Donderdag 02/02/2023

WellesNietesKaat Bollen & Rika Ponnet

Sexting: worden vrouwen anders behandeld bij het uitlekken van naaktbeelden dan mannen?

null Beeld screenshot
Beeld screenshot

Een voor- en tegenstander gaan in debat over een hot issue. Deze week: heeft Véronique De Kock gelijk en zouden Peter Van de Veire en co. veel harder zijn aangepakt als ze vrouwen waren? We laten Kaat Bollen en Rika Ponnet elk om beurt aan het woord.

Myrte De Decker

Kaat Bollen: ‘Vrouwen krijgen altijd de schuld van gelekte foto’s’

Nadat naaktbeelden van ­mannelijke bekende Vlamingen gretig gedeeld werden op sociale media, volgde een stroom ­steun­betuigingen. “Zij zijn nu het slachtoffer. Wij zouden sletten genoemd worden”, zei ex-Miss België Véronique De Kock eerder deze week in een interview. Dat beaamt seksuologe en auteur Kaat Bollen: “Als beelden van vrouwen lekken, krijgen zij zelf de schuld.”

“Binnenkort moet ik me voor de beroepscommissie van psychologen verdedigen voor iets wat ik in mijn privétijd deed: een show presenteren in een korset. Mijn lijf, mijn kledingkeuze, zou je denken. Toch moet ik me daar nu voor verantwoorden en hangt mijn professionele toekomst ervan af. Waarom? Omdat een collega heeft geklaagd dat ik niet ‘presentabel’ genoeg mijn job uit­oefen. Ik zou het beroep blijkbaar seksualiseren.

“Ook de mannen van de gelekte beelden deden dat te goeder trouw en in hun privésfeer. Maar echte consequenties lijken ze – door het uitlekken ervan – voorlopig niet te ondervinden. Het illustreert perfect hoe verschillend we met mannelijk en vrouwelijk naakt omgaan.

Kaat Bollen. Beeld Photo News
Kaat Bollen.Beeld Photo News

“Ik volg Véronique dus volledig. De dubbele standaard is nog heel erg aanwezig. Mochten soortgelijke foto’s van vrouwen de ronde doen, dan zouden er nog dezelfde dag op alle nieuwssites artikels gepubliceerd worden.

“En ik sluit niet uit dat geblurde beelden op de voorpagina’s van roddelboekjes verschijnen. Ja, vrouwen wier naaktbeelden gedeeld worden zijn sletten, want ‘ze hebben het toch zelf gezocht’. Of meer nog: als beelden van vrouwen lekken, dan krijgen ze altijd zelf de schuld. Vrouwen worden publiekelijk aan de schandpaal genageld. Onze blik op naaktbeelden van vrouwen moet dringend veranderen.

“Pas op, het is erg jammer voor de mannen in kwestie. Het heeft ongetwijfeld een grote impact op hun privé- en professionele leven gehad. Dat sommigen zich geroepen voelden om een verklaring af te leggen, maakt dat overduidelijk.

“Maar misschien is het wel een ­positieve evolutie dat net mannelijke bekende Vlamingen in de spotlight stonden. Het toont dat niet alleen vrouwen ­slachtoffer kunnen worden. Het kan mannen net zo goed overkomen.

“Ik hoop daarom dat we nu een precedent hebben geschapen. We zijn als maatschappij heel sereen omgegaan met deze beelden en hebben er goed op gereageerd. Er is duidelijk gemaakt dat victim blaming, de schuld leggen bij de makers van de beelden, niet correct is. De enige schuldige is wel degelijk de verspreider van de beelden.

“Hopelijk gaan we het dus nooit meer meemaken dat we anders reageren op de beelden van vrouwen dan op die van de mannen nu. Het wordt tijd dat alle slachtoffers, zeker ook vrouwen, met het respect dat ze verdienen behandeld worden.

“Om toch iets positiefs in het hele verhaal te vinden: de slachtoffers van sexting of wraakporno kunnen uit de gebeurtenissen van de voorbije weken steun halen. Zij zullen hopelijk opener durven te praten over wat hen overkomen is. Misschien wordt de stap om klacht in te dienen ook kleiner. En dat kunnen we alleen maar aanmoedigen.

“De toekomst zal uitwijzen of we als maatschappij zijn veranderd en gegroeid. Ik hoop alleen dat onze visie op mannelijk én vrouwelijk naakt veranderd is. Terugkeren naar hoe we vroeger met dergelijke beelden omgingen is geen optie meer, want we hebben getoond dat het anders kan.”

Rika Ponnet: ‘Mannen ­worden er stiekem mee ­afgeperst’

Een publiek verschil in de ­reactie op naaktbeelden van mannen en vrouwen zal direct gecorrigeerd worden, verwacht seksuologe Rika Ponnet. ­Slutshaming wordt gelukkig niet meer aanvaard door een deel van de bevolking.

“Het is erg ongelukkig dat de beelden van de mannelijke BV’s gedeeld werden. Er werd terecht meteen benadrukt dat zoiets strafbaar is. Niet de maker, maar de verspreider van de beelden is schuldig. Dat zij slachtoffer zijn, staat buiten kijf. Al hebben de mannen die rol ook wel heel nadrukkelijk opgenomen.

“Als zulke beelden van een vader lekken, kunnen we dat als maatschappij misschien iets makkelijker tolereren. Vrouwen, en zeker moeders, zijn heilig. Zij moeten boven alle verdenking staan. Nochtans krijgen ook mannen negatieve reacties, al gebeurt dat niet altijd publiek. Mannen worden bijvoorbeeld vaker geconfronteerd met sextortion: ze worden afgeperst met de naaktbeelden.

Rika Ponnet. Beeld Melissa Van Boxstael
Rika Ponnet.Beeld Melissa Van Boxstael

“Los daarvan is er toch een verschuiving gaande. Sinds de #MeToo-saga is er steeds meer oog voor seksueel overschrijdend gedrag. Als het publiek verschillend reageert op de naaktbeelden van mannen en ­vrouwen, bijvoorbeeld door vrouwen te slut­shamen, verwacht ik dat dat nu veel sneller gecorrigeerd zal worden.

“Onze maatschappij wordt minder puriteins. Zeker jongeren en hoogopgeleiden beseffen dat vrouwen niet moeten worden afgerekend op hun seksualiteit en hoe ze die beleven. Ook als dat gebeurt door het maken van erotische beelden.

“Want vergis je niet: intieme foto’s en ander beeldmateriaal delen, gebeurt even vaak door mannen als door vrouwen. Beide seksen gebruiken ze even vaak om iemands aandacht te trekken, verbinding te zoeken of een relatie nieuw leven in te blazen.

“Mannen zullen zulke beelden ­misschien sneller naar wildvreemden sturen. Ze hebben een iets exhibitionistischer kantje, solliciteren veel openlijker naar seksueel contact. Denk maar aan de dickpicks die heel wat vrouwen – ongewenst – toegestuurd krijgen via sociale ­media.

“Vrouwen daarentegen beperken de risico’s die ermee gepaard gaan. ­Seksualiteit blijft voor hen minder veilig. De cijfers liegen er niet om: vrouwen worden nog altijd vaker ­lastiggevallen of slachtoffer van seksueel geweld.

“Dat neemt niet weg dat expliciete beelden een deel van onze seksuele beleving zijn geworden. Het is een speeltuin om het lichaam van een ander te leren kennen. Ik wil niet weten wat er allemaal werd rondgestuurd tijdens de lockdown en de coronapandemie. En daar is voor alle duidelijkheid niets verkeerds mee. Net daarom worden zulke beelden ook steeds meer aanvaard.

“Tegenwoordig wordt er openlijk over naaktbeelden gesproken. Mannen en vrouwen zijn dan even onbegrensd. Er is zelfs een TikTok-challenge die vrouwen uitdaagde om hun partner een seksueel getint bericht te sturen in aanwezigheid van anderen. Zo drijf je de spanning in een relatie op en dat is meer dan oké.

“De voorbije veertig jaar is ons gedrag op dat vlak gewijzigd. In groot­steden, bij jongeren en hoogopgeleiden neemt de ‘slet­reflex’ af. Er is meer seksuele gelijkheid. Vrouwen komen meer op voor hun seksuele genot.

“Toch kunnen we niet wegnemen dat een deel van de bevolking nog altijd door een conservatieve bril naar seks kijkt. De verschuiving gebeurt, maar helaas niet overal even snel.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234