Dinsdag 02/06/2020
Mark CoenenBeeld DM

ColumnMark Coenen

Social distancing is een privilege, net als je handen wassen

Mark Coenen is columnist van De Morgen.

De soepnazi in mij is definitief opgestaan. (Wie niet weet wie de soepnazi is: zie Seinfeld, aflevering 116. Een beetje tv-cultuur in deze tijden is nooit verkeerd ).

Na drie weken quarantaine moeten er in huisje Weltevree enige teugels strakker, bleek toen op de Vaste En Voor Mij Maar Blijkbaar Niet Voor Iedereen Heilige Afspraak om samen te eten om 12 uur alleen ingegaan werd door mijn dochter, en die heeft vanwege haar leeftijd altijd honger, dus dan is het niet moeilijk.

Mijn vrouw zat te al van ’s ochtends vroeg met een zware denkrimpel te skypen dat haar stukken eraf vlogen en mijn zoon stond, nog wat wankel van vermoeidheid, een ei te bakken als ontbijt. Om vijf voor twaalf!

Bij de familieraad, die traditioneel door mij wordt voorgezeten – verslag volgt –, ging ik over tot volmachten om de voedingsmomenten in een nooddecreet vast te leggen. Elke zaterdag komt de club van de huisvoorzitters bij elkaar om een en ander te evalueren. Komt goed.

Na drie weken dag en nacht samen blijkt zo’n quarantaine in het comfort van een woning met vele kamers geen onmogelijke opdracht. Iedereen vindt zijn ritme, behalve bovengenoemde zoon, die moeilijker bij de les te houden is, want die zijn er niet. Concentratie, zo blijkt, wordt zeer gestimuleerd door de collectiviteit van een klaslokaal.

Ook als hij helpt in de tuin staat hij na drie minuten tegen de planten te praten. Elke pier, elk torretje, elke salamander wordt bemoedigend toegesproken en de straat over geholpen. Het hout raakt niet gestapeld, het ongedierte tiert welig. De Heilige Franciscus van huisje weltevreden.

Stilaan beseffen we hoeveel geluk wij weer hebben, wij die met ons Vlaamse tweeverdienende middenklassegat in de boter zijn gevallen, als je dat vergelijkt met een land als bijvoorbeeld India. Voor 74 miljoen mensen die daar in slums als bakstenen op elkaar gestapeld moeten samenleven zonder stromend water is de sociale afstand die nodig is totaal onhaalbaar. 

In Dharavi, een slum bij Mumbai, is er slechts één toilet per 1.400 inwoners. Als er iemand ziek wordt wordt iedereen ziek. Er wonen 277.161 mensen per vierkante kilometer. Dertig keer de dichtheid van New York. Honderd keer die van Antwerpen.

Het noopte een Indiase dokter tot deze overweging: social distancing is een privilege, wat je kan dat alleen doen in een huis dat groot genoeg is. Je handen wassen is een privilege, want je hebt er stromend water voor nodig.

De ziekte, die verspreid werd door de geprivilegieerden die de wereld rondvlogen, treft de armen het zwaarst.

Onze vrienden in Italië melden dat in het dorp de eerste slachtoffers zijn gevallen. Gertrude Ripani en Agostino Compagnucci worden vandaag herdacht. De vlag gaat halfstok en om 12 uur is er een minuut stilte.

In gedachten zijn wij bij hen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234