Woensdag 29/01/2020

Standpunt

Regelmatig tart Francken de grens van het wettelijk toelaatbare: ook nu weer

Koen Vidal. Beeld Eva Beeusaert

Koen Vidal is commentator bij De Morgen

Zelfs als hij met vakantie is, blijft Theo Francken een fenomeen. Met enkele welgemikte tweets blijft hij het asieldebat bespelen en overheersen.

Nu haalt hij weer het nieuws met een tweet tegen een gerechtelijk verbod om een Servisch gezin uit te wijzen dat in het centrum van Steenokkerzeel is opgesloten. Hij sluit zijn bericht af met het veelzeggende '#procedureslag'.

De tactiek van de staatssecretaris is allang geen geheim meer. Hij valt aan. Hij is assertief. Hij zoekt de confrontatie op. Regelmatig tart hij de grens van het wettelijk toelaatbare. Ook nu weer, want eigenlijk is het illegaal om details over lopende asieldossiers vrij te geven.

En voor we het vergeten: sluitstuk van Franckens aanpak is natuurlijk dat hij steeds gedekt wordt door een almachtige Bart De Wever.

Het is uw volste recht om u te ergeren aan deze confronterende stijl. En als u vindt dat Franckens polarisatie een rustig en productief debat over migratie bemoeilijkt, dan hebt u een punt.

Maar u kunt moeilijk ontkennen dat Francken het migratiedebat als een dribbelende balgoochelaar overheerst en bijzonder veel scoort. In die mate dat het migratie- en integratiedebat veruit het belangrijkste fonds de commerce is van de N-VA. Als die partij binnenkort bij de gemeenteraadsverkiezingen haar positie verstevigt, dan is dat niet omwille van de communautaire of de economische vooruitgang (want die is minuscuul), maar omdat sterspeler Francken het migratiedebat op scherp heeft gezet en al zijn tegenspelers op een hoopje speelt.

Dat laatste is misschien wel de ultieme verklaring voor Franckens succes: zijn politieke tegenstanders laten zich voortdurend in de luren leggen. Voorlopig zijn het vooral enkele ngo's, opiniemakers en/of succesvolle Twitterkanonnen die voor het nodige weerwerk zorgen.

Maar vanuit politieke hoek komt er, los van een regelmatig groen salvo, amper tegenstand. Open Vld en CD&V opereren hier in de schaduw van de N-VA en doen amper moeite om een inhoudelijke en meer gematigde bijdrage te leveren tot het asiel- en migratiedebat. De socialisten drukken af en toe hun afkeur uit over Franckens boutades, maar struikelen vervolgens over hun eigen tegenstrijdigheden die moeten verhullen dat hun kiespubliek hopeloos verdeeld is over deze kwestie.

Gemompel, onbeholpenheid, imitatiegedrag: dat karakteriseert de reactie waarmee veel politici op Franckens uitdagende tweets reageren. De succesformule van de staatssecretaris wordt waarschijnlijk minder verklaard door zijn politieke talenten en instincten dan door het duikgedrag van zijn tegenstanders.

Lees meer over Francken en waarom hij zelf de nieuwste procedure van het opgesloten Servische gezin in Steenokkerzeel bekendmaakte. Een analyse: De rechtszaal, het favoriete slagveld van N-VA

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234