Zaterdag 18/01/2020
► Toeristen gaan in Disney's Magic Kingdom in Orlando op de vlucht voor Matthew. Beeld AFP

Column

Redelijkerwijs heeft Trump geen kans. Maar dat dacht men bij de brexit ook

U zit in de hoek waar de klappen vallen? Adviseur en opleidingshoofd van de Hasseltse hogeschool PXL Mark Coenen (°1958) neemt het voor u op.

De gebeten hond speelt deze week op verplaatsing, omdat er Compostella-gewijs naar Californië moest worden gegaan, om er in de woestijn vlak bij Joshua Tree Park getuige te zijn van het muzikale einde van een generatie.

Palm Desert, waar ik kamp hou, is een soort Extra Large Center Parcs, maar dan met échte luxe: het gat van Pluto, maar met dure lintbebouwing. Kaarsrechte drievaksbanen, afgezoomd met kilometers palmbomen op gemillimeterd gras, met om de paar honderd meter een reservaat van villa's die aan het zicht onttrokken worden door gevangenishoge poorten.

Mark Coenen. Beeld Illias Teirlinck

De zon brandt gaten in het asfalt: het is 35 graden. Goed tegen artrose, ongetwijfeld. Op het middaguur denk je dat hier een neutronenbom uit de tijd van Reagan gevallen is. Alleen in de malls met airco is er wat beweging.

Maar de ouden van dagen - en eigenlijk ook van geest - zijn dol op het weer en de privacy. En je woont beter hier dan in Florida, met al die orkanen.

Geen mens die hier dan ook bezig is met de verkiezingen. Iedereen kijkt naar Weather Channel, omdat orkaan Matthew dood en vernieling dreigt te zaaien aan de East Coast.

Op Weather Channel hebben ze ook slechtweerspecialisten. Severe Weather Specialists, zoals Bryan Norcross. Onverdroten duidt hij wind en bliksems en regen. Men belooft een storm zoals er nog geen is geweest.

Uitgeregende verslaggevers gaan goed ingeduffeld de natuurkrachten te lijf met microfoon in de hand en verbeten trek rond de mond, somber in de camera kijkend omdat de wind dood en verderf kan zaaien.

Achter de schermen staan de boekhouders van Weather Channel hun geld te tellen: Hurricane Season is veruit hun lucratiefste seizoen.

Ook de nieuwsshows van de grote networks gaan over niet veel anders en worden alleen onderbroken voor rare reclameboodschappen. 'This section of the news is sponsored by Flonase. You are bigger than your allergies.' Waarna de sport.

Zondagavond gaan Trump en Clinton hier weer in debat op alle tv's. Trumps spindoctors hebben vorige week zo vaak met hun gat moeten draaien, dat in vergelijking daarmee dronken derwisjen lood in hun kont hebben.

De helmboswuivende haalde zich ieders toorn op de hals door doodleuk te verklaren dat hij in 1995 - en allicht daarna ook - geen belastingen had betaald "omdat hij het systeem doorhad". Kromredeneren achter derny's. Maar de mensen lusten er pap van. Trump hangt aan elkaar van de leugens, maar dat horen veel Amerikanen niet meer, want hij zegt waar het op staat.

Wie die ziel van 'den Amerikaan' in krap vijftig minuten wil geduid zien, raad ik nog steeds het verbluffende Stemmen uit Iowa aan, dat Jef Boes, Joeri Vlekken en Björn Soenens voor Canvas maakten op de vooravond van de verkiezingsstrijd tussen Mitt Romney (wie?) en Obama. In 2012 was de American Dream voor de zachte, witte, wapengekke onderbuik van Amerika ook al aan het verdampen.

Redelijkerwijs heeft Trump geen kans. Maar dat dacht men bij de brexit ook. En dat de Colombianen het vredesverdrag met de FARC gingen verwerpen, had ook niemand zien aankomen. Mensen hebben er genoeg van: van het gelabbekak en het gekissebis. Van de doorgestoken kaarten. Van de dynastieën. Bush, Clinton, Obama: van hetzelfde laken een broek.

'We're not gonna take it.' Laat dat ook een song zijn van The Who, die zondagavond, wanneer Trump en Clinton hun tweede debat houden, op het podium staan van Desert Trip. De cirkel is rond.

Volg de belevenissen van Mark Coenen op Desert Trip op Instagram (@demorgen) en Snapchat (de.morgen)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234