Maandag 27/06/2022

opinie

Racisme loont, en het taboe is verdwenen

Filip Dewinter en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Beeld Photo News
Filip Dewinter en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.Beeld Photo News

Marc Hooghe is politicoloog aan de KU Leuven.

Marc Hooghe

Er is opnieuw een taboe gesneuveld in de Belgische politiek. Een regeringslid heeft voor het eerst gesteld dat een coalitie met het Vlaams Belang voor hem mogelijk is. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) had wel nog een persoonlijk probleem met Filip Dewinter, maar voor de rest zag hij geen morele bezwaren tegen die partij. Het fameuze cordon sanitaire, dat een kwarteeuw heeft standgehouden in de Belgische politiek, lijkt dus verleden tijd voor Francken.

Voor alle duidelijkheid, het cordon sanitaire had destijds niets te maken met een persoonlijke afkeer van de haarsnit van meneer Dewinter, maar wel met een grondige analyse van het programma van die partij. Dat programma is in strijd met een aantal fundamentele mensenrechten. Dat was het geval in 1992, en dat blijft het geval anno 2016.

Het cordon sanitaire heeft nooit als bedoeling gehad een bepaalde persoon te weren. Het doet er niet toe of een ideologie wordt uitgedragen door meneer Dewinter, door Van Grieken, of door een ander partijlid. Het cordon sanitaire had als uitdrukkelijke bedoeling een verwerpelijke ideologie uit het normale democratische proces te weren. Filip Dewinter had trouwens zelf onmiddellijk door dat wanneer zijn persoon als argument wordt gebruikt, dat daar dan een heel gemakkelijke oplossing voor bestaat. Parkeer hem in een goedbetaalde baan in een of andere intercommunale, en voor de rest kan de coalitievorming dan gewoon verder lopen, zonder Dewinter.

Marc Hooghe. Beeld rv
Marc Hooghe.Beeld rv

Waarom is er zo weinig reactie op het feit dat een regeringslid het cordon sanitaire openlijk verwerpt? In een recordtempo zijn racistische uitspraken aanvaardbaar geworden. In 1992 was puur racisme nog een levensgroot taboe. Dat laagje beschaving verdwijnt bijzonder snel. Toen Donald Trump nog maar enkele maanden geleden zijn uitspraken deed over Mexicanen, en over mensen van Mexicaanse afkomst, dachten heel wat waarnemers dat hij nooit meer president kon worden. Een dergelijk racisme was toch onaanvaardbaar? De resultaten tonen aan dat het niet zo gewerkt heeft, en zelfs bij de latino's heeft nog 30 procent voor Trump gestemd. Zoals de New York Times terecht opmerkte: racisme loont, en het taboe is verdwenen. Ook in Frankrijk lijkt het er meer en meer op dat het Front National erin slaagt 'aanvaardbaar' te worden voor een grote groep kiezers, en ook voor politici van de democratische rechterzijde.

Ideale schoonzoon

Het Vlaams Belang is een kleine partij geworden, maar zoals Francken opmerkt: het kan een onmisbare partner zijn om een meerderheid te vormen. Dat is een gedachte die steeds terugkeert: we hebben een meerderheid nodig om ons programma onverkort te kunnen uitvoeren. Alleen blijkt dat de partners die nodig zijn voor die meerderheid gemakkelijk ingeruild kunnen worden. Enkele jaren geleden keek men nog naar Open Vld en de rechtervleugel van CD&V om een soort 'Forza Flandria' te vormen. De openlijke ruzies binnen de regering tonen echter aan dat die prille liefdesverklaringen zijn omgeslagen in bittere haat tussen de coalitiepartners. Als je blijft dromen van een absolute meerderheid, dan kan de partner dus alleen nog maar gevonden worden aan de rechterkant van het politieke spectrum.

Voorzitter Tom Van Grieken cultiveert daarom zorgvuldig het imago van de ideale schoonzoon. Maar ook dat is een les die we kunnen leren uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen: imago's kunnen zeer gemakkelijk gemanipuleerd worden. Als het partijprogramma er niet meer toe doet, waarom zouden we dan nog principiële bezwaren hebben?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234