Dinsdag 18/02/2020

StandpuntMaarten Rabaey

Republikeinen die Trump nauwelijks of halfslachtig veroordelen, spelen gevaarlijk spel

Maarten Rabaey.Beeld rv

Maarten Rabaey is journalist.

De racistische uitspraken van VS-president Donald Trump aan het adres van ‘The Squad’, vier mondige Congresvrouwen met een andere huidskleur, zijn een laaghartige poging om de stem te winnen van uiterst rechts tijdens de presidentsverkiezingen volgend jaar. Trump, en zijn Republikeinse partij die dit nauwelijks of halfslachtig veroordeelt, spelen een gevaarlijk spel. Door een massa op te jutten tegen minderheden dreigt hij munitie te leveren voor nieuwe haatmisdrijven, die onder zijn presidentschap al fors stegen.

Telkens als je denkt dat president Trump met zijn scheldtirades nu wel een dieptepunt heeft bereikt, doet hij er nog een schepje bij. De Amerikanen wennen er stilaan aan en wij ook. Maar we mogen dit nooit normaal vinden. Dit mag niet de norm worden in een democratie die life, liberty and the pursuit of happiness als leidraad nam in zijn onafhankelijkheidsverklaring.

Wie als VS-president durft te beweren dat vier Congresleden met andere huidskleur terug moeten keren naar “hun gebroken en door misdaad verpest land”, in het volle besef dat ze Amerikanen zijn, overtreedt al de preambule van de Grondwet uit 1788 die hij zwoer na te leven. “We the people” (wij, het Amerikaanse volk), lees je daarin, vestigen de Grondwet om “een meer perfecte unie te vormen, justitie te vestigen, de binnenlandse kalmte te verzekeren”, enzovoort.

Gevaarlijk spel

Trump doet het tegendeel. Op een campagnemeeting jutte hij woensdag zijn publiek zelfs op tegen Ilhan Omar, die als kind door de VS werd opgevangen als vluchtelinge, genaturaliseerd werd en nu verkozen is. “Stuur haar terug”, liet hij de mensen scanderen, net zoals hij “sluit haar op” liet zingen over zijn vroegere tegenstreefster Hillary Clinton tijdens de presidentscampagne van 2016.

De Democratische partij wil nu terecht stappen nemen tegen de president vanuit hetzelfde Congres waar Omar toe behoort. Maar de noodzakelijke druk om Trump in het gareel van de wet, en het gezond verstand, te houden moet uit zijn eigen partij komen. De Republikeinse fracties in Huis en de Senaat reageerden tot nu ondermaats. Net de Grand Old Party zou moeten beseffen dat ze zo haar centrum- en minderhedenkiezers in groten getale zal verliezen. Louter mikken op de blank-nationalistische kiezers van de VS door minderheden te viseren is niet alleen electoraal-strategisch dom, het is ook een gevaarlijk spel.

Haatmisdrijven

Sinds Trump president werd steeg, volgens het Southern Poverty Law Center, het aantal haatgroepen in de VS boven de 1.000. Een betekenisvol aantal zijn extreemrechtse blanke milities, sommige gewapend. Volgens de FBI nam de voorbije drie jaar het aantal haatmisdrijven toe. Van de 7.100 haatmisdrijven in hun laatste jaarrapport waren drie op de vijf geïnspireerd door ras of etniciteit, waaronder enkele met dodelijke afloop.

President Trump draagt nu de loodzware verantwoordelijkheid “om de binnenlandse kalmte te bewaren”. Dat verlangt zijn grondwet, ‘We, the people’, wier verkozenen hun land dienen in het Congres.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234