Donderdag 18/08/2022

Opinie

Schild & Vrienden zijn als salafisten, ze spreken met een dubbele tong en keren onze samenleving de rug toe

Patrick Loobuyck. Beeld Wannes Nimmegeers
Patrick Loobuyck.Beeld Wannes Nimmegeers

Patrick Loobuyck is moraalfilosoof aan de UAntwerpen/UGent en opiniemaker voor De Morgen.

Patrick Loobuyck

De maskers zijn gevallen. Schild & Vrienden blijkt achter de schermen veel minder netjes conservatief, rechts en nationalistisch dan ze laten uitschijnen. Achter de organisatie schuilen mensen met racistische, xenofobe, antisemitische en seksistische ideeën die niet bang zijn om nazisymboliek en als het erop aankomt ook geweld te gebruiken. Er gebeuren daar dingen die zeker moreel, maar waarschijnlijk ook juridisch niet door de beugel kunnen.

Voor velen was dat toch even schrikken. Heel wat mensen hebben de organisatie en bepaalde van hun ideeën immers het voordeel van de twijfel gegeven. Eindelijk jongeren die weerwerk gaven tegen het cultuurmarxisme dat onze samenleving doordesemt. Eindelijk jongeren die het progressief-links multicultigezwam doorprikten en de klassieke politiek correcte media de wacht aanzegden. Je moet het er niet mee eens zijn, het is op zijn minst een legitieme, ja zelfs een interessante stem, zo klonk het hier en daar.

Vrije meningsuiting

Schild & Vrienden is in 2017 ontstaan vanuit het idee dat foute memes op internet gedeeld moeten kunnen worden en omdat ze de vrije meningsuiting van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) wilden vrijwaren tegen de extreemlinkse censuur. In april 2018 mocht hun leider Dries Van Langenhove met die andere jonge conservatief Othman el Hammouchi een boom opzetten in het UGent-studentenblad Schamper. Een maand eerder had Van Langenhove ook in De Morgen een groot interview gegeven. De krant was daar toen erg fier op. Het maatschappelijk debat moet immers in alle breedte aan bod komen.

Velen zijn naïef geweest. Van Langenhove zit ondertussen in de raad van bestuur van de UGent, fans van hem zitten in de Vlaamse Jeugdraad, politici gingen met hem op de foto en leden en sympathisanten van Schild & Vrienden staan op politieke lijsten.

Het is dan ook goed dat Pano de verwerpelijke, geradicaliseerde kant van Schild & Vrienden naar boven brengt. Het was een noodzakelijke wake-upcall. Velen die het kunnen weten, omdat ze er onderzoek naar doen of voor veiligheidsdiensten werken, waarschuwen me immers al langer voor de ondergrondse activiteiten en linke strategieën van de radicaal rechtse Identitaire beweging waar Schild & Vrienden zich inschrijft.

Toch was ook ik nu verrast. De problematiek van IS, Al Qaida, de Syriëstrijders en de aanslagen in Europa hebben ertoe geleid dat de aandacht vaak uitsluitend ging naar het gevaar uit die hoek. Ten onrechte. Schild & Vriend maakt deel uit van een internationaal netwerk dat via allerlei bewegingen, infiltratie, sociale media en een valse façade opgang probeert te maken.

In dat opzicht hebben organisaties als Schild & Vrienden overigens veel gemeen met bepaalde salafisten. Ze spreken met dubbele tong en ze keren ons samenlevingsmodel gebaseerd op vrijheid en gelijkwaardigheid de rug toe. Schild & Vrienden beweert onze normen en waarden te verdedigen, maar in de praktijk perverteren ze die. Ze hebben duidelijk niet begrepen waar het in een open samenleving als de onze op staat.

Plaats voor rechts-conservatieve ideeën

Sommigen dreigen nu in hun opwelling van verontwaardiging het kind met het badwater weg te gooien. In een rechtsstaat is er wel degelijk plaats voor rechts-conservatieve ideeën, voor nationalisme en kritiek op migratie en diversiteit. Mensen die dit discours hanteren, zullen vanaf nu echter wel steeds duidelijk moeten maken dat ze zich desondanks distantiëren van hoe Schild & Vrienden dat ideeëngoed heeft ingevuld en aangewend. Zo weten ze meteen ook eens hoe het voelt voor de moslims, die zich steeds moeten distantiëren van islamextremisten en fundamentalisten.

Het huidig gepolariseerde klimaat maakt soms weleens selectief blind. Velen, vooral op rechts, zijn bang van het salafisme dat hier en daar aan aanhang blijft winnen. Anderen, vooral op links, wijzen graag naar de beangstigende opmars van extreemrechts. Maar vanuit democratisch oogpunt zijn beide tendensen problematisch. Laten we geen van beide onderschatten, de evoluties goed in het oog houden en hun ideeëngoed afkeuren en bestrijden. Politiek, maatschappelijk en waar het kan ook juridisch.

Dries Van Langenhove is oprichter van jongerenbeweging Schild & Vriend. Beeld Photo News
Dries Van Langenhove is oprichter van jongerenbeweging Schild & Vriend.Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234