Maandag 04/07/2022

Lezersbrieven

Stel je voor, koeien die mogen grazen: fantastisch!

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Redactie

Napoleon

In de eeuw van de verlichting werden één miljoen slaven uit Afrika naar de Franse koloniën gebracht. De Revolutie schafte de monarchie en de slavernij af. Napoleon voerde beide terug in. Na zijn staatsgreep van 18 Brumaire benoemde hij zich vooreerst ‘consul voor het leven’ en daarna ‘keizer’. Hij voerde vervolgens een reactionaire dynastieke politiek die overeenstemde met deze van de oude dynastieke families die Europa hadden geregeerd, een politiek waardig van het ancien régime. Niet te verbazen dat in de prestigieuze Histoire de France (Editions Belin, 2010) Napoleon ‘de doodgraver van de Revolutie’ wordt genoemd. De slavernij voor de koloniën werd in 1802 weer ingevoerd; deze zou pas in 1848 afgeschaft worden.

Historicus Marnix Beyen (DM 10/5) vestigt er de aandacht op dat in dit herdenkingsjaar van het overlijden van Napoleon weinig aandacht gaat naar een figuur als Toussaint Louverture, die in Saint-Domingue, het huidige Haïti, gestreden heeft voor het afschaffen van de slavernij en de onafhankelijkheid van het eiland, waar Afrikaanse slaven 90 procent van de bevolking uitmaakten. Door de slechte behandeling was het sterftecijfer onder de slavenbevolking zo groot dat zij niet op een natuurlijke wijze kon aangroeien en steeds nieuwe slaven uit Afrika dienden te worden ingevoerd. Het met de pen door Napoleon geschreven decreet voor invoering van de slavernij werd pas in 2007 in de nationale archieven teruggevonden. Een precieus document was het blijkbaar niet.

Roger Vyverman, Ninove

Eenzaamheid bij studenten

Wij zien heel wat studenten die ontzettend hard hun best doen, zowel om de regels na te leven als om de moed erin te blijven houden (DM 11/5). De situatie is uiteraard voor veel mensen lastig, maar vooral voor deze groep staat de wereld echt wel stil op een cruciaal moment in hun leven. De zoektocht naar zichzelf is immers nog in volle ontwikkeling: ze moeten belangrijke levenskeuzes maken zoals een studie kiezen, een diploma halen, op eigen benen leren staan en vriendschappen en relaties opbouwen.

De roep om een volwaardig studentenleven met meer fysieke lessen en student-docentcontact is voor hen noodzakelijk en absoluut terecht. We horen schrijnende verhalen van studenten die vergaan van de eenzaamheid en de pedalen dreigen te verliezen. Vanuit het hoger onderwijs is het bij grote groepen studenten en in de huidige omstandigheden echter niet altijd evident om fysieke lessen georganiseerd te krijgen (door een beperkte campuscapaciteit, het voortdurend moeten omgooien van lessenroosters, de inzetbaarheid van docenten om in ontdubbelde groepen les te geven, enzovoort). Heel wat onlinelessen en -examens zijn van goede tot zelfs uitstekende kwaliteit, maar ze kunnen nooit het gemis van sociaal contact en fysiek leren ondervangen.

Volle aula’s en een bruisend studentenleven zullen echter maar weer mogelijk zijn als de covidcurve écht platgeslagen is. Laten we dus vooral hopen dat de overheden van dit land zich niet al te veel door lobbygroepen allerlei laten opjagen om meteen op alle fronten tegelijk de sluizen wagenwijd open te zetten voor een ‘volwaardige’ zomer. Anders zullen de cijfers vanaf september weer dieprood kleuren en zullen de studenten alweer het eerste (en misschien wel grootste) slachtoffer zijn.

Miet Craeynest, opleidingscoördinator toegepaste psychologie aan Howest

Belgisch witblauw

Met de week van de korte keten in het vooruitzicht maakt Delhaize in zijn Belhaize-campagne promo met de kwaliteit van het Belgische witblauw. Koeien die zo’n fijn leven hebben dat ze zelfs mogen grazen. Stel je voor, koeien die mogen grazen: fantastisch! Misschien zegt dit meer over onze mindset dan over de koe.

Delhaize vindt klanten eerlijk informeren belangrijk. Misschien moet men ons dan ook even eerlijk vertellen dat deze koeien die in ‘alle vrijheid’ natuurlijk leven allemaal op een onnatuurlijke manier in het leven zijn gekomen, na een kunstmatige inseminatie en geboren via een keizersnede. Omdat het niet anders kan. Ze zijn namelijk onnatuurlijk gefokt om zo veel mogelijk vlees te geven.

Een andere naam voor Belgisch witblauw, onze nationale trots, is namelijk dikbil. Met andere woorden: zo gefokt dat een natuurlijke bevalling onmogelijk is en een keizersnede standaard. Een koe in een lichaam te zwaar voor haar gestel en gezondheid. Dat is de korteketenkoe die in de ogen van onze supermarkt natuurlijk leeft.

Is het raar dat ik me daarover zorgen maak?

Bruno Libbrecht, Heuvelland

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234