Maandag 27/03/2023

Opinie

Sam van Rooy (Vlaams Belang) antwoordt Joël De Ceulaer: ‘Wie Vlaming onder de Vlamingen is, vormt voor ons geen probleem’

Sam van Rooy is Antwerps gemeenteraadslid namens Vlaams Belang, en woordvoerder Vlaams Belang Antwerpen

Sam van Rooy

In zijn brief aan VB-voorzitter Tom Van Grieken beweert Joël De Ceulaer dat wij met ‘eigen volk’ bedoelen: “Iedereen die afstamt van de blanke Vlamingen die hier reeds woonden voor de aanvang van de arbeidsmigratie uit Marokko en Turkije.” Hij beschuldigt ons van ‘racisme’ en verwijst naar een actie van tien jaar geleden van het NSV waarvan Van Grieken toen praeses was (‘Toiletpapier voor sans-papiers’), en naar een citaat van Filip Dewinter: “Een kat die wordt geboren in een viswinkel, is nog geen vis.” Het volledige citaat luidt echter: “Een kat die wordt geboren in een viswinkel, is daarom nog geen vis”. Dat schreef nota bene De Ceulaer zélf correct in De Morgen (op 23 januari en 24 september 2016, en op 23 maart 2019).

Maar ook zonder ‘daarom’ en ons verkiezingsprogramma, onze voorstellen evenals uitspraken van Van Grieken en Dewinter indachtig, kan men inzien wat wij bedoelen: het is niet omdát men hier geboren is (of onze nationaliteit heeft), dat men onze waarden en normen omarmt, men voldoende is geïntegreerd en Vlaming onder de Vlamingen is. Om maar iets te noemen: een onderzoek van dr. Ruud Koopmans laat zien dat ongeveer de helft van de moslims in België ‘consistent fundamentalistisch’ is. De recente rellen aan een school in Schaarbeek na een valse beschuldiging van seksueel misbruik, waardoor de school zelfs een week moest sluiten, legden de tribale clancultuur bloot van groepen mensen met wortels in het Midden-Oosten en (Noord-)Afrika, die kennelijk lak hebben aan onze democratische rechtsstaat.

Wij sluiten echter geenszins uit dat wie een migratieachtergrond heeft Vlaming onder de Vlamingen kan zijn en dus tot ‘het eigen volk’ of ‘onze mensen’ behoort. Tom Van Grieken heeft het al vaker gezegd: wie Vlaming onder de Vlamingen is of kan en wil worden, vormt voor ons geen enkel probleem. Ook wie zichzelf ‘moslim’ noemt maar essentiële onderdelen van de islamitische doctrine verwerpt die haaks staan onze op onze vrije, democratische samenleving, is in principe geen probleem (hoewel het problematisch is dat ook deze ‘moslims’ doorgaans fundamentele kritiek op de islam brandmerken als ‘islamofobie’ of ‘racisme’, en zo het bedje spreiden voor moslimfundamentalisten).

Wat ‘Vlaming onder de Vlamingen’ concreet betekent, laten heel wat mensen met migratieachtergrond zien die (willen) werken, onze taal spreken, geen criminele feiten plegen en de islamisering niet faciliteren, en die zich inschrijven in onze Vlaamse, Europese cultuur; in onze vrije, seculiere samenleving; en in onze democratische rechtsstaat. Dat betekent niet dat men biefstuk friet moet eten. Mijn vriendin is afkomstig uit Iran, heeft een gegeerd masterdiploma, werkt in de farmaceutische sector en leert Nederlands (niet op kosten van de belastingbetaler). Wij eten vaak Perzisch (niet-halal) en vieren ook Perzisch nieuwjaar (Nowruz). Inzake kleding, uitstraling, opvattingen en normen en waarden is zij op-en-top westers en Vlaams en een socioculturele en economische meerwaarde voor onze samenleving.

Met andere woorden: als Perzische kat, niet eens geboren in onze Vlaamse viswinkel, is mijn vriendin toch bovenal een Vlaamse vis. Wel werd zij hier reeds geconfronteerd met moslims, wél hier geboren, die haar intimideerden als ‘afvallige’ of ‘verrader’: islamitische katten dus die weliswaar geboren zijn in onze Vlaamse viswinkel, maar geenszins Vlaamse vissen zijn (en vaak ook niet willen worden). Uiteraard zijn er heel wat goede voorbeelden, maar ons migratiebeleid zou, met mondjesmaat en louter op basis van onze draagkracht en noden, alleen nog zulke ‘meerwaarde-mensen’ moeten binnenlaten in onze samenleving.

Filip Dewinter heeft verklaard dat “de tijd van het homogeen witte Vlaams Belang voorbij is”. Op onze kies- en ledenlijsten staan mensen met een andere etnisch-culturele afkomst, die helaas niet zelden als ‘verrader’ worden uitgescholden, of zelfs bedreigd. Zo werd een Assyrisch meisje op onze kandidatenlijst in Mechelen geïntimideerd en bedreigd door moslims.

Het besef dat het Vlaams Belang de beste vriend is van iedereen die Vlaming onder de Vlamingen is, groeit: tijdens de verkiezingscampagne heb ik veel VB-sympathisanten met migratieachtergrond leren kennen, zoals pas nog uit de Nepal, Mauritius en Dominicaanse Republiek. Ook zij voelen zich hier steeds minder thuis en willen islamisering noch onveiligheid; ook zij willen zwaardere, rechtvaardige straffen en een rechtvaardige sociale zekerheid die niet openstaat voor de hele wereld.

Tot nader order geldt dat “het helemaal niet bewezen is dat (...) het Vlaams Belang racistische of discriminerende tendensen zou vertonen”, aldus de procureur-generaal van het Antwerpse Hof van Beroep. Wie daar anders over denkt moet geen gratuite laster de wereld insturen, maar zijn of haar burgerplicht doen door een klacht in te dienen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234