Dinsdag 28/01/2020

Opinie

“Sterkere boegbeelden nodig als tegengewicht voor De Wever”: lezers reageren op ontslag regering-Michel

Dinsdagavond in de Kamer: premier Michel heeft net aangekondigd dat hij naar de koning trekt om het ontslag van zijn regering in te dienen. Beeld Photo News

‘Wat vond u van het beleid van de regering-Michel de voorbije vier jaar? Wat vond u van de manier waarop ze is gevallen? En maakt u zich zorgen over de toekomst van het land?’ U reageerde massaal op de vragen die we u via onze website voorlegden. Een selectie uit de lezersbrieven na het ontslag van de federale regering.

De Grote Kloof

De Zweedse coalitie heeft vier jaar lang een krachtig herstelbeleid gevoerd en het is uiterst betreurenswaardig dat deze coalitie is gevallen. De val is volledig toe te schrijven aan CD&V en Open Vld, die zich – na 14/10 – hebben willen manifesteren tegen N-VA. Spijtig, zeer spijtig. Het is nochtans duidelijk dat N-VA in het verleden ook meermaals een toegift moest doen (Arco om maar één dossier te noemen). 

Waarom zouden we ons zorgen maken? In mei 2019 kan de democratie opnieuw ten volle zegevieren. Elke burger kan zich dan uitspreken over de politiek... Mijn enige vrees is dat er enorme kloof is tussen noord en zuid, tussen rechts en links. Valt dit op termijn nog te verzoenen?

Jeffrey Declercq

Aanslag op mijn koopkracht

De afgelopen vier jaar zijn een aanslag op mijn koopkracht geweest. Tevens zijn de vooruitzichten om langer te werken voor minder pensioen een dolk in mijn rug . Voor de afgelopen regering telde enkel geld, zonder ook maar rekening te houden met milieu en bevolking; het was een regering op maat van de elite en de ‘rijken’. Wat de toekomst betreft, zal veel afhangen of mensen verder hun stem uitbrengen op neoliberale en extreme partijen zoals N-VA. Geef mij maar een partij die een boodschap van hoop brengt, zoals Groen.

Gunther Heremans

Neoliberale beleid hopelijk afgeschreven

Ik ben tevreden dat het voorbij is, triestig dat men zich zo hard heeft vastgeklampt aan de macht. Deze regering had eigenlijk al eerder moeten vallen. Hopelijk wordt het neoliberale model nu eindelijk afgeschreven en kunnen we op een constructieve en progressieve manier aan de toekomst werken. De knieval van Michel II geeft hoop. Hopelijk kiezen we nu terug echt voor de ‘derde weg’, niet die van Michel, maar die zoals Giddens het ooit verwoordde.

Sigurd Benschop

CD&V en Open Vld wilden geen goede regering

De coalitiepartners leken elkaar vaak het licht  in de ogen niet te gunnen. Ik vrees dat de bedoeling van CD&V en Open Vld niet was om een goede regering te maken, maar om aan te tonen dat N-VA geen beleidspartij kan zijn. Dat is duidelijk mislukt. Na 4,5 jaar zijn Bart De Wever en Theo Francken de populairste Vlaamse politici. 

Qua beleid ben ik het met veel zaken eens, maar ik geef de gele hesjes gelijk in hun kritiek op het milieubeleid: dat de factuur veel te veel naar de modale Vlaming doorschuift, die die niet op het openbaar vervoer kan rekenen en met de eigen dieselwagen naar het werk gaat, en nu gestraft wordt omdat hij indertijd ingegaan is op de ecopremie voor dieselwagens.

Filiep Geeraert 

 Tegengewicht voor De Wever

We hebben sterkere boegbeelden voor elke partij nodig om een (tegen)gewicht voor Bart De Wever te vormen. Hij is een heel sterke strateeg met vele capaciteiten, maar zoals  in elke alleenheerschappij is hij te gevaarlijk om het spel alleen te domineren.

Jan Van Eetvelt

Thatcheriaans

Ik vond deze regering onder impuls van N-VA en Open Vld een hardvochtig, Thatcheriaans, ultraliberaal rechts beleid voeren ten voordele van de bedrijven en op de kap van zij die het al moeilijk hadden. De regering is gevallen door de plotse electorale beslissing van N-VA om het Migratiepact niet te tekenen wegens de niet zo goede verkiezingsuitslagen (wie is hier de handpop van het VB?) en uit angst haar uiterst rechtse achterban terug aan VB te verliezen. Ik maak mij zorgen om het wij/zij- en links/rechts-denken, aangemoedigd door N-VA en Vlaams Belang, en ook om de stijgende onverdraagzaamheid, onverschilligheid, racisme en armoede in ons land.

Jo Reymen

Onverantwoorde val

De regering deed haar best, vooral inzake jobcreatie. De N-VA misbruikte - na twee jaar zwijgen - het VN-pact voor een onverantwoorde val.

Herman Pelgrims

Goed beleid

Het beleid van de regering-Michel was goed. Doch zowel liberalen als christendemocraten hebben stokken in de wielen van N-VA gestoken telkens als ze er de kans toe kregen. De sterke van de N-VA was voor hen al die tijd moeilijk te verteren.

Karel Celis

Bikkelharde campagne

De overgebleven partijen hebben vier jaar met angst in de regering gezeten, angst voor de N-VA. En terecht, want zij spelen het klaar om met het creëren van chaos de populairste politicus in hun rangen te hebben. 

Altijd maar doordrammen op een paar thema’s waarmee ze via Facebook en Twitter de bevolking constant bestoken. En de bevolking gaat erin mee zonder dat ze er erg in heeft dat ze verarmd wordt. Een paar weken terug werd er meermaals verwezen naar hun grote voorbeeld: Hongarije en Orbán. Nu daarentegen? 

De val is veel te lang uitgesteld. Het moment dat N-VA met haar schandalige campagne kwam, hadden de drie andere partijen meteen moeten zeggen: hier stopt het. Dan had N-VA in één keer de zwarte piet. En dan kwamen de andere partijen tenminste geloofwaardig over. 

De toekomst zie ik somber in. Het gaat volgens mij een bikkelharde campagne worden. Hoogstwaarschijnlijk wordt het een wedstrijd van allen tegen een. Die dan uiteindelijk gewonnen zal worden door de een. 

Als alle andere partijen zo stom zijn om  N-VA in de slachtofferrol te duwen, zullen zij de oorzaak zijn dat N-VA in mei de verkiezingen weer wint. Maar wie wil er dan nog met hen besturen? 
Een volledige stilstand van het land! Laat ons hopen dat de Vlamingen hun ogen op tijd opengaan!

Gert Dirven

Een deel van de N-VA-fractie in het parlement Beeld Stefaan Temmerman

Schuld van ‘de anderen’?

Ik vind het vooral jammer dat er meer mensen het moeilijk hebben om rond te komen en dat bepaalde partijen de schuld hiervan heel graag op ‘de anderen’ steken. Dit terwijl de kosten van migratie, we zullen het kind maar bij zijn naam noemen, hoogstwaarschijnlijk in het niet vallen bij de totale overheidskosten. Maar dan wel doen alsof het die beperkte uitgavenpost is die ervoor zorgt dat we niet rond komen. Ik hoop echt dat onafhankelijke factcheckers dit verhaal eens onder de loep nemen.

Peter Wouters

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234