Maandag 24/01/2022

Opinie

Spaanse kranten verdeeld na het referendum: "Dit kan nooit de politiek zijn die we in Catalonië willen zien"

null Beeld AP
Beeld AP

Een overzicht van Spaanse krantencommentaren, na het referendum en het politiegeweld in Catalonië

Spaanse krantencommentaren

El País: "De wet, maar niet alleen de wet"

De Spaanse en Catalaanse regering hebben zich allebei tot winnaar uitgeroepen na deze duizelingwekkende zondag. Maar zowel de Catalaanse leider als de Spaanse leider hebben zich totaal incapabel getoond deze crisis te managen.

In feite was het een nederlaag voor iedereen: Spanjaarden, Catalanen, de democratie en de toekomst van het Spaanse model van samenleven dat we sinds veertig jaar kennen. De voornaamste schuldigen zijn de Catalaanse president en het Catalaanse parlement. Ze hebben blijk gegeven van een ongelooflijk sektarisme en van minachting voor de grondwet en de Catalaanse wetten. Maar dit alles kan niet de passiviteit en het geknoei van president Rajoy goedpraten.

De prestaties van de politie van Catalonië waren waardeloos. Als ze hadden gedaan wat bevolen was, de kieslokalen te sluiten en de verkiezingsbiljetten in te nemen, dan hadden we veel van die rampzalige scenes die gisteren (zondag, red.) de wereld overgingen kunnen vermijden. Maar we willen niet dat dit wordt gezien als het goedpraten van eventueel wangedrag of disproportioneel geweld. Dat moet justitie onderzoeken.

El Periódico de Catalunya: "Collectieve mislukking"

Carles Puigdemont (Catalaans premier, red.) heeft een grote fout begaan die bijzonder ernstige consequenties heeft. In plaats van de Catalaanse samenleving - die in choc verkeert – te steunen of te wachten op de uitslag van een referendum dat elke democratische legitimiteit ontbeert, wilde hij vanaf het begin eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen. Dit is van een nog nooit vertoonde absurditeit. Maar het waarom van het referendum verdwijnt naar de achtergrond als je het geweld van het politieoptreden ziet, dat geweld doet aan andere tijden denken. En daardoor vergeet je twee enorme thema’s die de Catalanen bezighoudt: de algehele wens, die niet alleen bij de separatisten leeft, om over de relatie met Spanje te stemmen. En ten tweede over de onderdrukking van Catalonië door Rajoy.

Dat de politie verhinderde om te gaan stemmen is een onbegrijpelijke en disproportionele beslissing geweest. Doordat de Catalaanse politie de orders van het Catalaanse Hof niet opvolgde om de verkiezing onmogelijk te maken, kwam het tot geweld dat de separatisten goed uitkwam. Toch maakt dat disproportionele politiegeweld het referendum niet wettig, en de uitkomst niet democratisch. Er rest maar één uitweg: politieke dialoog en respect voor de wet. Dat wil de overgrote meerderheid van de Catalanen. Al het andere voert naar de afgrond.

El Mundo: "Geen minuut te verliezen tegen onafhankelijkheid"

De belangrijkste boosdoeners van het rampzalige schouwspel dat de straten van Catalonië afgelopen zondag de wereld liet zien, zijn degene die verslaafd zij aan hun eigen eenzijdig afscheidingsproject, vermomd als patriottisme. En dat zijn Puigdemont, Junqueras, Forcadell en andere leiders wier gedrag niet langer moet worden beoordeeld door een commentaar, maar door een rechtbank.

De buitengewone ernst van de dreiging van Puigdemont om eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen (…) vereist een sterke reactie van de staat. Het is nu niet de tijd van pappen en nathouden of aardige uitnodigingen te sturen voor een dialoog aan een groep coupplegers die zonder twijfel hun opruiende wil in de komende dagen zullen blijven uitdragen.

Geconfronteerd met deze flagrante opstand tegen de legitieme orde, en in een revolutionaire context die zelfs de oproep voor een algemene staking bevat, kan de overheid geen gas terugnemen bij het nemen van maatregelen om de separatistische plannen tegen te gaan. De overheid moet onmiddellijk artikel 155, oftewel de burgerveiligheidswet in werking stellen, om de rechtsstaat te behouden en de Catalaanse politie onder controle van de staat te plaatsen. De regering mag geen minuut verliezen om op te staan – met het wetboek in de hand – tegen het misdrijf van onafhankelijkheid.

La Vanguardia: "Sfeer van verslagenheid"

Verslagenheid, zo kan je het best de sfeer beschrijven die er nu binnen de Catalaanse maatschappij heerst. Verslagenheid om al dat geweld dat een bijna onuitwisbaar spoor achterlaat.

Kon dit vermeden worden? Ja! De Catalaanse regeringsleiders hadden de unilaterale weg nooit mogen opleggen en de Spaanse regering had al lang stappen moeten ondernemen om tot een dialoog en een nieuwe consensus in Catalonië te komen. De prijs voor de harde keuze van eerste minister Rajoy is nu hoog.

Ook de Catalaanse regering komt niet ongeschonden uit de bus. Ze kon geen referendum organiseren dat de naam waardig was. Ze hield het imago van de Catalaanse politie hoog maar maakte ze vleugellam. Dit kan nooit de politiek zijn die we in Catalonië willen zien!

Nu moet er dialoog komen. Waarom geen onafhankelijke commissie opstellen die op korte termijn voor iedereen een concrete uitweg kan bieden. Gedaan met de spiraal van geweld, de oprechte vriendschap van zovele Spanjaarden voor Catalonië moet opnieuw tot wederzijds respect leiden. Het nationale parlement moet nu het toneel van een debat ten gronde worden. In het Catalaanse parlement moet een nieuwe meerderheid komen, want de politieke dynamiek mag niet meer in handen blijven van een partij die maar 8% van de stemmen haalde. De Catalaanse institutionele legitimiteit moet hersteld worden.

Hoe ingewikkeld de situatie na gisteren is geworden, een uitweg moet er gevonden worden. Laten we ons vooral niet laten leiden door gevoelens van wrok!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234