Dinsdag 07/02/2023

Opinie

Recreatief drugsgebruik is maatschappelijk feit dat we onder ogen moeten durven zien

Veel bezoekers van Dour doen weinig moeite om hun drugsgebruik te verbergen. 'Het hoort er gewoon bij.' Beeld BELGA
Veel bezoekers van Dour doen weinig moeite om hun drugsgebruik te verbergen. 'Het hoort er gewoon bij.'Beeld BELGA

Peter Decuypere is founding father van I Love Techno in Gent, marketingconsultant en docent. Begin dit jaar verscheen zijn boek We love Events.

PETER DECUYPERE

"Honderd procent van de drugscontroles is positief", bloklettert de website van RTL. In alle gecontroleerde wagens die richting Dour reden, vond de politie drugs. "Gelukkig gaat het hier om kleine hoeveelheden softdrugs", verduidelijkt een bezorgde politieman op deredactie.be.

Softdrugs in (bijna) alle wagens die werden gecontroleerd: ik was blij met het hallucinante cijfer. Hier kun je écht niet meer naast kijken.

Ik was op Dour dit weekend. Jazeker, er waren drugs. Meer nog: de bezoekers van dit festival doen nauwelijks hun best om hun drugsgebruik te verbergen. Gezellig een joint rollen en roken in het gras van Dour: het hoort erbij. En voor de dancestage zag je wel wat xtc-blikken. Drugs zijn op Dour veel zichtbaarder aanwezig dan op de festivalterreinen in Vlaanderen. Dat komt volgens mij vooral omdat wij in Vlaanderen een stuk strenger optreden tegen dat zichtbare gebruik, en dus niet meteen omdat er minder gebruikers zouden zijn. Trek maar even naar de gemiddelde Vlaamse festivalcamping en dan weet je het wel.

Peter Decuypere. Beeld Artur Eranosian
Peter Decuypere.Beeld Artur Eranosian

Recreatief drugsgebruik is trouwens geen festivalprobleem, maar een maatschappelijke kwestie en eigenlijk een maatschappelijk feit dat we onder ogen moeten durven te zien. En dan stelt zich meteen de vraag of dat feit wel echt een probleem is. Ja, het is zeker een probleem wanneer je de uitzonderingen als regel neemt. Als je dus die paar procent neemt die niet weet om te gaan met genotsmiddelen, en hen meteen als regel vooropstelt. Dan degradeer je alle verstandige drugsgebruikers tot laveloze, scheeflopende en in het leven verkeerd lopende mensen. Net zoals we de rochelende Rimpelrocker als standaard zouden nemen voor alle rokers, om dan van daaruit maar meteen het roken te verbieden. Of zoals we die paar pijnlijk zatte Graspoppers als ijkpunt zouden nemen voor alcoholgenietende mensen, om vanuit die vaststelling alcohol te verbieden.

Neen dus, beste politici, neem die uitzonderingen niet als regel om het feitelijk vastgestelde genot van de meerderheid te verbieden. Ik ga al dertig jaar naar festivals en ik ken mensen die al dertig jaar drugs nemen en dat compleet onder controle hebben. En ik ken er ook een paar die eronderdoor zijn gegaan en hun gebruik niet onder controle hebben. Maar dat zijn uitzonderingen, en ik vrees een beetje dat het zonder illegale drugs ook wel zou zijn misgelopen in hun leven.

Ik weet dat het in deze tijden, waar het regeerakkoord zelfs een gedoogbeleid afwijst, not done is, maar toch roep ik op tot legalisering en strenge regulering van drugsgebruik. Dit uit respect voor de burgers die best wel weten hoe ze gecontroleerd kunnen genieten. Om de discussie niet helemaal opnieuw van nul te moeten beginnen, kunnen we de tekst uit 2013 ter hand nemen van econoom Paul De Grauwe, criminoloog Tom Decorte en toxicoloog Jan Tytgat. In hun Cannabis: bis? Pleidooi voor een kritische evaluatie van het Belgisch cannabisbeleid geven ze interessante denkpistes mee die aantonen dat een beleidsoptie die staat voor regulering en legalisering uiteindelijk winstgevend kan zijn voor de burgers én de overheid.

Het vergt kennelijk veel politieke moed om wat meer genot in het leven toe te laten. Maar als de politici, als vertegenwoordigers van het volk, blijven ontkennen wat een deel van dat volk graag en op een verstandige manier doet in Dour, Hasselt, Luik, Werchter, Gent, Tienen, Brussel, Antwerpen, Lokeren, en in vele andere festivalsteden, dan zijn ze bedwelmd en kunnen ze wel wat maatschappelijke bewustzijnsverruiming gebruiken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234