again." We mogen aan onze vriendinnen, kennissen vragen of alles wel oké is. Dat onze deur openstaat als ze over iets willen praten. Als we van misbruik weten, dat we het desnoods zelf ter sprake brengen en tussenkomen. Dat kan onaangenaam overkomen: mensen voelen zich misschien een indringer in de relatie van de ander. Partnergeweld is een taboe. Maar wel een taboe dat mensenlevens kost.

En hetzelfde geldt natuurlijk voor mannen: het merendeel van de mannen doet zijn vrouw geen vlieg kwaad, maar zij kunnen misschien meer impact hebben op de mannen die dat wel doen door het goede voorbeeld te geven en zich krachtig uit te spreken tegen geweld. De jaarlijkse Mannenmars in Schaarbeek, waar veel mannen meestappen om geweld te veroordelen, is daar al een goed voorbeeld van.

Naast de bewustmaking, het aanmoedigen om erover te praten, oplossingen te vinden binnen of buiten de relatie, hebben we ook een stevige stok nodig die kan tussenkomen wanneer zaken escaleren. Met 162 doden per jaar is het zonneklaar dat partnergeweld een prioriteit moet blijven voor de politie. Ook de terreur binnenshuis moeten we een halt toeroepen. We zijn het verschuldigd aan iedereen die het leven gelaten heeft bij partnergeweld. Die dorpen keren nooit meer terug.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234