Donderdag 21/10/2021
Nadia Nsayi. Beeld DM/Bart Hebben
Nadia Nsayi.Beeld DM/Bart Hebben

ColumnNadia Nsayi

Sire, spijt of sorry is niet genoeg, hoe hard het ook gemeend is

Nadia Nsayi is politicologe en auteur van Dochter van de dekolonisatie. Zij verzorgt deze week dagelijks de zomercolumn.

Sire,

U heeft zich uitgesproken over het koloniale verleden van België dat U als staatshoofd vertegenwoordigt. U gebruikt in Uw brief aan de Congolese president Félix Tshisekedi het woord spijt. Als Belgische burger vind ik dit een belangrijke stap in de erkenning van het koloniaal onrecht dat plaatsvond in mijn geboorteland Congo. Het is zelfs een historische stap. In juni 1960 noemde koning Boudewijn Leopold II nog een genie. Exact tien jaar geleden koos Uw vader koning Albert II om te zwijgen. Met de brief breekt U met die problematische houding van Uw voorgangers.

Het moment waarop dit gebeurt is natuurlijk geen toeval. Congolezen herdenken de zestigste onafhankelijkheidsdag. Maar belangrijker is de dekoloniale wind die over België waait sinds het Black Lives Matter-protest. De massabetoging in Brussel heeft een nieuw momentum gecreëerd om in België op een kritische manier om te gaan met de kolonisatie en de erfenissen die tot vandaag voelbaar zijn. Het siert u om het huidige racisme te benoemen terwijl machtige politici het woord relativeren.

Sire, Uw brief toont aan dat U niet blind en doof bent voor de publieke acties en debatten die nu plaatsvinden. U geeft toe dat onze samenleving nood heeft aan een proces om in het reine te komen met het pijnlijke verleden. Ik geloof dat zo’n proces essentieel is om de relaties met Congo en zijn onderdanen te doen evolueren naar meer respect.

De volksvertegenwoordigers staan nu voor de grote uitdaging om samen met experten, van Belgische én Afrikaanse afkomst, historisch onderzoek te bundelen, conclusies te trekken en aanbevelingen te formuleren. Op basis van dat werk kan een volwaardige federale regering officiële excuses aanbieden aan de Congolezen wereldwijd, want zij zijn de nabestaanden van hun voorouders die het koloniale onrecht hebben beleefd.

Sire, spijt of sorry is niet genoeg, hoe hard het ook gemeend is. België moet met Congo en de Congolese diaspora in zijn land durven te praten over een herstelbeleid. Geen enkel financieel bedrag zal voldoende zijn om de pijn die ook mijn zwarte voorouders hebben gekend, te verzachten. Toch heeft Congo het recht om herstelbetalingen op tafel te leggen.

Wat onze Belgische samenleving betreft, roep ik politici en beleidsmakers op Uw brief als een uitnodiging te zien om een oprecht dekolonisatieproces te starten. De historisch gegroeide ongelijke machtsverhoudingen in domeinen zoals de publieke ruimte, musea, de arbeidsmarkt, ontwikkelingssamenwerking en de bedrijfswereld moeten worden aangepakt. Dit is de enige manier om op termijn als gelijkwaardige burgers samen te leven, ongeacht afkomst en huidskleur.

Hoogachtend,

Een dochter van de dekolonisatie

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234