Zaterdag 06/06/2020
Cathy Galle onlineBeeld rv

Standpunt

Soms kan het goed zijn cijfers eens rustig te bekijken, zeker in een gevoelig debat als migratie

Cathy Galle is journalist bij De Morgen.

Elke statisticus weet: met cijfers kun je alles bewijzen. Blijkbaar ook de zogenaamde ‘ontvolking’ waar CD&V’er Walter De Donder het eerder deze week over had. 

Bekijk video: ‘Antwerpse wijken volledig ontvolkt van onze eigen mensen’

De buurten die “volledig ontvolkt zijn van onze eigen mensen en ingenomen worden door andere groepen”, die liggen duidelijk niet alleen in Antwerpen – zoals de kandidaat-voorzitter meende – maar ook in de Vlaamse rand rond Brussel. Toch als we Twitter mogen geloven.

Op het ‘sociale’ medium vliegen de grafiekjes al enkele dagen in het rond. Uit nieuwe cijfers blijkt dat in Vlaanderen steeds meer mensen van niet-Europese origine wonen. In 1990 waren dat er in heel Vlaanderen 2,5 procent. Dit jaar zijn het er al 12,7 procent. Een stijging van 10 procentpunt zowaar. De gemeenten die het zwaarst ‘getroffen’ zijn, zijn Machelen (42,1%), Vilvoorde (38,4%) en Zaventem (28,1%). 

De berichten werden gretig gedeeld door politici die er politiek garen mee willen spinnen, voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) op kop. Die zag er een bewijs in dat de “schaal van de migratie veel te groot is”. Veel andere commentaren lieten zich in één woord samenvatten: ‘soumission’

Soms kan het goed zijn cijfers eens rustig te bekijken. Zeker in een uitermate gevoelig debat als migratie, waar termen en definities weleens – soms bewust, vaak ook onbewust – op een hoopje worden gegooid. Je moet ook al bijna een expert zijn om te weten wat het verschil is tussen een migrant (iemand die vanuit een ander land naar hier komt) en een vreemdeling (iemand met een andere nationaliteit dan die van het land in kwestie). Niet alle vreemdelingen zijn migranten, om maar iets te zeggen. 

Ook over ‘inwoners van niet-Europese origine’ bestaat vaak verwarring. Daarom leggen de statistici van ‘Provincies in cijfers’, waar de recente cijfers vandaan komen, omstandig uit wat ze ermee bedoelen. Het zijn mensen die bij de geboorte geen Europese nationaliteit hebben of van wie één van beide ouders bij hun geboorte die niet had.

Het niet van Europese origine zijn, is dus een heel breed begrip. Het kan gaan om nieuwkomers, maar evengoed om de kinderen en zelfs kleinkinderen van wie hier ooit nieuwkomer was. Mensen die hier al waren dus. Want wie ooit een ouder had zonder Europese nationaliteit, kan in de statistieken altijd het stempel ‘van niet-Europese origine’ krijgen. Zelfs al heeft die persoon zelf wél de Belgische nationaliteit. 

Deze cijfers aangrijpen om soumission te roepen of de te grote migratiestroom aan te kaarten, is dus de waarheid geweld aandoen. 

En bovendien gevaarlijk. Mensen die hier geboren en getogen zijn, in onze maatschappij meedraaien en zich in veel gevallen op en top Belg voelen nog altijd het stempel ‘vreemdeling’ geven, is het handelsmerk van één partij: het Vlaams Belang. Meegaan in dat discours zal die partij alleen groter maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234