Dinsdag 31/01/2023

OpinieLezersbrieven

‘Sinds jaar en dag worden inwoners onophoudelijk bestookt met xenofobe propaganda die doet denken aan de jaren 30’

null Beeld Illias Teirlinck
Beeld Illias Teirlinck

Een selectie uit lezersbrieven aan onze redactie

Lezers

Vergeten groep

Er is een vergeten groep halfgevaccineerden met AstraZeneca. Ik ben een van hen: 65+, diabetes en een auto-immuunziekte waarvoor ik immunosuppressors neem. Zeker na één AZ-vaccinatie ben ik niet veilig voor de deltavariant. Na mijn eerste spuit in april zit ik nu al meer dan zes weken binnen te wachten. Nog zo’n zes weken te gaan. Eind juli ben ik aan de beurt. En dan nog twee weken wachten voor (de minder effectieve ) werking van AZ begint. Dan zijn we al een eind in augustus. Mijn hele familie heeft Pfizer gehad en zelfs mijn gezonde nichtjes (eind dertig, begin veertig) hebben deze week hun tweede injectie gevierd. Na een schrijven aan minister Beke kreeg ik een vriendelijk antwoord terug dat versnelling voor deze groep niet ging vanwege logistieke problemen. De groep na ons kreeg na acht weken wel een tweede. Ik vermoed eerder onwil om de administratie eens een soepele actie te laten nemen. En ten slotte: die oude zieke mensen, die moeten maar thuisblijven. Na mij zijn er nog enkele weken mensen gevaccineerd met AZ die ook twaalf weken huisarrest kregen.

Naam en adres bekend bij de redactie

Hongarije

Wanneer start de procedure om Hongarije uit de Europese Unie te zetten? Het land heeft de antihomowet goedgekeurd en ik ben benieuwd wat de reactie van Europa gaat zijn. Zal de papieren tijger weer schitteren door zijn on(wil)macht?

Gaston Strauven

Racisme in Ninove

Voor wie in Ninove woont, komt het racistisch incident (De Morgen 16/06) zeker niet als een verrassing. Dan heb ik het niet over de aanpak van de politie, waar ik te weinig over weet om te kunnen oordelen, maar over de aard van het incident zelf. Sinds jaar en dag worden de inwoners van het stadje aan de Dender via folders, Facebook en eigen nieuwskanalen onophoudelijk bestookt met xenofobe propaganda die doet denken aan de jaren 30. Dat hebben we hier ‘te danken’ aan Forza Ninove, de lokale afdeling van het Vlaams Blok. Dat die aanpak nog werkt ook, konden we vaststellen bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, toen Forza qua zetels ei zo na een absolute meerderheid behaalde (40 procent van de stemmen) en net niet de burgemeester mocht leveren.

Als trieste primeur voor Vlaanderen had dat kunnen tellen. Het laat zich nu al raden dat Ninove maar één optie heeft bij de verkiezingen van 2024: een monstercoalitie van àlle democratische partijen – dus ook N-VA – tegen Forza. Daarmee bedoel ik niet dat zo’n coalitie monsterlijk zou zijn, maar wel dat alleen zo’n bundeling van de krachten een dam kan opwerpen tegen het onverdraagzame monster van uiterst rechts. In het andere geval dreigen duistere tijden voor Ninove.

Jos Huysmans, Ninove

Minder regels, meer vrijheid?

Minder regels, meer vrijheid. Het klinkt aanlokkelijk. Het weghalen van de stemplicht wekt de suggestie dat we als persoon vrijer kunnen kiezen.

Is dit wel zo?

Etienne Vermeersch zou de open brief die deze week werd gepost door de politicologen zeker ondertekend hebben. In de zomer van 2010 verwoordde hij zijn voorkeur voor de stemplicht als volgt. “Peter, de stemplicht is de enige manier om het stemrecht te garanderen.”

De voorstanders van een afschaffing kiezen voor een model waarin intimidatie (binnen het gezin of binnen een gemeenschap) opnieuw meer kans maakt. Als stemmen geen plicht meer is, is het betreden van een stemlokaal een persoonlijke keuze. Dwang om je niet te verplaatsen naar een stemlokaal wordt dan opnieuw mogelijk.

Het werpt een ander licht op de doelstelling van de voorstanders van de ‘afschaffing’ van de plicht. Niet meer, maar net minder democratie, niet meer maar net minder stemrecht wordt beoogd met de afschaffing. Het wordt alleen niet zo gezegd. Willen we in Vlaanderen echt minder democratie? Is deze stemming in het Vlaams Parlement het symbolisch tijdstip voor de start van een nieuwe orde?

Peter Verhaeghe, stRaten-generaal

Frappant zinnetje

In de recensie van de film The Father met Anthony Hopkins zit een frappant zinnetje. “The Father gaat over het bedroevende kantelpunt waarop een kind plots voor zijn eigen ouder moet gaan zorgen.” Dat is een standpunt dat voor veel immigranten totaal onbegrijpelijk is. In veel culturen is het een evidentie dat men als kind voor zijn ouders zorgt. Bij Turken, Marokkanen en in vele zuiderse culturen is het respect dat je krijgt recht evenredig met de leeftijd. De lerares Turks vertelde dat de vrouwen in Turkije er geen moeite voor doen om er jonger uit te zien. Waarom zouden ze? Hoe wij onze ouders in een rusthuis droppen en hen af en toe met een bezoekje verblijden, is voor hen zelfs een schande, een gebrek aan beschaving.

Lucienne Colpaert, Dendermonde

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234