Zondag 05/02/2023

OpinieLezersbrieven

‘Sabbe kan dus verder sabbelen aan de volgende van zijn 330 werknemers. Ik hoop maar dat de vrouwen uit zijn buurt blijven’

Topmagistraat Johan Sabbe. Beeld Wannes Nimmegeers
Topmagistraat Johan Sabbe.Beeld Wannes Nimmegeers
Lezers

Sacrifice zone

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) werd haast afgebrand als een Dulle Griet omdat zij niet mals was voor het mismeesteren van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Een dergelijke vervuilde zone noemt men een ‘sacrifice zone’ in de Verenigde Staten, waar sedert vele decennia honderden dergelijke zones zijn. Het zijn zones waarin vooral Afro-Amerikanen, minderheidsgroepen en arme blanken wonen die het te druk hebben om te overleven om een rechtszaak aan te spannen en opgeofferd worden voor het gewin van bedrijven die geld genoeg hebben om te lobbyen.

In de ‘Milieuverklaring 2020’ van het bedrijf 3M leest men “dat er geen onvermijdbare onherstelbare schade in het Vlaams Ecologisch Netwerk-gebied, of aanzienlijk negatieve effecten in het algemeen worden verwacht”. Allicht klinkt hier het Amerikaanse blind optimisme.

Manu Claeys (DM 15/6), verveld van grassrootswerker tot beheerder bij Lantis, stelt dat men meer impact kan hebben binnen de bureaucratische structuren van het establishment. Het is het oude liedje dat het beter is drop-in te worden in plaats van steriel drop-out te blijven. Erg naïef. Vakbondsleiders in Duitsland en de VS verloren zo hun mobiliserende kracht: in ruil voor een goed betaalde job in een bestuur gaven zij de macht af over hun leden. Men kan geen twee meesters dienen.

De opdrachtverklaring van 3M luidt: “3M heeft één doel: innovatie ten dienste van de mens.” Marketing claptrap, blijkt nu.

Roger Vyverman, Ninove

De labtheorie

Het artikel over de labtheorie (‘Komt het coronavirus dan toch uit een lab in Wuhan?’, DM 15/6) was interessant maar ook niet meer dan dat. Misschien toch eerst even benadrukken dat ik niet geloof in een complottheorie, waarbij die dan staat voor het ‘opzettelijk’ verspreiden van het virus, afgezien van de reden. Maar het is een publiek geheim dat ‘alle’ grootmachten ter wereld sinds de Tweede Wereldoorlog volop bezig zijn met het ontwikkelen van biologische wapens.

Het is zoals met kernenergie voorspelbaar dat vroeg of laat rampen zouden gebeuren. In theorie is zoiets onmogelijk, maar uit het verleden hebben we geleerd dat de werkelijkheid altijd de fictie overtreft.

Dat hier met de Covid-19 bewezen is tot wat eventuele toekomstige biowapens in staat zijn, is nu wel erg duidelijk. Dat uitgerekend in Wuhan, waar een instituut met wereldfaam huist, de allereerste Covid-19-gevallen ontdekt werden en dat bijna gelijktijdig verschillende gereputeerde virologen in Wuhan plots van de aardbol verdwenen (of overleden zijn aan Covid-19?) is op zijn minst merkwaardig , en sterkt alleen maar het vermoeden dat er bepaalde waarheden ten allen prijze niet naar boven mochten komen.

De waarheid over Covid-19 zullen we nooit kennen, omdat alle internationale en andere instanties monddood gemaakt worden, eenvoudigweg omdat alle grootmachten ter wereld er belang bij hebben dat niet alles naar buiten komt wat in hun eigen superbeveiligde labs gebeurt.

Jo Roobrouck, Smetlede

Sabbelen maar

Ik lees dat topmagistraat Johan Sabbe vier maanden cel met uitstel krijgt. Hij wordt niet uit zijn rechten gezet. “Dat zou anders nadelig zijn voor zijn carrière.” Sabbe kan dus verder sabbelen aan de volgende van zijn 330 werknemers. Ik hoop maar dat de vrouwen uit zijn buurt blijven. Wanneer kijkt het gerecht zichzelf eens recht in de ogen?

Extremisme start wanneer iedereen weet wat magistraten of advocaten kunnen verzinnen om de kleine vergrijpen, de handjes op de knie, het slikken van liters visolie… door de vingers te zien of door zogenaamde procedurefouten uit te stellen. Zij kennen zij en blijven dus aan die zijde. Ver weg van MeToo. Hashtags wel voor andere zaken.

Zo blijven de kleine mensen, de alleenstaande moeders die blij zijn dat de chef hen leuk vindt, de mensen van andere origine die eventjes woest uit de hoek komen omdat iedereen ze uit de hoek lokt en dan hard worden aangepakt… verbaasd achter.

Dit is geen juist oordeel. Dit is absoluut geen correcte manier van rechtspraak.

Annick Vansevenant, Roeselare

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234