Zondag 05/12/2021

Opinie

Stemt Van Bastelaere in een onafhankelijk Vlaanderen echt Groen?

Dirk Van Bastelaere. Beeld Wouter Van Vooren
Dirk Van Bastelaere.Beeld Wouter Van Vooren

Bart Caron is Vlaams volksvertegenwoordiger (Groen).

Interessant interview met Dirk Van Bastelaere, gelauwerd dichter en N-VA-woordvoerder, in De Morgen van zaterdag. "In een onafhankelijk Vlaanderen zou ik Groen stemmen." Voortschrijdend inzicht?

"Ik behoor tot de generatie kunstenaars die de vruchten van dat cultuurbeleid heeft kunnen proeven" En: "In Berlijn zie je tal van zulke grassrootsinitiatieven. Onze cultuursector is erg kleinburgerlijk in zijn angst voor ondernemerschap."
Après moi le déluge? Zijn er bij ons dan geen grassrootsinitiatieven? Gunt de oudere dichter Dirk van Bastelaere de jonge dichters geen subsidie meer, die hijzelf wel kreeg? In 2012 nog een werkbeurs als literaire auteur van 3 eenheden (3 keer 2.500 euro). In 2011 kreeg hij 6 eenheden, in 2010 en 2009 8. De subsidies zijn hem trouwens van harte gegund.

"De relatie tussen N-VA en de cultuurwereld is een heilloos verhaal geworden. Het jennen komt van twee kanten, maar ik snap de schroom niet bij artistieke organisaties, die met Vlaams geld opgebouwd zijn, om zich Vlaams te noemen."
Is de schroom echt zo groot? De meeste kunstenaars en cultuurorganisaties zetten zich niet af tegen een Vlaams cultuurbeleid. Ze nemen op al hun publicaties zonder bijgedachten de (lelijke) logo van de Vlaamse Gemeenschap op. Het Vlaamse cultuurbeleid is voor de cultuurwereld al bijna twee generaties volstrekt normaal. Een kleine groep kunstenaars zet zich wel af. Vooral zij die internationaal kunnen werken, maar zich belemmerd of gebruikt voelen. Het internationaal beleid plaatst de belangen van de deelstaat Vlaanderen ver boven die van kunstenaars.

"Toch vind ik dat N-VA een progressief verhaal heeft. De N-VA is een revolutionaire partij, omdat ze probeert het Belgische systeem op te heffen. Er wordt groenen of socialisten nooit gevraagd hoe groot de staat nu precies mag worden. Steeds groter blijkbaar."
Is streven naar een onafhankelijk Vlaanderen progressief? Is dat niet meer dan zo'n bestuurlijke verandering nastreven? Gaat het ook niet over waarden, over integriteit van de politiek en over democratie. Een rechtvaardige samenleving gebouwd op eerlijke herverdeling? Of eentje waar de sterken winnen en de zwakken mogen vertrappelen? Vergeef me de overdrijving. Groen staat voor een efficiënte staat met kerntaken, die beroep doet op de de burgers en het middenveld. Terughoudend, niet noodzakelijk groot, noch klein, maar juist.

"Als dat een onafhankelijk Vlaanderen is met een competitieve economie en een lichte overheid, stem ik waarschijnlijk Groen. Daar ligt dan het volgende grote project."
Dank voor de reclame. Maar waarom wachten op het 'volgende grote project'? De klimaatopwarming, leefbaarheid, milieuvervuiling en gezondheid dwingen ons tot handelen. Ook omdat een gezonde economie ecologisch zal zijn. Anders verliezen wij internationaal de aansluiting. En verarmen we.

"Schrijvers in Vlaanderen zijn van opiniemakers gedegradeerd tot columnisten, die van het ene relletje in het andere rollen."
Straffe uitspraak. Mogen schrijvers zich niet uitspreken over maatschappelijke vraagstukken? Ze hebben een grote mond, soms. Is het geen meerwaarde dat schrijvers zich engageren? Moeten ze zich opsluiten in de ivoren toren der kunsten? Dat doet Dirk van Bastelaere toch ook niet?

Bart Caron (Groen). Beeld BELGA
Bart Caron (Groen).Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234