Zondag 08/12/2019
20170911 Leuven Belgie, columnist Paul De Grauwe Beeld Bob Van Mol

Opinie

Schaf de privileges in het voetbal nu eindelijk eens af

Paul De Grauwe is professor aan de London School of Economics. Zijn column verschijnt wekelijks.

Dat ik tweemaal over voetbal zou schrijven gedurende dezelfde maand verbaast mij nog altijd. Maar ja, zoals iemand ooit zei: “Van alle onbelangrijke dingen is voetbal het belangrijkste.” En aangezien er zoveel onbelangrijke dingen zijn, waarom dan ook niet tweemaal over voetbal schrijven in november?

De aanleiding is de beslissing van Maggie De Block (Open Vld) om de fiscale en parafiscale privileges die de voetbalwereld vandaag geniet, af te bouwen. En gelijk heeft ze.

Die privileges zijn niet niets. Om te beginnen betalen de topvoetballers nauwelijks socialezekerheidsbijdragen. Gewone werknemers moeten 13 procent van hun loon afstaan aan de sociale zekerheid. Bij voetballers is die bijdrage geplafonneerd op 304 euro per maand. Het gemiddeld loon van een voetballer in de Jupiler League is ongeveer 21.000 euro per maand. Die betaalt dus slechts 1,5 procent van zijn loon aan sociale bijdragen. En de rijkste voetballers betalen dus een nog lager percent.

En zo gaat het verder. De sociale bijdragen die de voetbalclubs moeten storten (de zogenaamde patronale bijdragen) zijn ook geplafonneerd, met het gevolg dat die slechts 3 procent bedragen van de loonsom. En dat terwijl de meeste werkgevers in dit land ongeveer 30 procent van de loonsom moeten doorstorten aan de sociale zekerheid.

Dan zijn er nog fiscale voordelen die tot gevolg hebben dat het grootste deel van de personenbelasting op het loon van de voetballers – ongelofelijk maar waar – niet doorgestort moet worden aan de fiscus.

Hemeltergend

Als we het allemaal optellen vinden we dat de totale loonsom van de Belgische voetballer in de Jupiler League tegen slechts 14 procent wordt belast. Voor de gemiddelde Belgische werknemer – u dus, beste lezer – die een kleine fractie verdient van de Belgische profvoetballers is dat meer dan 50 procent. En hoe meer een profvoetballer verdient, hoe lager het percentage belasting en socialezekerheidsbijdragen hij (er zijn inderdaad geen vrouwen bij) op zijn loon moet betalen.

Hemeltergend, zal je zeggen. Niet voor Kris Peeters (CD&V) want die is niet tevreden met het initiatief van De Block om dit systeem af te schaffen. Die vindt dat de overheid de voorstellen van de voetbalbond, over hoe de gunstregimes afgebouwd kunnen worden, moet afwachten. Want, zo besluit hij met ijzeren logica: “Zij (de voetbalwereld) zijn zeer goed geplaatst om voorstellen te doen.” Goed geplaatst? Ja, vooral in het opzetten van structuren die de enorme geldstromen in de voetbalwereld onttrekken aan de aandacht van diezelfde overheid.

Een grotere abdicatie van de verantwoordelijkheid van een politicus om het gelijkheidsprincipe toe te passen is nauwelijks te bedenken. De minister zal aan de voetbalbonzen vragen hoe zij dat zien en of ze akkoord gaan. De taak van een politicus bestaat erin het omgekeerde te doen, met name te laten weten aan die bonzen dat de fiscale privileges voorbij zijn. Hun advies is helemaal niet nodig. De overheid vraagt aan de vele andere ondernemingen in dit land die veel meer belastingen betalen ook niet wat hun advies is. Ze legt die belastingen gewoon op.

Kerkhof

We weten al wat het advies is van de voetbalbonzen: neem onze privileges niet af, want als je dat doet, dan zal onze concurrentiepositie in het buitenland ondermijnd worden. En, zoals de gevierde ondernemer Marc Coucke hieruit besluit, zou dat “een economisch kerkhof” betekenen. En wie kan voor een kerkhof zijn?

Nog gehoord? Juist. Haast alle Belgische bedrijven ondergaan een sterke concurrentiedruk vanuit het buitenland. Als je hun advies vraagt, beste minister Peeters, zullen ze allen met vuur komen vertellen dat ze ook fiscale en parafiscale privileges nodig hebben zonder dewelke een economisch kerkhof dreigt te ontstaan.

Er zal helemaal geen economisch kerkhof ontstaan als de voetbalwereld zijn hemeltergende voorkeurbehandeling verliest, zoals er ook geen economisch kerkhof is ontstaan in de bedrijfswereld die belastingen betaalt en onderhevig is aan internationale concurrentie. Wat er wel zal gebeuren als de privileges worden afgeschaft, is dat de massa mensen (topvoetballers, makelaars, en andere tussenpersonen) die vandaag op een gigantische pot geld zitten iets minder zullen verdienen. En dat zal een goede zaak zijn.

Dus Maggie, zet door tegen al dat mannengeweld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234