Donderdag 02/02/2023

Screening Tomorrowland

Screening was gerechtvaardigd maar ontransparant

Peter Decuypere

Peter Decuypere is oprichter van I Love Techno in Gent, marketingconsultant en auteur van Holy Trinity Events – Een radicaal nieuwe methode

Tomorrowland-screening doet afbreuk aan deze rechtstaat’. Een klinkende titel boven het opiniestuk van Jan-Willem Lust (DM 13/7). Een opiniestuk dat voor de rest redelijk genuanceerd de vingers op de wonden legt. Ik volg hem dan ook ten dele in zijn betoog. Maar omdat hij net iets te ver van de alledaagse festivalpraktijk afstaat, neigt zijn betoog bij momenten naar een nogal overdreven theoretisch en vooral niet-oplossend vingerwijzen. Hij zegt dat het om een maatregel gaat zonder 1. transparantie, 2. inzicht en 3. de nodige justificatie. Ik geef hem hiervoor een matige een op drie.

De justificatie is er volgens mij immers wel. Meer nog, Lust geeft die zelf in zijn artikel. Ik citeer: “De openbare veiligheid garanderen, is een rechtsgeldig doel om een beperking op de privacy te rechtvaardigen”. Als hij zich daarna afvraagt of deze maatregel wel evenredig is met het doel dat men nastreeft, dan toont hij zich als een van die stuurlui aan wal. 360.000 bezoekers komen naar een

festival, waar een aanslag een nauwelijks te overschatten wereldwijde impact zou hebben. Uiteraard niet van een niveau als dat van de Twin Towers, maar een Tomorrowland-aanslag zou toch Manchester en zelfs Parijs in de geschiedenisboeken kunnen overschrijven. Het doel, het “vermijden van een aanslag, op een overgemediatiseerd event, in een land dat nog altijd onder niveau 3 wordt geregeerd”, justificeert volgens mij de maatregel en beperking op privacy.

Wat het gebrek aan inzicht betreft: meer dan een jaar geleden heb ik, in een berucht geworden opiniestuk, soft targets aangehaald als een veiligheidsprobleem dat om acute maatregelen vroeg (DM 23/4/2016). Een van mijn voorstellen om grote groepen te controleren en dus wachtende mensen aan de ingang te vermijden, was een digitale screening vooraf. ‘Digitale betonblokken’ bedacht een creatieve copywriter bij de politie hiervoor. Als die digitale blokken de soft targets doen afnemen én eventuele veiligheidsproblemen op en rond het festivalterrein preventief blootleggen, dan is dat tweemaal prijs.

Blijft echter het argument over het gebrek aan transparantie, waarin ik Lust volmondig bijtreed. Zeker omdat het screenen van ons openbaar – en dus privacyloos – gebruik van sociale media in een eerste lijn al heel wat relevante informatie kan vrijgeven. Een ticketkoper die op Facebook geen vrienden heeft die naar Tomorrowland (willen) komen, die zelf nog nooit naar een gelijkaardig evenement is geweest, die nog maar net heeft geliket wat een Tomorrowland-bezoeker vanzelfsprekend leuk vindt, die moet je toch eens van naderbij bekijken. En roep nu weer niet: “Wat als ik mijn oma meeneem die niet op Facebook zit?” Dat zijn uitzonderingen die er mits doordacht opgestelde algoritmen kunnen worden uitgefilterd. Maar transparantie is een must en op zijn minst mogen de 37 uitverkorenen, of die 0,001 procent van die 360.000 bezoekers, weten waarom ze er niet in mogen. Een inzage- en beroepsprocedure zou naast de transparantie ook meteen het rechtsgeldige karakter van die toegangsweigering verhogen.

“De actie gaat duidelijk een stap te ver”, roept Lust. Nee dus, het screenen is gejustificeerd en zeker ook deels met het nodige inzicht gebeurd. Maar door het gebrek aan transparantie missen we inzicht en krijgen de roepende stuurlui vrij spel. Maar laat de politie zich in hun ijverig proactief handelen vooral troosten met deze gedachte: een aanslag had ervoor gezorgd dat sommige van die stuurlui aan wal nog veel harder en misschien zelfs net het tegenovergestelde hadden staan roepen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234