Vrijdag 03/02/2023

OpinieLezersbrieven

‘Sport is het beste antidotum tegen het gif van politieke bewustwording’

null Beeld AFP
Beeld AFP
Lezers

Milieubeheer en volksgezondheid

‘Wat wij zelf doen, doen we beter.’ Mede op basis van deze zinsnede is de afgelopen decennia de Vlaamse overheid opgetuigd en vergaand verzelfstandigd. De Pano-reportage over milieubeheer en de handhaving van de regels ten aanzien van de grote bedrijven toont aan waartoe dat op dit terrein heeft geleid: dobbelen met de volksgezondheid omwille van een vermeend economisch voordeel waarvoor we nu en in de toekomst een hoge prijs betalen. Hiermee faalt de Vlaamse overheid in haar belangrijkste taak: het garanderen van de veiligheid en integriteit van haar burgers.

Wat de anonieme bronnen in de reportage duidelijk maakten, is dat de gesignaleerde problemen ten aanzien van milieubeheer en handhaving van de regels voortkomen uit bewust beleid van de politieke partijen die de afgelopen decennia dit departement bemenst hebben en nog bemensen. De geïnformeerde burger weet uiteraard uit welke partijen deze gezagsdragers afkomstig waren en zijn.

Welke burger trekt hieruit de consequenties voor zijn of haar stemgedrag in de komende jaren?

George Scholte, Herentals

Rwanda

Internationaal is er verontwaardiging over de veroordeling van Paul Rusesabagina in Rwanda. Zelfs België is wakker geschoten. Zijn moedige houding als hotelmanager tijdens de genocide werd bekend door een film en het boek van Philip Gourevitch.

Het hotel had nog een faxmachine met telefoonlijn waarmee hij politici de wereld rond, zelfs president Clinton, boodschappen stuurde. Maar dat heeft niet geholpen. Geen enkel van de 152 landen die de genocideconventie hadden onderschreven, kreeg het woord genocide over de lippen omdat dit dwong tot optreden onder de bepalingen van deze conventie. Honderdduizenden werden afgeslacht en de wereld keek toe. De conventie leek zuiver window dressing. Heel anders ging het bij de aanslag van 9/11 die drieduizend slachtoffers maakte. Het leidde tot een oorlog tegen terroristen en Afghanistan en tot het inroepen van artikel 5 van het NATO-charter dat alle leden solidair verbond om op te treden wanneer een lid werd aangevallen. Meer dan vijftig landen gaven steun aan de VS.

Nu staat Rusesabagina niet tegenover een Hutu-militie maar tegen het dictatoriale regime van Paul Kagame, zonder faxmachine; een regime zonder persvrijheid waarmee België ongetwijfeld goede banden wil blijven houden. In diplomatie is cynisme een grote deugd. Bovendien wordt Rwanda gastheer van het WK wielrennen in 2025. Sport is het beste antidotum tegen het gif van politieke bewustwording.

Roger Vyverman, Ninove

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234