Maandag 12/04/2021

Lezersbrief

Sekswerkers verdienen een uitkering wegens overmacht

null Beeld VTM Nieuws
Beeld VTM Nieuws

Eva Van de Peer is student moraalwetenschappen aan de UGent.

Sekswerk bestaat al eeuwen. In België is deze job niet strafbaar, maar ook niet gelegaliseerd en bijkomend heeft het dus nog geen erkend statuut. In een tijd waar onzekerheid heerst door Covid-19, is een bescherming van de staat voor sekswerkers meer dan ooit van belang. Maar daar blijft de staat in gebreke. De crisis toont aan dat het dringend tijd is om werk te maken van de legalisering van sekswerkers, wat meteen meerdere voordelen met zich meebrengt.

Velen weten niet dat sekswerkers geen volwaardig statuut bezitten, en daardoor wordt hun situatie vaak over het hoofd gezien. Door het gebrek van dit statuut krijgen deze ‘seksuele diensters’, die in de lockdown tijdelijk werkloos zijn, geen uitkering door overmacht, in tegenstelling tot alle andere beroepen. Sekswerk is evenwel een intens contactberoep. Seks op anderhalve meter afstand is onmogelijk, waardoor sekswerkers seks hebben met de gezichten afgewend van elkaar of met de rug naar de klant toegekeerd. ‘Plan verantwoord sekswerk: wel doggystyle, geen missionaris’, kopte Het Parool in een artikel over verantwoorde en veilig en verantwoord sekswerk in coronatijd.

Toch helpt wegkijkseks niet alle problemen uit de wereld. Dat sekswerkers doorwerken tijdens de lockdown zou sowieso vele zieken impliceren, al kunnen velen niet anders. Organisatie en publiciteit van sekswerk is strafbaar. Dit omvat alle beroepen die sekswerk bevorderen zoals het pooierschap, het ‘ronselen’ van sekswerkers, het uitbaten van een bordeel en ga zo maar door. Dit impliceert dat sekswerkers in België als zelfstandige ingeschreven moeten worden en dus een cursus bedrijfsbeheer moeten volgen. Als dit allemaal correct gebeurt, moeten deze sekswerkers belastingen betalen. Toch is dit maar een utopie. Als alternatief werken vele sekswerkers onder een vals statuut van masseuse of barvrouw. Naast deze verdoken mogelijkheid is zwartwerk een optie. Indien sekswerkers dit niet combineren met een werkloosheidsuitkering of leefloon, worden ze hier niet voor aangehouden. Doordat vrijwel alles met cashgeld gebeurt, wordt dit ‘zwart geld’ vaak meteen weer uitgegeven. Ook is druggebruik in het sekswerkersmilieu niet vreemd. Zo wees een studie van de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent uit dat bij 95,5 procent van de respondenten meermaals één of meer van de bevraagde producten gebruikt werd. Er is dus sowieso een hogere prevalentie van druggebruik onder sekswerkers in vergelijking met de algemene bevolking. Doordat drugs niet goedkoop zijn, gaat een deel van het inkomen ook daaraan verloren.

Een probleem met Covid-19, dat volgt uit het voorgaande, is dat sekswerkers die door de omstandigheden moeten stoppen met werken onder de radar en illegaal verder doen, vaak ook op vraag van de klant. Omdat we inmiddels in de tweede lockdown zitten, met kans op een derde, moet deze kwestie dringend aangekaart worden. Doordat de meesten geen belastingen betalen krijgen ze natuurlijk ook geen sociale rechten. Een uitkering wegens overmacht zou in tijden van Covid-19 al veel kunnen oplossen.

Zo’n uitkering door overmacht zou een uitstekende gelegenheid zijn om eindelijk werk te maken van een legalisering van het beroep. Dit brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo is erkenning de enige manier om sekswerk uit de criminaliteit te halen. Een arbeidsovereenkomst biedt bescherming op vlak van arbeidswetgeving en sociale zekerheid. Deze arbeidsovereenkomst gaat gepaard met meer belastinginkomsten voor de staat. Legaliseren impliceert ook reguleren. Zo kan de staat het gebruik van een condoom verplichten wat zou leiden tot minder SOA’s waaronder HIV een belangrijke is. Daarenboven gaan sekswerkers die misbruikt worden sneller naar de politie durven stappen.

Met andere woorden: als we het welzijn en de veiligheid van de sekswerkers willen verbeteren, dan is de enige oplossing hen een volwaardig statuut bieden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234