Maandag 30/11/2020

OpinieJinnih Beels

Scholen open houden is helemaal niet ‘wereldvreemd’

Jinnih Beels.Beeld Damon De Backer

Jinnih Beels is Antwerps schepen van onderwijs voor sp.a.

Het gaat de verkeerde kant op. Daar moet je mij, en vele anderen hopelijk met mij, niet van overtuigen. De besmettingen in ons land nemen alarmerende proporties aan en vooral: onze ziekenhuizen en ons zorgpersoneel trekken het niet lang meer. Ingrijpen is noodzakelijk.

De ene maatregel na de andere kondigt zich aan. Moeilijke maatregelen vaak, maar wel nodige maatregelen. Nodig zodat we onze ziekenhuizen en zorgverleners kunnen waarborgen, zodat bedrijven en werknemers hun job kunnen behouden en zodat onze scholen open kunnen blijven.

Over dat laatste is er de afgelopen dagen weer discussie, iets waar ik me als schepen voor onderwijs en jeugd zorgen over maak. Toen de scholen dichtgingen in maart, wisten we nog maar weinig af van dit virus. Te weinig om een totale lockdown, en dus ook de sluiting van de scholen, te vermijden. Maar al snel werd duidelijk wat schoolteams, jeugdwerkers en ook wij als beleidsmakers vreesden: we raakten leerlingen, kinderen en jongeren, kwijt. Ondanks preteachen, afstandsonderwijs, huisbezoeken, klasbeurtrollen,… Allemaal vormen die wel een plek hebben in het onderwijs van morgen, als je ’t mij vraagt. Maar ze hebben ook allen eenzelfde, groot nadeel: ze kunnen de klas en de leraar, de rechtstreekse verbinding met de school, nooit vervangen. 

Wie dat louter wijt aan het gebrek aan digitale tools of kennis, moet ik teleurstellen. Menig jeugdwerker, leraar, wijkagent,… zal het (helaas) kunnen beamen: heel wat kinderen en jongeren groeien op in moeilijke of ronduit gevaarlijke thuissituaties. Een thuissituatie waar ze even van kunnen ontsnappen als ze naar school gaan. ‘Maak het extra gezellig binnen je bubbel’, klinkt het dan vandaag. Heel graag, maar: echt? Als het vandaag gaat over aandacht voor welzijn, dan is het openhouden van scholen cruciaal. Dan moeten we luisteren wanneer jongeren zelf vragen om naar school te kunnen blijven gaan.

Daarom pleit ik er al vanaf het begin voor om kinderen en jongeren zoveel mogelijk naar school te laten gaan. Met schoolteams zelf als grootste bondgenoot. En ja, dat moet veilig gebeuren, voor leerlingen én leerkrachten. Als we de cijfers en de analyses van verschillende wetenschappers mogen geloven, kan dat ook. En toch, verwijten als ‘wereldvreemd’, ‘handpop van de minister’, ‘crimineel’ zelfs; ze kwamen allemaal onze richting uit. Iets wat verschillende beleidsmakers vandaag wellicht herkennen. Als politica zou ik daar misschien van wakker moeten liggen, het zijn tenslotte kiezers, nietwaar? Maar het draait niet om mij, wél om de kinderen en jongeren. Om hun belangen, hun noden en noodkreten.

Niet iedereen wordt dagelijks geconfronteerd met de harde realiteit. Op het moment dat Pano reportages verschijnen over de ‘Dylans’ of ‘Traci’s’ van vandaag, is de verontwaardiging dan ook groot. Helaas is die verontwaardiging bij sommigen nogal snel vergeten. Het besef van de eigen, geprivilegieerde positie is slechts van korte duur. Wie is hier dan ‘wereldvreemd’, vraag ik me af. 

In crisistijd draait het niet om iemands grote gelijk. Het draait om wat we als maatschappij kunnen en moeten doen om onze meest kwetsbaren te beschermen. Daar horen ook kinderen en jongeren bij. ‘Van onze kinderen blijven ze af’, hoorde ik onlangs terecht in een reportage. Wel, laten we hen dan vooral niet aan hun lot overlaten. Hou onze scholen zo veel mogelijk open voor álle kinderen en jongeren, onder welke formule het ook zij. En laat het aan de scholen om zich daarop te organiseren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234