Maandag 25/05/2020

Opinie

Racisme in het voetbal: de scheidsrechter kan niet alles opmerken, de voetbalbond wil niet alles opmerken

Beeld Jan Smets

"Het wordt hoog tijd dat er een meldpunt komt bij de voetbalbond en de Pro League, waar benadeelden terecht kunnen met hun klachten", vindt Paul Beloy (57). Hij is oud-voetballer, gewezen community manager bij voetbalclub Beerschot en momenteel diversiteitsmanager op de sportdienst van Antwerpen Linkeroever.

Een opgestoken middenvinger, dat is het enige zichtbare overblijfsel van een incident dat zich zaterdag voordeed tijdens KV Oostende-KRC Genk. De middenvinger zat aan de rechterhand van Anele Ngcongca, de zwarte Zuid-Afrikaanse verdediger van Genk, en werd opgestoken naar thuissupporters die hem de hele wedstrijd hadden zitten jennen met aapgeluiden.

Scheids- en lijnrechters hebben niets opgemerkt. Stewards, fans en andere spelers hebben niets gehoord. Anele beweert dat hij de scheidsrechter attent heeft gemaakt op de racistische kreten, maar die ontkent dat. Als er straks iemand een prijs zal moeten betalen, zal het Anele zelf zijn. Zijn gebaar zou hem een boete en een schorsing door de voetbalbond kunnen opleveren, want officieel is er niets gebeurd.

Er is niets gebeurd...
Het is niet aan mij om te oordelen of het incident even zwaarwichtig was als wat Anele doet uitschijnen. Ik weet wél zeker dat er racistische supporters op de tribunes zitten in Oostende, dat heeft de trainer namelijk zelf aangetoond. Bij een vorige thuiswedstrijd riep iemand op de eretribune "Haal die neger eraf!", waarop Frederik Vanderbiest in discussie ging met die supporter. Hoed af voor de reactie van de Oostendse trainer

Vorig jaar was er een vergelijkbaar incident als dat met Anele bij een wedstrijd in vierde klasse. Een zwarte speler werd onheus bejegend door tegenspelers en supporters van de tegenpartij. Ook hier had het scheidsrechterlijke trio het niet in de gaten en werd er geen melding van gemaakt op het scheidsrechtersblad, het enige document dat de voetbalbond aanvaardt.

Gevolg: er is officieel niets gebeurd. Er is wel die ene zwarte speler die zich diep vernederd zal gevoeld hebben, omdat hem nogmaals met geluiden en gebaren werd duidelijk gemaakt dat hij door zijn huidskleur voor heel wat mensen in zijn nieuwe thuisland minder waard is dan zijn blanke medespelers.

Wat met de antiracismewet?
Het fenomeen is niet nieuw. In 1980 speelde ik met mijn toenmalige club, Beerschot, een derby op Antwerp. Roodwitte fans slaakten die typische 'Oe oe oe!'-oerwoudkreten en smeten een banaan in mijn richting. Het bleef onopgemerkt. Er stonden toen geen tien camera's om de wedstrijd te capteren. Er speelden ook nog maar twee zwarten in de Belgische competitie.

Vierendertig jaar en een antiracismewet later gebeurt het nog altijd. In de eerste klasse en in vierde provinciale. In het voetbal en in andere sporten. In Vlaanderen en in Wallonië. De scheidsrechter kan niet alles opmerken. De voetbalbond wil niet alles opmerken.

U zou eens moeten horen wat jeugdspelers van Turk Sport, een club die alleen uit Turkse voetballers bestaat, bij uitwedstrijden moeten aanhoren. U zou eens moeten horen welke verwijten een Marokkaanse jeugdscheidsrechter naar zijn hoofd geslingerd krijgt wanneer hij een beslissing durft te nemen in het nadeel van de thuisploeg. U zou eens moeten horen wat jonge zwarte voetballertjes van KVC Linkeroever wordt toegeroepen door de blanke ouders van de tegenstander.

Er zouden meer Vanderbiesten moeten opstaan, die racistisch gedrag van hun eigen supporters onmiddellijk counteren. Medemaats van een beledigde voetballer zouden ook veel assertiever kunnen reageren. Waarom stappen zij niet eendrachtig naar de scheidsrechter of verlaten ze ostentatief tijdelijk het veld?

In theorie kunnen scheidsrechters de wedstrijd stilleggen in geval van ongepaste gezangen op de tribune, in de praktijk gebeurt het hoogst uitzonderlijk en dan meestal nog bij veel onschuldiger voorvallen.

Het wordt hoog tijd dat er een meldpunt komt bij de voetbalbond en de Pro League, waar benadeelden terecht kunnen met hun klachten. Uiteraard moeten die dan ook effectief onderzocht worden en, indien de feiten bewezen worden geacht, gevolgen hebben voor de daders.

No to racism
Het racisme op onze tribunes is van alle tijden. In een dure spot van de UEFA roepen stervoetballers 'No to racism'. Als we die boodschap luid en duidelijk horen, dan mogen we ook niet doof blijven voor de wekelijkse realiteit in onze stadions.

Ik had gehoopt dat mijn kinderen in een verdraagzamere samenleving zouden opgroeien, vol échte 'Zonder haat'-straten. Dat is niet gelukt. Nu hoop ik dat mijn kleinkinderen, die vandaag respectievelijk vier jaar en vijf maanden oud zijn, over tien jaar zonder complexen op een sportveld kunnen rondlopen en er zich welkom voelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234