Vrijdag 18/10/2019
Op zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters (°1965) over vrijheid, vogels en zijn vrouw. Zijn nieuwe boek, 'In elke vrouw schuilt haar moeder', is nu uit. Beeld Stefaan Temmerman

Column

Reacties op Facebook: nog íéts dommer en je staat in een bokaal op sterk water

Die mensen maken gewoon de hele dag ruzie, zei mijn vrouw.

Zij was op de Facebook-pagina van De Morgen verzeild geraakt, waar gereageerd werd op het interview met Saskia de Coster en mijzelf in Zeno, vorige zaterdag.

“Al eens gedacht dat de mensen de linkse indoctrinatie beu zijn?” vraagt er hier eentje, zei mijn vrouw. Iemand die zich Belgen Voor Waarheid En Tegen Polarisatie noemt, antwoordt: “Reageer op de kwestie of reageer helemaal niet, vieze trol.” Waarop Dirk: “Je bent precies in hetzelfde bedje ziek als Adolf Hitler en de nazi’s. Vandaag noem je hen een trol en wat is het morgen? Opsluiten in kampen en vergassen?”

‘In hetzelfde bedje ziek’ gebruik je liever niet als je het over Adolf Hitler en de nazi’s hebt, zei ik.

Koosnaampje

Hier, zei mijn vrouw, iemand zegt nu: “Linkse indoctrinatie en Hitler in 1 redenering. Ik volg even niet.” En Dirk antwoordt: “Misschien eens geschiedenis leren, dan ga je zien dat Hitler extreem­links was. Vervang in NSDAP Duitsland door België, dan heb je een nieuw koosnaampje voor rood-groen-links in België.” Frank richt zich vervolgens tot Belgen Voor Waarheid En Tegen Polarisatie: “Duidelijk dat uwen haaring ter linkerzijde niet meer wil braaden en gij dus moet trachten het linkse gepraat als meer algemeen menselijk voor te stellen.”

Dat klinkt als iets uit het Berkenkruis (ledenblad van het Sint-Maartensfonds, een vereniging van ex-oostfrontstrijders), zei ik. Uwen haaring ter linkerzijde. Ze schrijven ook met opzet met dubbele a’s, lijkt me. Omdat vroeger, ten tijde van Hitler en de nazi’s, echt álles beter was. Zelfs de spelling.

Natuurlijk wéét je dat dit bestaat, zei mijn vrouw, maar het is toch raar om het opgeschreven te zien. Uit alles blijkt ook dat die ruziemakers het interview niet gelezen hebben – het heeft er in geen verten mee te maken. Ze blaffen gewoon. Het is zaterdag, de koffie is op, we surfen naar De Morgen en we gaan daar Hitler! roepen en bij de linksen op de stoep kakken.

Hier geeft iemand Saskia en mij een goeden raad, mét n, zei ik: “Wees wat minder politiek korrekt in uw doen en laaten.” In het interview hadden we het net over een mogelijk tevéél aan politieke correctheid.

Jammer dat je zulke reacties op Facebook niet kan uitschakelen, zei mijn vrouw. Je snijdt er dan wel interessante discussies de pas mee af, maar dit soort rotzooi kun je niet op je drempel dulden. Nóg íéts dommer en je staat in een bokaal op sterk water.

Terug in je hok

Naar dat soort mensen luistert Liesbeth Homans wel als ze die hoofddoek­advertentie laat verwijderen, zei ik. Dat is doodjammer. Als minister moet je net zeggen: terug je hok in, als er iemand richtingloos staat te keffen. Ze heeft soms interessante standpunten – het is ook onnozel om haar maar meteen bij de SS in te delen. Maar op zo’n moment laat zo iemand zich toch heel erg kennen.

Als ge nen aap stuurt, krijgt ge nen aap terug, zei mijn vrouw. Dat is Kempens. En het is niet gemeend.

Bekijk hier de hilarische, computergeanimeerde trailer voor Marnix Peeters' nieuwe boek In elke vrouw schuilt haar moeder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234