Vrijdag 09/12/2022

Open brief

Richt een ebolafonds op en stel een Speciale Europese Gezant aan. Nu!

null Beeld AP
Beeld AP

De EU moet veel meer doen in strijd tegen ebola, zo klinkt de oproep van onder anderen viroloog Marc Van Ranst en professor Mirjam van Reisen in een open brief.

Mirjam van Reisen e.a

President Obama stelde vorige week terecht dat het westen de plicht heeft ervoor te zorgen dat het ebolavirus, dat al duizenden slachtoffers heeft gemaakt, niet totaal oncontroleerbaar wordt. Ineens staat de dodelijke ziekte op de drempel en wordt actie van ons verwacht. Hoewel de EU hulp heeft toegezegd en haar verantwoordelijkheid zegt te nemen, is er nog weinig concreets ondernomen. De prioriteit in de coördinatie betreft vooral de evacuatie van Europese burgers. Er wordt nog onvoldoende begrepen dat beloftes aan Liberia en zijn buurlanden niet meer helpen, maar dat er nu echt gehandeld moet worden. In Nederland, België en andere Europese landen zou onmiddellijk een gezamenlijk hulpactie moeten worden gestart.

Het was een wake-upcall voor ons, maar in Liberia, Guinee en Sierra Leone heeft het virus zijn verwoestende werking al gedaan. Besmetting ligt overal op de loer, de Wereldgezondheidsorganisatie verwacht dat er tienduizenden doden zullen vallen. De economie is verlamd omdat mensen hun werk laten liggen uit angst om met anderen in aanraking te komen. Er is een groot tekort aan artsen en verpleegkundigen, die zelf besmet zijn geraakt, en aan middelen: in Liberia zijn bijvoorbeeld helemaal geen ziekenhuisbedden beschikbaar, zelfs geen matrassen voor de mensen die sterven in de modder.

De Wereldbank heeft berekend dat de kosten van het bestrijden van het virus en de economische schade in de honderden miljoenen euro's kunnen lopen als er niet onmiddellijk wordt ingegrepen. De toch al fragiele economieën zullen met elke dag dat het virus zich uitbreidt, verder op achterstand komen. Het uitblijven van hulp kan ook leiden tot een complete economische meltdown en zelfs tot negatieve groei in de betrokken landen. De verspreiding van het virus naar omliggende landen en de nieuwe haarden die het in Afrika en elders kan veroorzaken zijn reden voor grote zorg.

Zorgdrager
Er is evenwel meer dan de noodzaak aan medische en financiële assistentie. Zo is vooral Liberia extreem hard getroffen. Het is een uiterst kwetsbare staat die bezig was recht te krabbelen na decennia van burgeroorlog. President Ellen Johnson Sirleaf verdient ook al onze morele steun.

Vijf jaar geleden was ze gastvrouw in Monrovia van het International Colloquium waarin de rol van de vrouw centraal stond om een einde te maken aan de burgeroorlog. De vrouw als bewaker, doorgever en zorgdrager van het leven. Ze was de eerste vrouwelijke president in Afrika en wist vrede te brengen, waarvoor zij geëerd werd met de Nobelprijs voor de Vrede. Weer wordt zij geconfronteerd met een gevecht, maar een dat Liberia niet in staat is alleen te voeren. En weer staan vrouwen en kinderen, de kwetsbaarsten, in de frontlinie, als zorgdragers en slachtoffers.

Wij stellen daarom dat hulp onze verantwoordelijkheid is en internationaal gecoördineerde actie er snel moet komen. Als Europese en mondiale burgers voelen wij ons verplicht op te roepen tot onmiddellijke medische hulp en andere vormen van assistentie. Wij stellen de oprichting van een speciaal fonds voor, die de eerste hulp moet lenigen, maar zich tegelijkertijd moet richten op preventie op de lange termijn.

Daarnaast zou er een Speciale Europese Gezant moeten worden benoemd, die de Europese hulp gaat coördineren. Hij zou voor Europa het gevecht met het ebolavirus moeten leiden en voor president Johnson Sirleaf de nodige steun mobiliseren. Deze gezant moet een sterk mandaat krijgen voor actie en snelle bestedingen. Dat betekent onmiddellijke aanpak van de besmetting, medische en financiële ondersteuning van de gezondheidscentra en systemen, waardoor het vertrouwen hersteld wordt. Zo kan de economie weer aantrekken. Op de langere termijn is het nodig om de surveillancesystemen en laboratorianetwerken te ontwikkelen.

Wij willen luid en duidelijk laten weten dat de Afrikaanse regeringen niet alleen staan en kunnen rekenen op onze steun en solidariteit.

Mede ondertekend door Philip Eijlander, Rector, Tilburg University - Carel Stolker, Rector, Leiden University - Sabine de Bethune, senaatsvoorzitster - Karl Vanlouwe, ondervoorzitter van de Senaat - Max van den Berg, commissaris van de koning, Groningen - Dirk Van der Maelen, voorzitter van de kamercommissie van Buitenlandse Zaken, kamerlid sp.a - Marc Van Ranst, professor virologie, KU Leuven, interministerieel commissaris Influenza - Jaap de Hoop Scheffer, voorzitter AIV - Joris Voorhoeve, voorzitter Oxfam Novib, lid AIV - Ernst Hirsch Ballin, hoogleraar Tilburg University, voorzitter Cordaid - Magda Aelvoet, minister van Staat en voorzitster van de Raad voor Duurzame Ontwikkeling - Hans Eenhoorn, UN Task Force Hunger en tientallen andere ondertekenaars.

undefined

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234