Maandag 25/05/2020
Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Schoolfeestje afgelasten of niet? Is het wel verstandig om zulke dilemma’s naar de burger door te schuiven?

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Hoe langer het coronavirus Covid-19 zijn verspreiding voortzet, hoe meer de samenleving in twee groepen verdeeld raakt. Aan de ene kant staan degenen die een exponentiële stijging van de besmettingen vrezen en aandringen op drastische maatregelen om het allerslechtste scenario te vermijden. Aan de andere kant heb je degenen die menen dat tot nader order gerichte, beperkte maatregelen volstaan, zodat de samenleving niet ontwricht dient te worden.

Het is onmogelijk om te bepalen wie van beide strekkingen gelijk heeft. De feiten bieden amper een leidraad. Voorlopig moet je vaststellen dat de besmettingscijfers in België nog wel meevallen. Maar misschien is dat de stilte voor de storm? Een storm die alvast in Italië lelijk huishoudt.

Dat besef plaatst elke overheid voor een duivels dilemma. Wat te doen? Kies je voor de gerichte, graduele aanpak, dan riskeer je tijd te verloren te hebben wanneer het echt fout zou gaan. Neem je de ‘nucleaire’ optie – massale quarantaine, stilleggen openbaar leven – dan loop je het gevaar dat je samenleving en economie grote schade toebrengt zonder dat dat echt nodig zal geweest zijn. Damned if you do, damned if you don’t…

Tot dusver volgt de Belgische overheid de strategie van de gerichte maatregelen. Het is goed om te beseffen dat ze daarmee niet alleen staat. Omringende landen volgen een min of meer vergelijkbare koers, ook op basis van nauw overleg met experts.

Die koers blijft verdedigbaar in de mate dat risico op bijkomende schade door paniek en oncontroleerbaar groepsgedrag vermeden blijft. Tegelijk is het beleid flexibel genoeg om bij te schakelen.

Dat neemt niet weg dat je ook ernstige vragen kan stellen bij het gevoerde beleid. De keuze om massamanifestaties ‘af te raden’ verwondert. Daarmee wordt immers een grote verantwoordelijkheid bij de organiserende burger gelegd. Schoolfeestje afgelasten of niet? Is het verstandig om zulke dilemma’s naar de burger door te schuiven? Was een tijdelijk verbod dan niet helderder geweest? En waarom afraden vanaf 1.000 deelnemers? Is een kaartnamiddag voor senioren geen riskantere onderneming dan een bedrijfsfeest?

Terecht noemt epidemioloog Pierre Van Damme die regeringsbeslissing ‘arbitrair’. Dit ruikt naar een compromis, en dat lijkt ons geen goede raadgever bij zulke beslissingen.

Wat brengt Covid-19 nog? Moeten een overheid uitgaan van de verontrustende exponentiële groeimodellen of juist van de meer geruststellende ervaring dat recente epidemieën wel tot staan gebracht zijn? Wat ze ook doet, kiezen maakt een overheid kwetsbaar voor kritiek dat ze fout gekozen heeft.

Kritiek mag en moet zelfs, willen we leren uit fouten. Maar laat die kritiek dan iets meer geïnspireerd zijn dan de luie stelling dat het beleid maar wat aanmoddert. Dat is een klap in het gezicht van velen die nu al wekenlang het beste van zichzelf geven om erger te vermijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234