Donderdag 02/02/2023

StandpuntSara Vandekerckhove

Seksueel geweld pak je niet aan door daders te ontmenselijken

Sara Vandekerckhove Beeld DM
Sara VandekerckhoveBeeld DM

Sara Vandekerckhove is chef nieuws bij De Morgen.

Sara Vandekerckhove

“Verkrachters zijn beesten. Daar heb ik geen andere naam voor.” Vlaams Minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) deed de uitspraak dit weekend in Gazet van Antwerpen. Ze deed dit naar aanleiding van de groepsverkrachting in Gent van een 14-jarig meisje, die daarna uit het leven stapte.

Het is het soort machopraat dat doorgaans op sociale media onder nieuwsberichten circuleert. Je oogst er enthousiaste duimpjes mee, maar je knijpt er ook alle complexiteit mee dood. Het polariseert, maar het lost niks op.

Tuurlijk, het is lekker makkelijk om verkrachters af te schilderen als monsters. Als geniepige lelijke ventjes die ons bespringen vanuit de bosjes. Als onmensen, zonder enig besef van normen en waarden. Lekker makkelijk, want dat zou betekenen dat wij zeker helemaal niks met daders te maken hebben. Dat het iets is wat ver van ons af staat. Wij als mens, zij als dier.

De realiteit is complexer. In werkelijkheid zijn het onze vaders die feiten plegen. Onze zonen, buurjongens en collega’s. Chiroleiders en voetbaltrainers. Soms zelfs moeders, dochters of tantes. In drie op de vier gevallen gaat het om iemand die het slachtoffer kent. En als een op de vijf meisjes aangeeft ooit verkracht te zijn geweest, dan kun je niet anders dan toegeven dat het om een wijdverspreid maatschappelijk probleem gaat. Dat in alle geledingen van de samenleving zit.

En dat is natuurlijk een pak ongemakkelijker. Het zou betekenen dat we hier met zijn allen verantwoordelijkheid in dragen. Dat het ons allen kan overkomen en dat we met zijn allen wat alerter moeten zijn. Het betekent dat we wellicht slachtoffers kennen, maar dus ook daders.

Het betekent ook dat het mee aan ons is om deze problematiek aan te pakken. Door onze kinderen op te voeden, tantes en nonkels aan te spreken op schunnige moppen of collega’s terecht te wijzen bij ongepaste opmerkingen. Door kinderen van kleins af aan te leren hoe ze grenzen moeten aangeven en respecteren. Door eindelijk eens open te leren communiceren over seks, de dingen bij naam te noemen en durven aan te geven wat we al dan niet plezant vinden.

Seksueel geweld pak je niet aan door daders te ontmenselijken. Dat doe je door in te zetten op bewustwording en op seksuele opvoeding. Door daders te straffen, iets wat in het geval van de groepsverkrachting in Gent hopelijk ook zal gebeuren. Maar ook door de drempel naar de hulpverlening zo laag mogelijk te houden, zowel voor slachtoffers als voor daders. Minister Demir weet dat overigens wel, anders zou ze geen fondsen vrijmaken voor dadertherapie.

Tragiek ontslaat ons niet van nuance. Hoezeer een voorval ons ook bij de keel grijpt en hoe verontwaardigd we ook zijn, het mag geen vrijgeleide zijn om te vervallen in simplistische retoriek. Daar hebben we de commentaarsecties op social media voor. Of de toog van de net geopende cafés.

Van een minister mogen we meer verwachten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234